Neviditelný pes

MLSOTNÍK: Těstoviny v houbami

18.6.2021

Totiž měla jsem v lednici pár žampionů, které už opravdu chtěly do hrnce, tak jsem se nad nimi slitovala. Navíc jsem už dlouho měla v merku jedno inspirativní video. Je v něm oproti běžnějšímu receptu několik změn a byla jsem zvědavá, jak to bude chutnat.

Takže co potřebujeme:

Suroviny na těstoviny s houbami.
  • jednu střední cibuli
  • 4 stroužky česneku
  • žampiony nebo jiné houby
  • čerstvý špenát (měla jsem krásnou kapustu, tak jsem vzala tu); má ho být objemově půl litru, docela nacpaného půllitru
  • půl lžíce sladké mleté papriky
  • jogurt řeckého typu, prostě hodně hustý
  • sůl, pepř
  • oblíbené těstoviny (ve špajzu jsem našla zbytek dokonce bezlepkových rourek)

Tak jedem, ale ani se pořádně nerozjedem, je to velice jednoduché.

Já si to trochu „zkomplikovala“ tou kapustou. Listy jsem musela zbavit řapíků, protože tepelná úprava bude dost rychlá, a nakrájela jsem si ji půl hoďky předem - pak je lépe stravitelná a díky jakýmsi biochemickým reakcím v nakrájené (nebo natrhané, prostě poškozené) kapustě získává vyloženě blahodárné účinky (to se týká všech brukvovitých, tj. brokolice, zelí atd.), pokud se jim poskytne aspoň deset minut. Konec nevyžádané odbočky. S listovým špenátem tohle crcání odpadá. Ale nakrájejte si ho taky!

Nakrájíme

Nadrobno nakrájenou cibuli a česnek vrhneme do pánve s rozehřátým olejem a mícháme tak tři minutky, nesmí se připálit. V této fázi přidávám pepř, ať se rozvoní. Se solí počkám.

Cibuli s česnekem osmahneme

Pak přidám na plátky nakrájené houby. Pokud nebudete líní jako já a nakrájíte houby skutečně na plátky a nikoli pláty, významně urychlíte proces.

Přidáme houby

Mícháme, až houby trochu změknou, ale nejsou úplně na hadry. Pak do nich přidáme půl lžíce papriky, nějaké pěkně červené a voňavé, ne jako já tu svoji vyšeptalou chudinku, ke které jsem přišla, ani nevím kde.

Jakmile houby zavadnou, přidáme papriku.

Rychle zamícháme - paprika se nesmí připálit - a přihodíme nadrobno nakrájený špenát (v mém případě kapustu).

A hned i zelenisko (má být špenát, já měla kapustu)

A opět mícháme, dokud zelenisko nezvadne. Špenát je hotový raz dva, s kapustou jsem si vyhrála trochu déle. V pánvi není vůbec žádná tekutina, ale jídlo se nepřichytává na dno.

Jakmile zeleň uvadne, odstavíme z ohně.

Pánev odstavíme z ohně, a pokud jste jako já pro samé focení zapomněli, postavíme konečně vodu na těstoviny.

Doděláme stále horkou houbovou pánev: osolíme, promícháme, ochutnáme. Pak přidáme jogurt - dala jsem tři vrchovaté lžíce. Promícháme a opět ochutnáme, případně dosolíme.

Přidáme jogurt a dochutíme solí, pepřem.

Než se uvaří těstoviny, natrháme si zelenou petrželku, kterou jsem jídlo posypala na závěr.

Hotovo.

Uvařené těstoviny opravdu důkladně ocedíme - v rourkách, závitech, vrtulích nebo kolenech by se neměla držet voda. A těstoviny vsypeme do pánve k houbám, promícháme.

Ještě v pánvi promícháme s dobře okapanými těstovinami a podáváme.

Hotovo. Bylo to moc dobré, jogurt tomu dodal svěží šmak a značně mě překvapilo, jak je to syté - to udělala i ta kapusta. Takže toho bylo na poctivé dvě porce. 

Žampiony tedy došly slavného konce :-)

Jo a důležitá poznámka: vůbec se nepoužije poklička!

Přeji dobrou chuť, ať budete vařit cokoliv.

Foto: Lika

Lika Neviditelný pes


zpět na článek