29.5.2020 | Svátek má Maxmilián, Maxim


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Co se peče na Beaveru

Hrníčková buchta s ovocem

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna. Zobrazit celou diskusi podle vláken, času
počet příspěvků: 7, poslední: 16.3. 2020 6:54, přehled diskusí

M. Crossette 13.3.2020 15:08

Hrníčková buchta byl maminčin standart. Dělala ji skoro stejně jako Šarka, jen místo jogurtu dávala mléko (tedy asi, protože ty tam Šarko mléko nemáš). A dělala ji buď "čistou" nebo "mramorovou", kdy část těsta smíchala s kakaem, nalila po povrchu a nožem prošťouchala do ostatního těsta. Nikdy nedávala kromě kaka jiné přísady. Pekla pouze v bábovkové formě. Takové té hliníkové, kterou mám i já tady. Je skvělá, nikdy se v ní těsto nepřilepí, vyklopí se jedna báseň. V začátcích vaření to byla i moje moje oblíbená buchta, právě proto, že jsem věděla, že se snad ani nedá zkazit. Ale postupně jsem začala péci I jiné buchty a tuhle maminčinu jsem už vlastně dlouho nedělala. Najednou se mi po ní zastesklo (buchtě i mamince)a asi ji udělám na neděli ke kafi !

T. Zana 13.3.2020 15:21

Maričko, ta bábovková forma - já používám litinovou po babičce. Je krásně modře (zvenku)a bíle (zevnitř)smaltovaná, musím přiznat, že pro dva strašlivě velká. Halt bábovky rozdávám.

Onehdy jsem v krámě viděla ve výloze podobnou. Stála jedenáct set...

M. Crossette 13.3.2020 16:47

Zano, tuhle stejnou litonovou formu takém, také po babičce. Modrá barva už má zvenku pár "modřin", bílý vnitřek je neporušený. Ale jak píšeš, je děsně velká, maminka o ní říkala "ta je na osm vajec". Pekla jsem v ní snad jen 2x (už si nepamatuji kolik vajec jsem dala:) ), spíše jen tak vzpomínkově, jinak je fakt děsně velká. Tenkrát měly kuchařky zřejmě jiný fortel. Tahle forma je jak mít doma zbraň, kdybych se s ní dokázala rozmáchnout ,tak by určitě zasaženého zabila :)

Jak jsem teď koukla, tak se znovu vyrábí - ale ta cena !! Jen ta moje (a asi I tvoje) je bleděmodrá)

https://tinyurl.com/tlxezcw

M. Crossette 13.3.2020 16:53

Ta moje současná hliníková vypadá takhle.

https://tinyurl.com/sx3qxgl

Kdysi jsou koupila v Praze kameninovou rybu. Ale přes několikeré pokusy se mi nikdy nepovedlo ji čistě vyklopit, vždy část šupin zůstalo přilepených (ať jsem poctivě masala ručně, nebo sprejem). Sice pocukrováním se to zakrylo, ale stejně jsem byla výsledkem zklamaná. Někdy na Vánoce ji použiji jako parádu, už v ní ale nepeču.

T. Zana 13.3.2020 18:27

Maričko, kameninovou bábovku mám (pro změnu po Frantově mamince), ale upřímně řečeno nikdy jsem v ní nepekla, mám ji jen na památku.

Před časem jsem si pořídila malou formu s nepřilnavým povrchem, ale ještě jsem se nějak nepřiměla ji zkusit. Jsem asi konzervativní ;-)

Š. Matyášová 16.3.2020 6:53

tak vidíš, co máš za poklad.....já ji viděla ještě za víc....

Š. Matyášová 16.3.2020 6:52

Maričko, mléko tam máme, ale s jogurtem je lepší..tedy s tím řeckého typu.... já hliníkovou formu nesnáším, měl ajsme 3, všechny připejkaly..vymazáno bylo dobře, vysypáno taky, zkoušelo se vše možné, stejně to bylo k ničemu,zlatá kameninová, z té to vyklopím i když nemažu...ale třeba silikonovejm jsem na chuť nepřišla....