18.10.2021 | Svátek má Lukáš


Diskuse k článku

VíP: Aneb víkendový pokecník

Splněné přání :-)

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Zemanová 1.8.2021 12:39

Pěknou neděli vespolek! U nás pršelo spíš symbolicky, jako obvykle se nám mraky vyhýbají. Mám podezření, že Mračná paní tam nahoře si vždycky štítivě přizvedne vlečku, jen aby o nás nešmrncla. Baba jedna!

Ještě se vracím k pátečním cuketám. Úplně stejně (cca přibližně), tedy směsí s pohankou, jsem plnila vydlabané patizony, na vrch přišly plátky mozzarelly. To byla dobrota! Upekla jsem dva, jeden jsme snědli v pátek, druhý jsem dnes nakrájela na široké plátky a prohřála na pánvi. Je zajímavé, že odležením se zvýraznila květáková chuť patizonu, bylo to zase moc dobré. Pro mě je patizon objev století, chicht, jedla jsem ho poprvé loni a je to lásky na zbytek života. Mladý patizon s měkkou slupkou nemá chybu.

Z. Lika 1.8.2021 14:06

Poslední větu podepisuju. Se starším patizonem můžeš přes kalenicu házet. Stejně jako cepelínů i jich jsem byla častým příjemcem. Všichni se k nim chovali jako k běžným dýním na zavařování - čím obrovštější, tím lepší.

Z. Jajka 1.8.2021 15:06

Jak se pozná, kdy sklidit dýni hokaido? Zasadila jsem jednu na plný malý kompostér, vyrostl trifid, už má 4 dýně. Sýkorky si přidaly něco slunečníc... převelikých.

Z. Lika 1.8.2021 17:36

Ke sklizni jsem našla na webu toto: "Nejočekávanější okamžik celého pěstování dýně Hokaido je bezesporu doba sklizně. Ta v České republice nastává v období od konce srpna. Rozpoznat, jestli je dýně Hokaido už zralá, není vůbec složité. Musí být pevná, s tvrdou a hladkou slupkou a mít syté zabarvení. Ve většině případů tedy tmavě oranžové. Stopky musí být sušší a dřevnaté. Pokud dýni Hokaido nenecháte dostatečně uzrát, bude mít mdlejší chuť, ale také ji nesmíte nechávat růst příliš dlouho. Staré dýně jsou vláknité, blednou, a tím pádem ztrácejí jednu z důležitých látek, karoten."

Z. Jajka 1.8.2021 22:42

Dík, to si myslím budu pamatovat.