Neviditelný pes

MLSOTNÍK: Grand Restaurant Festival

16.2.2018

Každoročně se v turisticky „mrtvé“ sezóně, tedy od půlky ledna do konce února, koná Grand Restaurant Festival. Je to příležitost, jak za přijatelnou cenu ochutnat produkty špičkové gastronomie. Do těch nejlepších restaurací se podíváte za jednotnou cenu 600,- Kč za tříchodové menu. Popravdě řečeno, ono to není tříchodové menu. Obvykle vás čeká ještě amuse bouche a občas i nějaké další překvapení, případně několik překvapení.

Marinovaná kreveta s květákovým rizotem

Marinovaná kreveta s květákovým rizotem

Objednávky tohoto zážitku fungují výhradně přes web. Nejžádanější restaurace jsou vyprodány v řádu hodin od zveřejnění.

Dobrá, Zlatou studni jste zase nestihli. Ale ještě zbývá spousta dalších. Objednejte si, stojí to za to.

Termín akce se víceméně shoduje s termíny narozenin mých dětí a tak se tedy snažím, abychom si užili pár svátečních večerů.

Také při objednávce zohledňuji chuťové preference členů rodiny. Já nesnáším růžičkovou kapustu, proto letos vypadlo asi tak 50 % restaurací. Víla nerada dýni, ale jednu restauraci s dýňovou nabídkou jsem přesto vybrala. Hřívnatci je to putna.

Hovězí s omáčkou z dřínu

Hovězí s omáčkou z dřínu

Hřívnatec letos opožděně dostal k narozeninám Midtown Grill v Marriotu. Byl to první den festivalu a tak byl personál ještě čerstvý a nadšený, otevřený novým výzvám. Servírka nám v překotné česko-slovenštině prezentovala předkládaná jídla, její kolega o trochu zdrženlivěji představil podávaná vína.

Pochutnali jsme si na drůbeží terince s famózním lanýžovým krémem, na marinované krevetě s květákovým rizotem a na pečeném hovězím s omáčkou z dřínu, s quinoou a spirulínou a citrónovo-dýňovým pyré. K tomu byl ještě další předkrm a datlový dezert. A nakonec jsme dostali krásné krabičky s mandlemi v čokoládě, které Marriot rozdával jako péefky a nějaké jim zbyly :-)

V Marriotu se naplno ukázalo, že kouzlo je v detailu. Úplně nejlepší z toho všeho nebyly ty hlavní složky jídel (maso), ale doplňky, které by se mohly měřit na lžičky. Lanýžový krém (ach!), původně nechtěné dýňové pyré (ach!!! – vítěz celé večeře).

Datlový dortík

Datlový dortík

Jako druhou restauraci jsme zvolili Bílou krávu. Předkrmy ve středomořském stylu – tatarák z chobotnice a velmi zábavná žabí stehýnka. Přes hlubokou úzkou misku, ve které byla skvěle ochucená polenta a omáčka, ležela špejle se dvěma grilovanými žabími stehýnky. No jak byste to jedli?

Naštěstí je restaurace hodně neformální, tak jsme si nějak poradili. Druhý chod zvítězil, jehněčí a jehněčí jatýrka s celerovým pyré. A zase ten vítěz nebylo výborně upravené maso, ale celerové pyré.

Na letošní poslední GRF večeři půjdeme do Francouzské restaurace v Obecním domě. Oslavíme tam předčasně Víliny patnácté narozeniny. Už se těším!

RenataE

Foto: autorka. Několik dalších obrázků si můžete prohlédnout přímo zde na Rajčeti.

RenataE Neviditelný pes


zpět na článek