11.12.2019 | Svátek má Dana


MLSOTNÍK: Jak jsem se stala skorokřečkem

17.7.2015

Musím se přiznat, že nejsem žádným zastáncem zdravé výživy – sebemilitantnější vegetarián nebo dokonce vegan narazí se svými argumenty na neoblomnou skálu.

Jedna moje kolegyně v kanceláři se rozhodla, že chce zhubnout – což o to, je to její věc a nikdo jí do toho nemluví :). Začala jíst zdravějí a vrhla se i na různé varianty ptačího zobu. Jednou přinesla od blízkého Vietnamce takovou plochou tyčku a dala jednu mně a jednu další kolegyni, abychom ochutnaly, že je to moc dobré.

Vzala jsem nebezpečnou věc do ruky a prohlížela jí. Dcery měly několikrát křečky a dobře si pamatuji, že se jim něco podobného kupovalo. Mělo to název Sezamové tyčky s medem. Kolegyně napjatě zírala a říkala, zkuste to. Rozbalila jsem tyčky a dumala – vylomím si na tom zub nebo ne? Zakousla jsem se a světe div se, chutnalo to dobře. Dokonce tak dobře, že jsem si druhý den koupila rovnou dva kousky. Ty ve mně zmizely rychlostí blesku. Pak jsem si říkala, takové slaboučké a ono to stojí skoro 13 Kč.

Od této myšlenky již nebylo daleko k přemítání o výrobě této pochutiny. Obhlédla jsem sezemické obchody – sezam nikde nebyl – asi jsem zapomněla, kde jsem a že v této končině občas člověk musí obrazit všechny obchody, aby udělal základní nákup.

Strejda Google jako vždy nezklamal a na docela levné sezamové semeno, i s levným poštovným, mě hodil na stránky nějakých šílených sportovců a horolezců. Když už nakupuju v eshopu, tak toho objednám víc – 1 kg loupaného sezamu, 0,5 kg kešu ořechů a 0,5 kg fíků. A ještě nějaké chia semínko, o kterém jsem četla článek, z něhož vyplývalo, že kdo ho nekonzumuje, tak to může rovnou zabalit :).

Balíček přišel a já se jala znovu googlit. Nakonec se z mého průzkumu začaly rýsovat dva projekty.

Samotné sezamové cosi a cosi na způsob müsli tyček.

Sezamové cosi (cosi píšu proto, že jsem nevěděla do poslední chvíle, jaký tvar to bude mít)

  • asi 2/3 kilového sáčku oloupaného sezamu
  • 125 g másla
  • 3 lžíce medu
  • 1 bílek

Trochu jsem na suché pánvi opražila sezam. V dalším hrnku jsem rozpustila máslo s medem. Smíchala jsem to se sezamem a pak přidala ušlehaný sníh z jednoho bílku. Celou směs jsem dala na plech.

Pekla jsem na 170 °C asi 15 minut. Po úplném vychladnutí jsem nakrájela čtverečky a cosi získalo jméno sezamové čtverečky :). Tento výtvor hezky držel pohromadě. Jenom se mi zdál zbytečně vysoký. Moc nám chutnalo a já i mladší dcera jsme vzaly i do práce – tam chutnalo též :).

Sezamové čtverečky

Sezamové čtverečky

Müsli cosi

  • asi 1/3 kilového sáčku oloupaného sezamu
  • 250 g jemných ovesných vloček
  • 250 g kešu ořechů
  • 250 g sušených fíků
  • 125 g másla
  • 3 lžíce medu
  • 2 bílky

Všechno sypké jsem postupně upražila na suché pánvi. Fíky jsem rozmixovala s trochou vody. Další postup byl stejný jako u prvního díla. Protože se mi předchozí dílo zdálo moc vysoké, dala jsem hmotu na dva plechy – což se ukázalo asi býti chybou, protože po upečení se výtvor dosti rozpadal. Tato varianta mi chutnala míň, ale možná, kdyby se přidalo víc másla a medu, tak by to bylo více podle mého gusta :).

Müsli hmota

Müsli hmota

Pokud by člověk nechtěl brzy zkonzumovat sezamové čtverečky, tak strejda Googlů radí zabalit do igelitu a dát do ledničky. Já je nechala volně (pekla jsem v neděli) a v úterý večer se začal zbytek trochu rozpadat – ale neřešila jsem to, protože vydržely jen do středečního rána :).

 Foto: autorka

Pavla H. Neviditelný pes