16.4.2024 | Svátek má Irena


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Rybízové hody

Rybízová sezóna vrcholí, takže s chutí na tyhle červené, černé i bílé bobule!

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jovo 11.7.2014 21:57

POZOR, POZOR, HLÁSÁNÍ!!!

Dnes má svátek Beda, přejeme všechno nej, nej a posíláme kytičku.

http://jovo.rajce.idnes.cz/Pranicka_22_2014#Beda_sv_2014.jpg

Z. Lika 11.7.2014 22:12

Re: POZOR, POZOR, HLÁSÁNÍ!!!

Bedřiško, krásně svůj svátek oslav :-)))

A. Bytová 11.7.2014 23:16

Re: POZOR, POZOR, HLÁSÁNÍ!!!

Hm, zdá se, že Beda je Olga :)

Všechno NEJ.

T. Zana 11.7.2014 22:52

Re: POZOR, POZOR, HLÁSÁNÍ!!!

Milá Bedo, všechno nej a oči jako rys (rysice :-)))

Z. Vave 11.7.2014 23:08

Re: POZOR, POZOR, HLÁSÁNÍ!!!

Všechno nejlepší k svátku, Bedulko! Hlavně zdraví pro Tebe i kočenky. <3

Z. Jenny 11.7.2014 17:51

Hano,

to jsou broskvičky, jedna báseň, ouplně mi kape z huby. I když to malé maso taky není k zahození, mňam. :) Jo a máš pravdu, Helfštýn je asi lepší Kosti.

Z. Vave 11.7.2014 17:11

Moje babička přeslicová

dělala báječný rybízový koláč a zavařeninu. Babička mečová zase vynikala ve výrobě sirupu a vína. :o)

Z toho povídání o voňavých koláčích jsem dostala chuť na koláč s drobenkou, nejradši borůvkový, ale rybíz je také vítán, jakož i jiné ovoce. - Kdyby nebylo jasno, tak tímto nenápadně žebrám, pošlete mi někdo kousek po drátech, prosím. :o)

T. Zana 11.7.2014 18:48

Re: Moje babička přeslicová

já snad dokonce i zejtra upeču, tak mne to vzalo :-)

Z. Vave 11.7.2014 18:54

Re: Moje babička přeslicová

Taky nad tím přemejšlím, ufff. Uvidím, co ráno ulovím v obchodě.

Jsou to tady na Zvířetníku hrozný baby a Lika je nejvíc nejhroznější, protože je navádí. ;o) <3

Z. Lika 11.7.2014 19:39

Re: Moje babička přeslicová

Sama jsem se stala obětí dnešního Mlsotníku - ta bublanina byla tak dobrá... vláčná, rybízky mi příjemně lupaly v puse a ty chutě se moc pěkně snoubily... Naštěstí přišla návštěva, takže jsem nesešrotovala celý pekáč sama.

M. Crossette 11.7.2014 16:37

všechno bezva recepty

jen holt tu čerstvý rýbíz neseženu. (Dede, jak chutnal Kaliforňanům, pochybuji, že ho kdy na keřích viděli, natož jedli?)

Můj bratr jeden čas jezdil na švagrovu zahradu "odpomoci" jim od záplavy červeného rybízu. A dělal z toho vino. Bylo úžasně dobré, už jen ta nádherná téměř rubínová barva lákala. Tady jsem se o výrobě vína nedočetla.

D. Ruščáková 11.7.2014 21:45

Re: všechno bezva recepty

Maričko, moc jim to chutnalo! Dala jsem jim ještě na tácek s sebou do auta, takže s bubble cake dobyli Český Krumlov a poslední kousek prý dojedli v Regensburgu:))) A jedli i z keřů. Ale nejvíc šli po třešních - bohužel na naší už nejsou, ale chrupky se ve vesnici našly:))

Taky jsme je vzali do naší vesnické hospůdky... jo, bylo to s nimi fajn:))

Z. Nelina 11.7.2014 16:23

Včera jsem kupovala rybíz:

Milá Jenny, tady se ovoce vždy najde. Klid.

A. Lex 11.7.2014 15:55

Rybízy já můžu

jakékoliv barvy. Je to moc dobré pikantní ovoce. Už jsem pekla dva rybízové koláče a jdu za chvíli sbírat na zahrádku ke kamarádce další :-). Aji amprcky, všech barev. Ta marmeláda s vanilkou zní, Matyldo,  zajímavě.

H. Williamson 11.7.2014 15:23

OK lidi

tak uz si nemozu pomoct, a bude pres vikend ovocna buchta. V mem pripade broskvova. Zraji nam krasne jihokarolinske broskve. Jsou takove pevne, nejsou chlupate, uvnitr jasne oranzove a velmi, velmi sladke, a,,kdyz spravne dozrale, tak i velmi stavnate. Jako treba tady: http://hanaw.rajce.idnes.cz/Drobne_letni_radosti/#P1020808.jpg

Dala bych si boruvkovy, prave u nas zraji, ale kdyz je koupim v krame, tak je vetsinou snim tak jak jsou. Mame kolem boruvkove farmy, ale tam jaksi nemuzu. To by mohli za mnou rovnou poslat sanitku - letos mi to leto zde opravdu nedela dobre na uz tak spatne dychani. Dost spatny zapal plic a dve bronchitidy na jare jsem jeste nejak nerozdychala. Echhh, co. Asi vyslu prednostu - ne sbirat, to je akce, ke ktere by se nepropujcil, ale zjistit, za kolik to prodavaji ve velkem. Ze bych zamrazila.

Muj vzor je Maricka s manzelem. Kdyz Maricka pise, kolik boruvek si nasbirali na rok, tak ji pravidim.

Z. Lika 11.7.2014 15:40

Re: OK lidi

Hanko, ty broskve jsou naprosto luxusní. A vypadají přímo léčivě! Tak ať se dobře dýchá.

Z. Dalmi 11.7.2014 16:02

Re: OK lidi

Ty jsou! Můj děda byl šlechtitel ovoce a jeho pomologické atlasy mám schované. Kde jsou všechny ty odrůdy?

M. Crossette 11.7.2014 16:46

Re: OK lidi

Hano, pokud je na borův.farmách úroda, není to zase taková fučka (tedy třeba jen na gallon), keře jsou vysoké, takže by se přednosta ani nemusel ohýbat a najde se mezi nimi i stín. To jen my jsme blázni, kteří trhají taková kvanta (a navíc v poledním žádu, takže nás tam milý majitel jezdí kontrolovat, jestli jsme mu náhodou nezkolabovali). Koncem příštího týdne přijede na týden kamarádka z Floridy a ráda by si borůvky také odvezla, tak se chystáme jet znovu. Ale ve vedrech, co tu teď jsou už možná žádné nebudou. Je tu v průměru 36, včera byla konečně pořádná bouřka, ale už se zase vylupuje pařák a ta vlhkost po zálivu stoupá a soupá.

H. Williamson 11.7.2014 17:16

Re: OK lidi

Maricko, to neni o tom, jestli by se prednosta musel ohybat nebo ne. Prednosta se naohybal jako ditko a pubertak na tabakovych polich, a tak nejak ma pocit, ze uz je od te doby na vymenku.

U vas je uz 36???? To my se drzime krapet niz, ale vlhkost hrozna.

T. Zana 11.7.2014 18:51

Re: OK lidi

Ty jsou krásné!

Z. Jenny 11.7.2014 15:19

Jůů,

rybízl, ten můžu. Nejraději mám černý, chce to si zvyknout na jeho chuť a pikantní je v piškotovém kejku, to je ten,  jak se piškotky prolnuté  dvěma smíchanými zakysanými smetanami s jednou ušlehanou šlehačkou a patřičnou dávkou rumu, prokládají ovocnou vrstvou.

V dortovce nechat uležet min. 3 hodinky ale raději do rána. Lahoda. Samožebaže může být i červený rybíz anebo cokoliv. Žádný prdope,ani pečení. :))

H. Williamson 11.7.2014 15:25

Re: Jůů,

Jejda, Jenny, je videt, ze pochazime zpoza stejnych humen. U nas doma se taky rikalo rybizl.

A. Lex 11.7.2014 15:47

Re: Jůů,

Ano, Jenny, je třeba si na jeho chuť zvyknout a jde to dost rychle a snadno :-).

Z. Dalmi 11.7.2014 15:01

Jej, rybíz

teď ho na zahradě nemáme, tady téměř nic neroste. Ale u babičky jsme ho měli nejméně čtyřicet keříků. Představte si tu sklizeň! I moje děti nenáviděly česání rybízu. Ale šťávy, marmelády, koláče... to ano. Já preferuji černý rybíz. Šťáva z něho je luxusní a marmoška, trochu střihnutá se slívami - božská.

H. Williamson 11.7.2014 15:26

Re: Jej, rybíz

Stavu a marmosky z cernyho rybizu taky moc rada.

M. Pajakerryková 11.7.2014 14:23

já se moc omlouvám

že jsem nepřispěla svou troškou do mlýna ale půjčila jsem foťák s fotkama mého výtvoru kamarádům na tábor...vůbec mi to nedošlo tak recept můžu hodit sem a fotky budou na rajčeti...

2 hrnky mouky polohrub, 1 hrnek cukru, 1/2hrnku oleje, 1/2 hrnku mléka, 1 vajco, špetka soli + prdopeč

vše se smíchá, posype ovocem, nejlepší jsou švestky, posype se hustě drobenkou a upeče

já jsem teda vyzkoušela meruňky, švestky(sousedovic) a rybíz vlastní, vždy to byla super dobrota

a fotky teda tady http://pavlame.rajce.idnes.cz/Rybizova_buchta

Z. Lika 11.7.2014 14:31

Re: já se moc omlouvám

Pájo, bezva. Myslela jsem na tebe, ale když ses neozývala, říkala jsem si, že se láduješ buchtou a na psaní nemáš čas :)

Něco jsi mi připomněla. Za mým hodně mladých let jsme prdopeč skoro nepoužívaly a místo mléka se dával třeba kefír anebo sodovka. A taky to hezky načechraly.

M. Pajakerryková 11.7.2014 18:35

Re: já se moc omlouvám

ještě musím zkusit ten kynutý třeba to bude podobné vzůšo jak Štětinčin boj s kotlem :)

já někd&#255; potřebuju pevnou ruku nad sebou aneb při správném vedení podám slušný výkon resp dodám článek či recept :)

Z. Xerxová 11.7.2014 12:35

kynuté těsto

když už mám tu pekárnu - využívám ji i na těsto: naleju dovnitř 1,5 dcl mléka, nakrájím na kousky 5 dkg másla a hodím do mlíka, přidám trochu soli a 5dkg cukru a 20 dkg polohrubé a 10 dkg hladké mouky. Navrch nadrobím půlkostičky droždí. A zapnu program - 30 minut míchání a hodinu kynutí...

JInak se dá těsto pochopitelně udělat i klasicky... pak dávám o maličko víc mlíka.

Posypu hustě čerstvým rybízem (na barvě nezáleží) a posypu drobenkou.

Z. Jajka 11.7.2014 11:43

Rybíz jako brusinky

Zavařenina (proč tomu říkat marmeláda....) z černého rybízu je mňaaam.

K  poznámce sharky někde níže - recept na Rybíz jako brusinky je tady:

http://naszviretnik.net/2011/07/20/mlsotnik-rybiz-jako-brusinky/

Jo a byla jsem odhlášená a bez problému jsem se znovu přihlásila :-).