19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Narychlo

Něco malého, rychlého

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Nelina 12.6.2020 19:55

Šárko, vím že Gruzie, variant mají na knihu. Mám v sobě pevně usazen pojem Rusko jakožto celý bývalý SSSR.

Š. Matyášová 15.6.2020 7:00

Nelinko, tak když víš, tak to tak piš a nestrkej je zase tam, kde už dávno nejsou..usazení pojmů j ejen výmluva.. ;-) http://gruzie.net/dejiny/

M. Crossette 12.6.2020 18:53

Nelino, v čem je sýr, určitě mi bude chutnat, díky za inspiraci určitě jednou vyzkouším.

My neobědváme (snídáme dost pozdě), ale i večeře dělám někdy rychlovky. Nejrychlejší jsou samozřejmě zbytky z předešlé večeře, stačí ohřát. Nebo ty zmíněný knedlíky s vajíčem. Když zbyde(zestárne) můj žitný chleba, tak topinky, nebo rychle na oleji osmahnu jen tak plátky šunky (koupené balené), k tomu volský oka + bageta. Dneska budou k večeři okurkové sanviče, jelikož už mi rychle narůstají okurky. To je také málo práce.

Teď jak tu zase máme letní vedra, tak odpolední "rychlovky" jsou zmrzlinové karamelové poháry. Zrovna včera večer jsem dělala další záasobu karamelu a s bombičkou udělala další zásobu šlehačky. Pak připravit dva poháry jde raz dva :)

L. Jakovljevičová 12.6.2020 11:38

Rychlovka je u nás i chlebendex (podle vzoru ham and eggs) . Dvě topinky opéct po jedné straně, po obrácení dodat co lednice dá (salám, slanina, zbytky sýra, poslední lžička hořčice a pod.) a na to dvě rozšlehaná vejce. Posypat pažitkou nebo čímkoliv zeleným. S jakýmkoliv salátem je to bezva večeře.

T. Zana 12.6.2020 11:30

My jsme dost polévkový, takže kromě už zmíněného bramboračka, čočková a tak :-)

T. Zana 12.6.2020 11:32

Sakra, když zas jednou píšu spisovně tak polévkovÍÍÍ!

Z. Jenny 12.6.2020 10:34

Rychlovky mám ráda neb vždycky něco zbude. Tady na dědině někteří berou obědy z jídelny, rozdělí si jedno jídlo na půl se svými polovičkami,prý je to hospodárné a dobré. Zkusila jsem ale nevyhovuje, lepší domácí rychlovka a troška než to z jídelní z vývařovny neb je to samý prášek. Za celý život mám teď čas spravit si chutě i přes týden. :-) Dokud mohu,budu vařit. Díky Nelinko, dělám podobné věci. MLP si nikdy ještě na mé vaření nestěžovala a za každý oběd mi poděkuje a pochválí. Jo a já vařím ráda, těší mne to.

Z. Yga 12.6.2020 10:00

Rychlovky jsou bezva jídla - i když mi nevadí složitější vaření (třebas se motat s ptáčky a tak), rychlovek se neodříkám. Tak klasika jsou ty knedle na vajíčkách (u nás bývaly s meruňkovým kompotem, což Jeník nikdy nezkousl, tak teď už s kyselým oharkem), vaječná omeleta, topinky, chleba ve vajíčku. Anebo fazolová pánev - osmažit cibulku, nějakou tu uzeninu, co se válí v ledničce (slanina, párek, klobása, šunka, uzené maso - co se najde), na to prdnout okapanou konzervu fazolí v nálevu, přidat bylinky - teď je sezona libečku, dobromyslu a pažitky - s chlebem mňam. Nebo taky můžou být ty fazole v tomatě, to potom přidám ještě trošku protlaku, z bylinek pak hlavně bazalku, a opět dobré pečivo a máte guče za ušama ;-) ;-)

Z. Iva 12.6.2020 9:46

Na Moravě se dělá "selská omeleta" . Nakrájet zbylé brambory na plátky, opéct z jedné strany na pánvi, obrátit, přidat nějakou uzeninu, klobásu, párky na kolečka, zbytek salámu, anglické, prostě co je v lednici a musí se spotřebovat. Zalít rozšlehanými vejci, osolit, opepřit, navrch dát plátky sýra, nechat ztuhnout na mírném "ohni". Osvědčilo se mi v polovině tuhnutí zakrýt poklicí a vypnout plotýnku (sklokeramika), dojde a nepřipálí se.

E. Zvolánková 12.6.2020 11:12

Sice jsem Pražanda, ale selskou omeletu dělám občas taky. Hezky jsi mi to připomněla, takže nejspíš udělám o víkendu. R^

T. Zana 12.6.2020 11:28

Jo, tu dělávám taky :-)

E. Zvolánková 12.6.2020 7:42

Ahoj všichni,

tyhle rychlovky doslova miluju, na rozdíl od mé drahé polovičky. Ten to nepovažuje za jídlo;-D Předevčířem celé odpoledne stál u plotny a vařil rajskou. Byla to sice nejlepší rajská, co jsem kdy jedla a ještě teď se olizuju, ale při pomyšlení na tolik času stráveného v kuchyni mě berou mdloby;-D;-D Já nejradši vařím rychlá a taky snadno stravitelná jídla. V kuchyni stojím nerada. Sýrovou amoletu milujeme s dcerou obě, ale jí to musím pokaždé "vytunit" ještě aspoň šunkou. Já si tam zas třeba natrhám ten mangold....Teď ho cpu všude, roste jak blázen.;-D

Jinak jako úplnou rychlovku, když zbydou brambory, tak si je nakrájím na menší kousky, dám ohřát a pak si na ně plácnu tvaroh z vaničky, posypu trochu podravkou a pochutnám si skvěle.

Z. Iva 12.6.2020 12:46

Při vší úctě k tvému muži - co se, proboha, dá dělat na rajské celé odpoledne? Do hodiny to musí být na stole ;-)

Š. Matyášová 12.6.2020 7:27

rychlovky jsou pro mne topinky s česnekem, vařený brambory, oprásklý na pánvi a k pití podmáslí, chleba se solí nebo se sýrem, obyčejná chudá česnečka, míchaný vajíčka, chleba se sádlem a cibulí... a když j ezbytků trochu víc, tedy troška od každého, tak se to dá zabalit do listového těsta,nakrájet na kolečka, položit na plech a upéct, šneci z listového těsta jsou vděční a rychle zmizí...moje nejoblíbenější rychlovka je chleba obalovanej ve vajíčku...a nebo ta svátečnější verze- vánočka nebo mazanec, obalenej ve vajíčku, osmaženej a posýplej cukrem se skořicí, to je francouzská snídaně a vůbec nevypadá jako rychlovka, když k tomu člověk kydne trochu jogurtu řeckýho typu a ozdobí mátou nebo nějakým ovocem...:-P

Z. Lika 12.6.2020 7:30

Tak o vánočce ve vajíčku slyším prvně. Myslela jsem, že tzv. francouzská topinka je chleba ve vajíčku, ale to asi pletu víc věcí dohromady.

Š. Matyášová 12.6.2020 9:02

nepleteš, jen jejich chleba není náš chleba...mají spíš veku nebo chléb toastového typu...a když si obalíš ve vejcích toastový chleba a přidáš skořici, tak máš super snídani...jedla jsem to v Aromanch a v Saint Malo...jenže já domů prostě toastovej chleba ani veku nekupuju,tak jsem to prubla z "uzlu", vánočkový těsto- takovej větší vdolek, pokrájela jsem ho na krajíčky a už to jelo..a teď si ho někdy koupím, obalím a osmažím, když mám na to chuť...;-)

Š. Matyášová 12.6.2020 7:21

dovolím si opravu - chačapuri je GRUZIE, ne Rusko... a je skvělé...v Praze se na něj dá zajít do Bílkovy a stojí to za to...chutná skvěle (Georgian Restaurant) ;-)

Z. Lika 12.6.2020 7:30

Kousek od nás mají Gruzínci polévkárnu, zájem je veliký.

Š. Matyášová 12.6.2020 9:03

věřím...je to hodně dobrá kuchyně....

Z. Xerxová 12.6.2020 6:10

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :-)

Ondá zbyly knedlíky. Houskové. A knedlíky s vajíčkem a kyselou okurkou byly taky rychlovka zbytkovka...