23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Já pe-ču štru-dl! - A závin né?

Citát z pana Kaplana v překladu pana Přidala se hezky hodí k jabkové sezoně.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Skálová 3.10.2020 10:00

My jsme letos měli vlastní jablka d v ě ! Ale tady je dost jablek okolo nefrekventovaných silniček tak na štrůdl jsou. Kupovat jablka na zimu jezdíme na nedalekou farmu. Letos jsou ale dost drahá.

A. Zemanová 2.10.2020 17:30

Listové těsto náhodou mám, jablka se mi taky povedlo koupit levně, tak až dojíme frgál, který jsem dnes marnotratně koupila, tak bude co? Bude štru-dl! :) Protože to je dobrota velká a my jsme mlsné huby. :-)

M. Crossette 2.10.2020 17:22

Tak zase váhám, jestli mám napsat "štrůdl", nebo "štrúdl", jak tu o tom jednou byla debata :-) A už si ani nepamatuji, co jsem tenkrát napsala, myslím, že v používám oboje, ale ten kroužek asi častěji :-)

Štrůdl už dávno nedělám, protože am. koláč (apple pie) je tu stejně oblíbený, jako český štrúdl a jelikož je to manžel, kdo většinou jede na větší nákup (podle sepsaného seznamu,), vělmi často doveze jeden takový koláč.. Prodávají se velké a malé, dokonce přímo obří , kdy má koláč v průměru 12 inchů (30cm). Těsto je jen dole a nahoře, takže jablek je v něm opravdu hodně (krájená na kostky, silnější půlměcíčky, nebo jen celé čtvrtky a musí z nich před vrchním zakrytím být pěkný kopeček). Štrůdl se mi tedy už dělat nechce, ale občas upeču koláč podle HankyW.

Z. Jenny 2.10.2020 18:37

Maričko,kromě štrůdlu dělám i ten Tvůj ovocný s drobenkou ,

s krapetkou rumu,nejlepší jsou švestky. :-)V Ale i jablka! :-)

Z. Olčava 2.10.2020 10:18

Dělám těsto z jogurtu a Hery (a mouky), podle receptu kdysi dávno opsaného od někoho, už ani nevím koho, jako že je podle Horníčka. A tenkrát mi ho opisovala dcera, tehdy školou povinná holčička, a nějak se přehlídla a místo Horníčka napsala Honzíčka. Takže u nás se mu říká: podle Honzíčka.

Teď už se přes týden chystám na upečení, už několikrát jsme si s vnučkou nasbíraly padaná jablíčka tady u nás v Šárce, ale zatím jsme je vždycky schroupaly. Tak snad na ten štrúdl taky jednou dojde.

M. Crossette 2.10.2020 17:23

"podle Honzíčka" ;-D to je hezké !

Z. Jajka 2.10.2020 10:05

Zaviny obvykle dělám z kupovaného listového těsta, babického nebo už vyváleného na pečicím papíru.

V plynové troubě jsem pekla léta... A abych měla závin či štrůdl či cokoliv jiného upečené i shora, dávala jsem plech výš. Ale chce to vychytat, stejně jako výšku plamenů.

Š. Matyášová 2.10.2020 9:48

dělám z kupovanýho těsta, z Babického nebo koupím v akci v Lidlu těto na croisanty..jablka krájím, strouhaná dělaj náplň kašovitou, přidám hrozinky, někdy pálivé, skořici, podssýpnu drcenejma karamelovejma nebo kořicovejma sušenkama, cukr nedávám, někdy teda přihodím drcený vlašáky.. svinu, miluju dlouhý sviňáky..a když mám náladu,svařím jablíčkový juice nebo udělám silnou kávu. A někdy i podle Rakouska- vanilkovou omáčku...

Z. Jenny 2.10.2020 9:17

Štrůdly miluju! Pekla jsem dříve hlavně tažený a pak z listového těsta.Taky si pamatuji na jeden zážitek s mátí rodnou, kdy jsme se pustily do tažených štrůdlíků a dělaly jsme co nejmenší,aby bylo hodně rožků,které jsme zbožňovaly a tu vůni cítím dodnes.Dnes a to čím dál častěji peču domácí štrudl jablečný, musím říci, že velmi dobrý,zakoupený v "K" v podlouhlé zelené krabičce,zmražený,značka" hotovo za chvíli",ráno než se rozmžourám,vrhnu ho do trouby a pak snídám.;-D Díky,Liko, dobrý nápad,už mám vše uloženo a jakmile mi dovezou přátelé z Valach jablíčka,dám se do toho a k té práci přidám jednu zkapalněnou švestku. V

Z. Yga 2.10.2020 9:13

Tak já dělám štrúdl buď z listového těsta (když su líná berta a mám ho po ruce) nebo tažený (bez octa, za to vybouchaný o stůl a nahřátý pod kastrolem) anebo kynutý... no, to už bude spíš závin ;-D . Kynutý u nás vede... Jinak do jablek přimíchám cca 1/2 vanilkového (popř. karamelového) pudinku - tím zamezuji vytečení. Strouhanku už nedávám. Není-li doma Terka, a mám-li, dávám rozinky, nasekané ořechy nebo kousky čokolády. Je-li doma, místo rozinek dávám brusinky... ale často se stává, že dám jen jabka se skořicí a kapkou cukru.

M. Skálová 2.10.2020 7:49

Minulý týden jsem pekla štrúdl z Hery a byl jako plechový, nevím kde jsem udělala chybu.

Celá léta jsem pekla č. 10 z Omegy nebo másla.

Z. Lika 2.10.2020 9:06

Hm, to je divné, ta plechovost. Nejlepší jsou asi osvědčené recepty - jakmile člověk něco vyzkouší a povede se to, nemá se to měnit :-)

M. Skálová 2.10.2020 9:19

No, máš pravdu. Měla jsem recept od kamarádky a možná jsme na něco zapomněly.

J. Jovo 2.10.2020 18:22

Jedině máslíčko, to zlepší všechny ňamninky.:-P

A. Zemanová 3.10.2020 0:58

Taky dělám všechno z másla, z Hery mi to nikdy nechutnalo. Kdysi jsem zkoušela recepty, kde je to půl napůl, ale to raději nepéct. Co já vím, Hera se dávala, protože byla levnější. O žádných dobrých vlastnostech jsem nikdy ani neslyšela.

Z. Matylda 2.10.2020 7:33

Štrůdl jsme měli onehdy- z padanek a listového těsta. Momentálně mám jabka v sušičce- jela jsem kolem místních sadů a tam mají nestadard jabka za 9 kč a hodně zralé za 15, protože jsou trochu menší. Ty větší jsou dražší... strašně jsem si tam zablátila auto, ale už částečně opršelo- pršelo včera, dneska je mlha jak mlíko, uvidíme, jak bude dál.

Z. Lika 2.10.2020 9:04

Blízké sady jsou výhra, to může být spousta štrúdlů a kompotů :)

T. Zana 2.10.2020 7:12

Ach ach, při letošních cenách jablek je štrůdl i závin docela luxus.

Vzpomněla jsem si ještě na jeden recept, kdy se dává dolů kokos, na něj tvaroh a pak teprve jablka. Zdá se mi lepší druhý den (obyčejný hltám ještě teplý ;-)

Z. Lika 2.10.2020 9:04

Občas padnu na docela slušnou cenu - pětadvacet onehdy, jablíčka malá, šťavnatá, sladká.

Z. Yga 2.10.2020 9:07

V Tesku včera docela hezká jabka za 21 kč

Š. Matyášová 2.10.2020 13:32

nebo na rozválený těsto,napřít vrstvu švestkových povidel, rozředěných rumem, posypat plátkovanými mandlemi,zabalit a jako roládu, zajistit kraje a upéct..potřít vodou a posýpnout skořicovým cukrem...a dobrou chuť....

A. Zemanová 2.10.2020 17:28

Šlo by to i z listového? Vašek rád povidla. :-)

Z. Lika 2.10.2020 18:07

Určitě to vyzkoušej a dej vědět (olizovací smajlík)

Z. Yga 2.10.2020 19:55

Z listového dělám povidlové šneky - namažu na plát těsta povidla, smotám a nakrájím na kolečka necelý centimetr tlustá. Položím na plech, pomatlám rozšlehaným vejcem a lehce pohodím cukrem krystalem a dám péct. Je to fakt dobrota...

A. Zemanová 3.10.2020 1:01

Takhle nějak dělám skořicové šneky. Plát pomažu máslem, posypu skořicovým cukre, dávám hodně skořice, pak nakrájím na kolečka a na plechu pomažu vejcem. Děti to milují a my taky. Ta povidlová zkusím, děkuju. Ale nepřipálí se ta povidla?

Š. Matyášová 5.10.2020 7:12

to víš Vaví , že šlo....R^

Z. Xerxová 2.10.2020 6:53

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :-)

Snídám co?? Správně - snídám štrůdl ;-D Koupené vyválené těsto, padavčata ze zahrádky, rozinky, skořice - žádný přidaný cukr...)

Z. Lika 2.10.2020 9:00

Sladké ovoce bohatě stačí. Někdo si to ještě pocukruje i navrch, až je štrúdl bílý. To už nedokážu sníst.

Vlastní jablka jsou moc fajn.