Totiž měla jsem v lednici pár žampionů, které už opravdu chtěly do hrnce, tak jsem se nad nimi slitovala. Navíc jsem už dlouho měla v merku jedno inspirativní video. Je v něm oproti běžnějšímu receptu několik změn a byla jsem zvědavá, jak to bude chutnat.
Takže co potřebujeme:
Tak jedem, ale ani se pořádně nerozjedem, je to velice jednoduché.
Já si to trochu „zkomplikovala“ tou kapustou. Listy jsem musela zbavit řapíků, protože tepelná úprava bude dost rychlá, a nakrájela jsem si ji půl hoďky předem - pak je lépe stravitelná a díky jakýmsi biochemickým reakcím v nakrájené (nebo natrhané, prostě poškozené) kapustě získává vyloženě blahodárné účinky (to se týká všech brukvovitých, tj. brokolice, zelí atd.), pokud se jim poskytne aspoň deset minut. Konec nevyžádané odbočky. S listovým špenátem tohle crcání odpadá. Ale nakrájejte si ho taky!
Nadrobno nakrájenou cibuli a česnek vrhneme do pánve s rozehřátým olejem a mícháme tak tři minutky, nesmí se připálit. V této fázi přidávám pepř, ať se rozvoní. Se solí počkám.
Pak přidám na plátky nakrájené houby. Pokud nebudete líní jako já a nakrájíte houby skutečně na plátky a nikoli pláty, významně urychlíte proces.
Mícháme, až houby trochu změknou, ale nejsou úplně na hadry. Pak do nich přidáme půl lžíce papriky, nějaké pěkně červené a voňavé, ne jako já tu svoji vyšeptalou chudinku, ke které jsem přišla, ani nevím kde.
Rychle zamícháme - paprika se nesmí připálit - a přihodíme nadrobno nakrájený špenát (v mém případě kapustu).
A opět mícháme, dokud zelenisko nezvadne. Špenát je hotový raz dva, s kapustou jsem si vyhrála trochu déle. V pánvi není vůbec žádná tekutina, ale jídlo se nepřichytává na dno.
Pánev odstavíme z ohně, a pokud jste jako já pro samé focení zapomněli, postavíme konečně vodu na těstoviny.
Doděláme stále horkou houbovou pánev: osolíme, promícháme, ochutnáme. Pak přidáme jogurt - dala jsem tři vrchovaté lžíce. Promícháme a opět ochutnáme, případně dosolíme.
Než se uvaří těstoviny, natrháme si zelenou petrželku, kterou jsem jídlo posypala na závěr.
Uvařené těstoviny opravdu důkladně ocedíme - v rourkách, závitech, vrtulích nebo kolenech by se neměla držet voda. A těstoviny vsypeme do pánve k houbám, promícháme.
Hotovo. Bylo to moc dobré, jogurt tomu dodal svěží šmak a značně mě překvapilo, jak je to syté - to udělala i ta kapusta. Takže toho bylo na poctivé dvě porce.
Žampiony tedy došly slavného konce :-)
Jo a důležitá poznámka: vůbec se nepoužije poklička!
Přeji dobrou chuť, ať budete vařit cokoliv.
Foto: Lika