MLSOTNÍK: Zapečené chleby
Zapečené chleby k večeři. foto: Marička Crossette, Neviditelný pes
Tuhle večeři dělám z doma pečeného žitného chleba. Někdy ze zbytku, který nestačíme sníst, když manžel z nákupu donesl různé bílé pečivo. Nebo si plánovaně nechám právě na tuhle večeři část bochníku zestárnout. Pro zapékání je starý chleba úplně nejlepší.
Zapékané chleby rozhodně nejsou nic, co byste neznali, možná je také děláte. Možná na ně kladete řadu dalších přísad, jako plátky rajčat, kolečka salámu nebo jiné dobroty. Já je dělám jen jednoduše, máme je tak rádi a kromě rychle ohřátého jídla je to pro mně nejsnazší a jedna z nejrychlejších příprav večeře.
Důležité je použít tenké krajíce, moje jsou jen asi 1/2 cm silné. Chleba krájím výhradně el. kráječem. Snadno tence nakrájí zbytek bochníku, který by už ručním nožem šel dost těžko. Přesto i dost tvrdý chleba při rozpékání pod grilem nádherně zvláční.
Krajíce si rozložím vedle sebe, pomažu máslem a přendám na plech. Na každý krajíc navrším jemně strouhaný tvrdý sýr (dávám cheddar, goudu, na typu nezáleží) a nakonec trochu popráším sladkou paprikou – pro parádu i pro chuť.
Plech šoupnu do trouby pod gril, zapnu ho a za necelých 5 minut – až se sýr rozteče – je večeře hotová. Krajíce jsou dost měkké na kousání, ale i mírně křupavé. Pak už stačí horké krajíce položit na talíř a nalít si pivo.
Jaké jsou vaše nejjednodušší a nejrychlejší přípravy teplé večeře? Přednostně takové ty CDD (co dům dal)?
Foto: Marička Crossette