25.10.2020 | Svátek má Beáta


MLSOTNÍK: Já pe-ču štru-dl! - A závin né?

2.10.2020

Když jsem onehdy vyhlásila poptávku po receptech na štrúdly, ozvali se mi tři lidé. Díky za ně! Ten třetí soubor receptů je navíc i s hádankou, však uvidíte.

Jako první mi napsala Vave (díky), že používá lístkové těsto. Souhlasím, že to je určitě spolehlivá stálice. Rada stručná, zato hutná.

Pak se mi ozvala Jajka se svým následujícím receptem, nikoli na štrúdl, ale závin, cituji:

„Posílám recept na závin; recept je hodně starý, kelímek jogurtu znamená 200
g nebo 200 ml nebo jak se dnes vlastně jogurty označují.

1 bílý jogurt
40 dkg polohrubé mouky
1 Hera
trochu soli

Těsto nechat odpočinout.

Pod jablka místo strouhanky sýpnout mleté ořechy.
Náplň tvoří drobně nakrájená jablka, rozinky, mletá skořice, cukr krupice podle
kyselosti jablek.

Já mám v závinu ráda sladší jablka (golden delicius) takže cukru dávám
minimálně, cca rovnou polévkovou lžíci.

Vlastně bych mohla někdy vyzkoušet použít místo Hery máslo.“ Konec citátu. Na tomto místě jsem si uvědomila, že za mého mlada se na pečení používala pouze Hera, prý se s ní lépe peklo. O jiných vlastnostech se tehdy nevědělo.

A nakonec se mi ozvala starší paní z příbuzenstva, jejíž maminka se narodila začátkem minulého století. A poslala mi všechny její recepty, celkem deset jich je.

Hádejte, co znamenají některé tajuplné údaje o množství:

„1. Jeden tvaroh balíčkový, 1 Hera, 25 dkg mouky polohr.

2. 30 dkg hl. mouky, 25 dkg tuku, 2 lžíce octa, po zpracování dát na delší dobu do chladničky.

3. Závin listový - 0,5 hl. mouky, 25 dkg tuku - vypracovat těsto. Následuje druhé těsto - 0,5 mouky, lžíce octa, trochu vlažné vody. Spojí se s prvním těstem a několikrát se převálí.

4. Závin zadělaný na noc - 20 dkg hl. mouky, 14 dkg tuku, 2 lžíce octa, 1 žloutek, trochu soli. Nechat v ledničce přes noc.

5. 0,25 dkg tuku, 40 dkg hl. mouky, 15 lžic vody, pár kapek octa.

6. Tažený závin – 0,5 hl. mouky, 0,5 másla (tuk rozpuštěný), teplou vodu, těsto dát pod horký kastrol (mně se nepovedl)

7. 20 dkg hl. m., 10 dkg Solamylu, 10 dkg másla, půl prášku do peč., 2 lžíce mléka.

8. 35 dkg hl. m., 1 Hera, 2 lžíce octa, 2 žloutky. Dělá se na noc.

9. Bramborový závin - 15 dkg. strouh. brambor, 10 dkg tuku, 30 dkg polohr. m., 3 dkg droždí, 1 žloutek, 3 lžíce mléka.

10. Pivní závin - 0,5 hl. m., 25 dkg tuku, 1/4 l piva.

Dcera té paní dodává: Moje kamarádka Jana dělá tažený výborný, vezme jen mouku, sádlo a ocet, prý ho táhne přes celou kuchyň.“ Konec citátu. Vtipně se vyhnula určení, zda táhne závin nebo štrúdl :-)

A zde si dovolím dodat já jako red.: počítám, že ta kamarádka přidala i nějakou vodu, a pokud jde o množství – odhaduji 30 dkg mouky a tak 5 dkg sádla, plus polévkovou lžíci octa, nebo dvě. Zadělá se vlažnou vodou, tak deci a půl, přidávat postupně. Dobře zpracované těsto se nechá odpočinout pod teplým hrncem tak hodinu. A pak se opravdu táhne přes celou kuchyň, jakkoli velkou.

Jsem zvědavá na vaše recepty, ale každopádně tato sama o sobě přehlídka může být užitečná.

Vystřihla jsem si, jen tak z rodinného zvyku, tažený štrúdl: 300 g hl. mouky, 1 vejce, 30 g hery nebo něčeho podobného, rozpuštěného v hrnku teplé vody. Na ocet jsem zapomněla, ten by tomu udělal dobře.

Rozmíchala jsem mouku s vejcem a přidávala z hrnku tuk s teplou vodou, až se dalo těsto zpracovat. Vody mi v hrnku trochu zbylo. Těsto jsem vypracovala do hladka a nechala pod igelitem na sluníčku hoďku stát (ekvivalent pobytu pod horkým hrncem). Těsto se nádherně vytáhlo a štrúdl byl opravdu chutný. Bohužel pečený v plynové troubě, ve které péct těsta moc neumím, takže i když jsem mazala, zrůžověl jen zespod.

Jablečný tažený štrúdl, pečený v plynové troubě. dno má tedy hezčí.

Jablečný tažený štrúdl, pečený v plynové troubě. dno má tedy hezčí.

Ale na řezu není marný.

Ale na řezu není marný.

Víte, co mi na stará kolena došlo? Že nemusím štrúdl smotávat od delší strany, ale od kratší. Pak se mi vejde líp na pekáč :D

Přeji dobrou chuť, ať budete vařit nebo péct cokoliv.

Foto: Lika

Lika, Vave, Jajka, Boženka D. Neviditelný pes