29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

VíP: Aneb víkendový pokecník

Líný...

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Lika 21.7.2019 16:11

Přidám zahradní album od Nelinky:

Poslala mi časosběrné album ze své zahrady, moc pěkné, doporučuju:

https://nelina36.rajce.idnes.cz/Kveteni_jaro%2C_leto_2019

Z. Verenka 21.7.2019 16:08

Dva dni

zápasím s prihlásením do diskusie-furt,že zlé heslo.Až teraz mi docvaklo-dávala som to opačne.To tá dovolenka.

Takže chem pochváliť tie kvetiny-sú ú žasné.Včera som ich aj svojej záhradke ukazovala a dohovárala som jej,.strašne zvlčila počas doby mojej neprítomnosti,prakticky ju neviem dať na poriadok.Buriny po kolená,všetky marhule mi spadli na zem/ a bolo ich požehnane/,tam osy,ktoré na mňa hne ́d zaútočili,popichali.

Fazuľka skoro uschnutá,obožratá asi od slimákov.rajčiny pekne zarodili,ale nezrejú dobre,proste des bes.

Podľa meteostatu má u vas pršať hrozne,u nas až v noci a zajtra.Je dusno./ voľne povedané s básnikom tenhle spusob leta zda se mi ponekud podivný/

Z. Lika 21.7.2019 16:16

Re: Dva dni

Verenko, jsi velmi in - myslíš i na ostatní boží havěť, třeba se ti to připočte k dobru. Já dnes v husté petrželce zahlédla cosi tlustého zeleného, budu tu muset vykoumat. Podotýkám, že mám petrželku v truhlíku, to bude zase objev!

M. Crossette 21.7.2019 18:55

Re: Dva dni

Vave, možná máš na petrželce velkou housenku, ze které se ti vylíhne krásný Otakárek fenyklový. V angl. se housence říká "the parsley worm" ! Pokud ano a nechceš, aby ti sežrala všechnu petržel, můžeš si ji nechat vylíhnout doma na okně ve velké zavařovačce přikrté síťkou(dodávat čerstvou nať až do vylíhnutí - já to nikdy nedělala, ale moje švagrová ano a úspěšně, pak motýla pustila ven.)

https://prirodaceska.cz/otakarek-fenyklovy/

Z. Lika 21.7.2019 20:11

Re: Dva dni

Maričko, díky za naději :-) Petrželky mám tolik, že nás uživí obě, housenku i mě.

M. Crossette 21.7.2019 20:47

Re: Dva dni

Jé Liko, promiň, "že jsem tě nazvala Vave", jaksi jsem přehlédla kam můj komentář patřil :) Motýl by to byl krásný, kdyby se povedl :)

Z. Hanča 21.7.2019 14:46

Krásné kytky,

radost pohledět!

Mně udělal radost, neplánovanou, záhonek slunečnic, které po zimním krmení ptactva se ujaly pod krmítkem tak pěkně, že rozkvetly. Mezi nimi mám i obilí - pšenici, ječmen, žito. Nechala jsem to tak - krmítko je na katalpě, pod ním mají rostliny místo a vypadají tam moc hezky.

Na zatmění měsíce jsme čekali, ale v 23,30, kdy mělo být vidět nejlépe, bylo u nás nebe plné mraků. Ale nevzdali jsme se a po půlnoci už byl lehce načervenalý zastíněný měsíc pěkně vidět. Od včerejší noci už několikrát tady vydatně zapršelo, tak si lebedíme. :-)

T. Zana 21.7.2019 7:40

Dobré jitro

Prší!!

V sedm bylo ještě sucho, ale teď prší :-) Tak spíš zahradnicky :-)

Z. Tečka 21.7.2019 10:45

Re: Dobré jitro

Tady taky, konečně. Deštík zalejváček. A celej meteo ústav ať to zabalí.

T. Zana 21.7.2019 14:53

Re: Dobré jitro

Tak dopoledne to až taková sláva nebyla, ale před chvílí přišla bouřka a to teda fakt lilo. Nicméně už zase jen prší a nejspíš to moc dlouho nevydrží.

Aspoň že tak...

Z. Vave 20.7.2019 22:48

Po hektickém dni

jsem měla líný večer. Od soumraku až do tmy jsem seděla venku na zahradě a pozorovala a poslouchala kočky a ježky a další cvrkot. Je stále tak teplo, úplně to láká spát venku. Bohužel stále ještě nemám hamaku a mám tu děti. Dvě jsem dnes předala, zítra jedno další a zbudou mi tu "jen" dvě. :)

Z. Jenny 21.7.2019 0:04

Re: Po hektickém dni

Hamaku prodávají i pro dva ,mám ji a pěkně se tam roztahuji a vrtím, takže ty a dva malenci se tam vlezou! :-))

Z. Vave 21.7.2019 9:31

Re: Po hektickém dni

Děkuju za tip, milá Jenny. Mám ale problém, že tu nemám žádné stromy, vůbec nic, na co by se mohla zavěsit. To znamená koupit hamaku s rámem. Což znamená vymyslet, kam s rámem. Taky to znamená, že nemám stín. Tak to nechávám na příští či další rok, až bude mít katalpa (Nana) větší korunu. V malé zahradě je holt všechno jak v pokojíčku pro panenky. :)

Z. Jenny 20.7.2019 20:56

Nelinko!

Už jsem odpovídala v meilu! Tak ještě jednou, je to nááádhera,umíš!!Jinak se omlouvám, že jsem nereagovala na předchozí psaní, dočítám a ještě mrknu na fotky.

Měla jsem totiž šílený čtenářský absťák a tak jsem zajela tento týden do Knihy v Hranicích a zakoupila za nekřesťanské peníze knihy, kdyby to věděla MLP,co jsem pustila za kačky, tak se zvencne! A četla jsem a četla! Potřebuji knihu držet v rukách, nechci elektronické čtení i když je dobré a pohodlné.Přečetla jsem 4díly Poslední aristokratky,101 letého staříka, co zachránil svět,Okamžiky štěstí od Hartla, což je syn mé spolužačky,zůstal mi už jen jeden Hartl a dnes jsem si dovezla Wendy Holdenovou, dvě knihy ,to jsem zvědavá jestli mi něco zůstane na dovču jsem nějaká nenasytná neb jsem si kdysi slíbila, že už nic nekoupím, tedy myslím knihu ale je to marný,je to marný.... :-) Do knihovny nechodím, na dědině nemají nic, co by mne oslovilo a do města se nechci stresovat termínem vracení knih.Tož tak. :-)

Z. Lika 21.7.2019 16:15

Re: Nelinko!

Krásné léto s knihou v ruce přeji! Připomnělo mi to dřívější edici "Čtení na dovolenou". Pár jich mám a teprve teď jsem si uvědomila, že měly praktickou vazbu - poměrně nepromokavou :-)

M. Crossette 20.7.2019 19:25

Nelino nááádnerááá

Jen na tu krásu kulím oči! A ty kaktusy - ty květy jsou fakt pravé ??? (no já vím, že jsou, ale prostě žasnu). Hlavně ten s mnoha bílými květy (4 od spodu nad hortenziemi)!!! Vidět a čuchat k té kráca za živo musí být radost.

Mám "kuchařský" dotaz. Včera jsem dělala sekanou (zase moc dobrá, dneska šišku dojíme). K ní byla brkaše. A mě najednou napadlo se vás zeptat. Při kladení porce na talíř, poléváte rovnou i kaši (rýži, knedlíky, brambory) omáčkou z masa, nebo polejete jen maso a příloha zůstane suchá? Američané totiž přelejí maso, ale pak stejnou omáčkou zkropí i přílohu. Když je maso "suché" jako třeba šunka, nebo roast beef, kdy není dost šťávy, tak si udělají extra "gravy" (třeba i z prášku) právě na polití kaše. Dělala to tak moje tchyně (a jini), takže jsem to přebrala. A jelikož to takhle už dělám hodně let, nejsem si jistá, jestli jsme to doma dělali "na sucho", nebo maminka přelévala omáčkou i knedle atd. Hmmm teď jsem se dívala na český net a tam u obrázků talířů se sekanou (svíčkovou atd.) je omáčka jen kolem masa? Tak asi to polití je americký zvyk. Ale stejně by mě to zajimalo, jak to děláte doma.

Z. Nelina 20.7.2019 20:11

Re: Nelino nááádnerááá

U nás, u mě, vždy omáčku mimo přílohu.

Nevím odkud je ten zvyk, třeba ve Švýcarsku polívají kdeco, jinak by to nejedli. Švýcar u nás doma dostal řízek, pochvaloval si jak voní, vypadalo to ale, že nebude jíst když ho nepoleju tou jejich hnusnou hnědou omáčkou, kterou samozřejmě nevlastním. Mají v kuchyni desítky skleniček s těmito, pro mě, hnusy.

M. Crossette 20.7.2019 20:54

Re: Nelino nááádnerááá

Nelino, děkuju. To jsem nevěděla, že Švýcaři také omáčky milují na všem. Am. masa tak jako my moc nedělají - tedy aby byla omáčka. Můj drahý je v tomto vyjímka, je naopak velmi "omáčkový" (a české jídlo miluje, ale na řízek by si omáčku tedy nedal :) ). Ale přílohu má rád politou (ne moc, spíše tak pro parádu, hlavně, že kolem masa je omáčky hodně). Mně to tu neprve také přišlo divné, ale zvykla jsem si a už to tak dělám. Ono to vlastně vyjde za jedno -k té kaši či knedlíkům si stejně s každým soustem trochu omáčky přihrneš, tak jde spíše o "estetický pohled":). Ale ty umělé omáčky (v konzervě či prášku) vůůůbec ráda nemám, nepoužívám je, cítím z nich umělinu a umělý tuk. Takže, když dělám dušené maso, už ze začátku se snažím, aby "vlastní" omáčky bylo dost. U knedlo-vepřo-zelo mi někdy šťáva nestačí, aby knedle byly dostatečně navlhčené. Pak včas k pečeni přidám kusanec másla aby se se šťávou propojil.

Ve školní jídelně, když bylo jídlo bez omáčky, kuchařky dávaly na talíř brkaši, pak sběračkou nabraly máslo(spíše tuk), tu vtiskly do kaše a do toho důlku tu mastnotu vylily !!!Brrr, takovou kaši jsem nedokázala jíst, tak jsem jem opatrně sebrala suchou kaši kolem důlku a ostatní nechala. Stejně to bylo s hrachovou kaší. Samotné brambory naštěstí takhle nepolévaly. Já sice také dávám na bezomáčkovou porci kaše či rýže máslo, ale vmíchám ho do přílohy ještě na plotně, než dám na talíř.

J. Polák 20.7.2019 23:37

Re: Nelino nááádnerááá

S těma omáčkama to nemám tak jednoduché, záleží na příloze. Houskové knedlíky nepolívám, aby nebyly rozmáčené. Rýži poleju i smetanovými omáčkami. bramborové knedlíky poleju šťávou. A pokud je brkaše, tak trocha šťávy jí neuškodí pro doladění chuti. Nemám-li šťávu, tak to řeším obvykle cibulkou.

M. Crossette 21.7.2019 1:59

Re: Nelino nááádnerááá

Děkujů, vlastně máte pravdu, já houskové knedle (dělám bez housek) také nepolévám. On je rozdíl mezi štávou z pečeně a omáčkou z dušeného masa (té se dá udělat víc). Já často vypečenou šťávu (i s výpečky) z masa nastavím tak, že ji sliji, v hrnečku s vodou rozkvrdlám buď mouku, nebo zakysanou smetanu (tu častěji, máme rádi smetanové omáčky), přileji ke šťávě a vše tyčkovým mixérém rozmixuji do hladka (doladím koření) a znovu povařím.

Z. Yga 21.7.2019 7:07

U nás se knedlík či brambory vždy polevaly výpekem (cibulkou) či omáčkou.

Z. Tečka 21.7.2019 10:44

Re:

U nás taky. Hodně omáčky i vedle přílohy, suché knedlíky nemůžu. A rýže mi musí "plavat". Radši si ji jako přílohu dělám doma, kde si můžu omáčku kdykoli přidat

A s tou kaší je to podobné. Mamka nám vždycky do té kaše udělala brázdičky, a to polila rozpuštěným máslem. Kolik kdo chtěl. Já to teď dělám tak, že uzené nevařím, ale prohřívám na pařáčku, jen aby šly vyloupnout kosti. No a ke kaši to uzené prohřívám na trošce másla a přidám pár lžic té vody, která zůstala pod pařáčkem Ale dělat nějaké omáčky z prášku by mě ani nenapadlo. Vždyť se to dá udělat úplně jednoduše, třeba z výpeku. Pěkně seškrábat to napečené a chvilku provařit, pak vrátím maso zpět a jen ho prohřeju. A šťávy je dost, a dobré.

T. Zana 21.7.2019 7:47

Re: Nelino nááádnerááá

Já taky polévám a neznám nic protivnějšího, než když někde na výletě v hospodě vrchní donese jídlo skoro suché. Jak doma houskové knedlíky nedělám, tak na cestě si je dávám, a když se pod masem krčí lžička omáčky, mám oběd zkažený.

Z. Jenny 21.7.2019 11:07

Re: Nelino nááádnerááá

Ano, to já taky,nechci okoralou sušinu! :-)

M. Crossette 21.7.2019 19:14

Re: Nelino nááádnerááá

Děkuju všem na odpovědi ! Ač jsem se v polévání příloh dost "poameričtěla", ráda čtu, že se tak děje v některých českých domácnostech :) Ano, suché knedlíky také nemám ráda, proto nastavuji šťávu či omáčku aby bylo dost na vlhčení, ale houskové přímo nepolévám. Br.knedlíky ano, ale ty které zbyly. Další den nejprve opeču do křupava na pánvičce. Pak už na talíři posypu předem do tmava osmaženou jemně krájenou cibulkou. Dávám jí hodně, klidně pro nás dva ze tři cibulí (smažím na oleji, ale nakonec na pávničku přidám lžíci másla, aby to na knedlíkách bylo chutnější.

Už jsem to myslím někdy psala. Do Bavorska nás přijeli navštívit am. přátelé a jeli jsme s nimi do Čech. V rest. jim přinesli na talíři 4 kolečka hous. knedlíků, suchých,nepolitých, s omáčkou přes maso. A kamarád vzal jeden knedlík do ruky, do omáčky ho namočil a ukousl. Musela jsem mu vysvětlit, že "u nás" se to jí jinak:) Ale nedivila jsem se mu, on to považoval za plátek veky, které místo na stůl do košíčku, prostě dali rovnou na talíř. Tak se tu totiž běžně i v rest. vytírá třeba zbytek omáčky na špagetách a manžel dělá to samé u rýže, kdy k večeři "dokoupí" čerstvou bagetu).

Z. Lika 21.7.2019 20:13

Re: Nelino nááádnerááá

Podobnou příhodu s knedlíky měli známí - prý viděli Japonce nakládat si na knedlíky zelí a kousky masa, jako když se obkládá chlebíček :-)

Z. Matylda 20.7.2019 18:40

Krásné kytky,

u nás je horko, tak zatím jen relaxuju u háčkování šátku, praní prádla a skládání suchého a u výroby meruňkové marmelády. Zvěřinec se tváří, že bychom mohli něco dělat, ale ve vedru se nedá a prý se u nás poflakuje puma, včera ji viděli u garáží v sousední dědině, tak se nebudeme pouštět daleko...

Z. Lika 21.7.2019 16:19

Re: Krásné kytky,

Zdá se mi to, nebo se to s tou pumou u vás už stalo? To je teda situace, není dobrá pro nikoho...

T. Zana 20.7.2019 17:17

Krásné kytky

Helina má tradičně zelené ruce :-)

T. Zana 21.7.2019 11:51

Re: Krásné kytky

Pardon, samozřejmě Nelina, jsem matla...