Středa 12. února 2025, svátek má Slavěna
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Pro přispění do diskuse se prosím přihlaste.

Přihlásit se

Zbývá 2000 znaků nebo 10 odstavců.

ZH

Když u nás zbyde náhodou chleba, nastrouhám sýr, do něj rozmíchám vejce, případně přidám trochu česneku a pak podle toho, jestli jsem měla málo nebo hodně sýra, čili jestli je vaječná směs řídká nebo tuhá, buď vykoupu ve směsi plátky chleba a smažím na pánvi po obou stranách (je-li směs řídká) anebo namatlám hmotu jen na jednu stranu krajíce a smažím jen po té namatlané straně (tak to máme raději). Tak jak to děláš ty, Maričko, jsme zapékali v troubě postarší veku, když byl nějaký zbytek uzeniny, tak i ten se pod sýr přihodil. Je to bezvadně jednoduchá večeře, jejíž příprava nezabere žádný čas.

Foto

Hančo, ta první varianta - obal vajíčko a sýr - mě zaujala, někdy vyzkouším. Prostě chleba má velmi různé využití a když už je moc tvrdý pro lidi, zvířata či opeřenci ho uvítají.

Foto

Franta je silně chlebový, já chleba jím jen v případě, že je úplně čerstvý, dobrý a křupavý. Taková konstelace v Praze nastává dost zřídka, možná kdybych se pro něj někam extra vypravila, ale zase tolik po chlebu netoužím ("Na chleba se těžko vydělává ). A Frantovi chutnají všechny, takže zbytky nemáme .

Od dob, kdy jsme všichni chodili do práce a měli v práci obědy, jsem večer nevařila, byl "chleba s něčím" - u mne jen to něco a víc zeleniny.

Máme to tak dodnes, teplé jíme v poledne, takže jsem dlouze uvažovala, jestli večer dělám i něco teplého a rychlého. A dělám! Když je ve slevě listové těsto, nakoupím jich... no aspoň troje (štrůdl slaný a sladký, nějaké potvornosti slané i sladké...). Poslední siroteček jen radýlkem nakrájím na jednohubkové čtverečky, posolím, popepřím a dám upéct.

Foto

Zano, my zase neobědváme, takže teplé jsou až večeře (ale v létě jíme i studené sandviče). Tady se listové těsto prádává v tenkých arších (proložené papírem), nějak na něj nemám využití (no jednou jsem udělala moučník baklavu, byla dobrá, ale děsná práce). Jinak ale souhlasím, pro rychlovky je to skvělé těsti.

AR

A50d82a26n 29R49g88o67v60a

31. 1. 2025 15:17

Maričko, také mám chleba takhle dělaný moc ráda, jen tu papriku nedávám. Někdy dám drtek česneku.

Foto

To jsem ráda, že je děláš a chutnají. Česnek je dobrý nápad, asi příště zkusím místo papriky trochu posypat česnekovým práškem, ten my také rádi.

Foto

Maričko, dík za inspirativní připomenutí 🙂. Říkám si, že MLP musel v minulém životě (v tomto určitě ne😜) zažít hladomor. Protože jakmile je v chlebníku už jen půlka bochníku, začne šílet a dokupuje další , takže mám pořád nějaké přebytky a topinky se nám už pomalu omrzely. Tak budeme mít o víkendu změnu.

Foto

Ano, zapečené chleby jsou pro zbytky nejlepší a ať choti chutnají. Já někdy také dělám poctivé topinky, my je též rádi. Jen je dělám v toastovači, nejprve otoastuji, pak do horkého krajíčku vmasíruji česnek a teprve pak pomažu máslem. Nejsou pak mastné, jako ty smažené.

Foto

Ještě mne napadla vaječná smaženka, či krajíc chleba nejprve ponořený do rozšlehaného vejce, poté opečený a třeba posypaný strouhaným sýrem

Foto

Z bílé veky dělám "francouzské toasty", v tom rozšlehaném vejci (s trochou mléka). Posypat cukrem se skořicí a zalít javorovým sirupem. Častá snídani když máme hosty.

Foto

Za mně by to mohly být takhle zapečené tousty

Foto

L81i21k35a 23L63i98k54a

31. 1. 2025 8:03

Zapékané chleby - i domácí, pšeničnožitný nebo s bramborama - jsem dřív dělala hodně často. Teď nejradši topinky se spoustou česneku. Maričko, samozřejmě jsem okoukla, jak tvůj chleba vypadá i tvarově, jestli vykynul, a je moc hezký. U dobrého chleba na tvaru nezáleží. Obrázky jsou lákavé a nutí mě myslet na snídani. Maričko, díky

Foto

Liko, chleby mi kynou v malých kulatých košíčcích a vykynuté jsou hezky bachraté, ale jak je vyklopím na v troubě předem rozpálený cihlouvý "plát" trochu se rozplácnou Ale hlavní je, že jsou propečené, jak píšeš, na tvaru nezláleží.

ZM

Z35. 63M56a38t23y34l78d43a

31. 1. 2025 7:46

Máme rádi topinky, ale nejdřív trhali zub mně a teď Kájovi... tak teď jsme bez topinek. V létě jsem sušila chleba, když jsme jeli na dovolenou do chalupy, která sousedila s ohradou, kde byli daňci- ti byli zvyklí si dojít pro mlsotku.

Foto

Tak na bolavé zuby tyhle chleby asi opravdu nebudou to pravé. Asi by se krajícům musely předem zapečením odkrojit kůrky, protože ty zůstávají křupavé.

Foto

tak chleby vypadaji dobre, ackoli ja s tim bezlepkem uplne chleby navic doma nemam, a vubec chleby doma bezne nemam :D ale obcas si je rada zapecu v troube, i kdyz jsou cerstve.

ony maji totiz nevyhodu, ze kdyz sou starsi a ztvrdnou, tak pecenim v troube se z nich stane kamen :D

takze u me takova vecere co dum dal casto byva sunka s vejci a rajcaty, pripadne bez sunky a rajcat, opravdu vyjimecne se stane, ze doma nejsou vejce.

A nejradsi mam vejce s hermelinem, ale opravdu vyjimecne se stane, ze mam hermelin :D

AR

A65d35a85n 30R60g78o56v20a

31. 1. 2025 15:34

S vejcema je to letos po liškobraní jiné než ostatní roky.Kupuju. Snažím se z volné podestýlky.Tuhle jsem šla hladová do obchodu. Domů jem vezla 6 z volné podestýlky a 30 z klecového chovu. Podělila jsem psy, kočky, poprosila o odpuštění slepice v klecích(dvakrát jsme klecovky dochovavali, neni úplně snadný je ve správné době získat) a 11 vajec do dalšího dopoledne v různé úpravě snědla. Vejcomasakr.

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz