16.10.2021 | Svátek má Havel


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Psari plaki

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Zemanová 20.9.2021 9:18

Název psari plaki se mi oíbí tak, že tohle jídlo rozhodně zkusím. Dokonce mám v mrazáku mražené filé, ó my se máme! Teď ještě budeme dojíždět zbytky z víkendu s dětmi (kuřecí řízky a zase kuřecí řízky především, chicht), ale pak přijde čas na rybičku. Už se na ni těším, dlouho jsem žádnou neměla.

Z. Lika 17.9.2021 17:45

Ještě jsem chtěla podotknout, že když se používá více druhů zelenin a zeleného koření v jednom jídle, výsledek je sytější, než třeba jenom brambory. Je to efekt vysoké nutriční hodnoty.

M. Crossette 17.9.2021 17:26

Po přečtení prvních pár slov jsem si řekla, "no Lika byla pěkně daleko - až v Portugalsku":-). A vida, ono Řecko. Název "Psari plaki" čtu a slyším poprvé. Portugalsko mě napadlo proto, že tohle jídlo jsem jedla poprvé, když ho tu před lety udělala anglická Chris a říkala tomu "portugalská treska" (Portuguese cod). Na přípravu jsem koukala trochu s podezřením - ryba proložená bramborami ??, ale výsledek byl lahodný, hlavně šťáva byla vynikající.. Po jejich odjezdu jsem to jednou nebo snad 2x dělala (poprve s catfish, podruhé jsem koupila "cod"). Pak jsem na jídlo úplně zapomněla a protože jsem si tenkrát recept nenapsala, díky teď za připomenutí - určitě zase udělám a tentokrát si recept uložím.. Už jen u tvých fotek se sbíhají sliny. Jen mě u prvního videa zarazilo, jakým množstvím oleje je to zalité8-o. Já olivový olej moc nepoužívám, hlavně do zálivky salátu, ale ani normálního oleje bych myslím tolik přes rybu nenalila.

A ještě. Také si mixuji a mrazím přebytek rajčat. Ze směsi nejprve vyvařím část vody (ne všechnu) a zamrazuji do malých zazipovacích sáčků, místo kelímků. Tady se prodávají 12x12cm, které naplním do poloviny, zatáhnu "zip" a sáčky naležato kladu do mrazáku (na něco rovného). Mrazím tak rajčata, pesto, rozmixovanou čistou bazalku s olejem, citronovou šťávu, podušené houby apod. Důvod sáčků? Kelímky zaberou víc místa, nejsou tak skladné, ale hlavně se z nich nedá (nebo blbě) vydloubnout třeba jen kousek, když nepotřebuji celý obsah. Zato sáček jen otevřu a ze zmrzlé tenčí "destičky" snadno odlomím kousek, který potřebuji. Třeba cit. šťávu do čaje, kus rajčat do čočkového guláše od Liky, stejně jako mi někdy stačí polovina sáčku pesta k večeři...Zbytek znovu uzavřu a vrátím do mrazáku.

Z. Lika 17.9.2021 17:39

Kolem Středozemního moře to vaří asi všichni - spousta zeleniny, ryby na dosah... krajově se liší možná kořením a použitou zeleninou. Chutná to všude výborně. Jsem ráda, že jsem ti recept připomněla, opravdu stojí za to.

Olivového oleje jsem také použila mnohem, mnohem méně, ale nějaký to chce :-) A ano, šťávička je famózní R^

Z. Jenny 17.9.2021 13:15

Zrovna teď v tomto čase,dělám "darovník" z darovaných cuket,lilku,rajčat,paprik, brambory jsem nakrájela na plátky,dle dnešní inspirace,přidala jsem cibuli,česnek ,propekla,pustila gril a dodělávám s nahoru položeným hermelínem,vše prokořeněno dle chuti, děsně to voní. Pro jistotu jsem pro MLP udělala trochu špaget,on žije v módu hladomor. Liko! Příště budou ty rybky,v mražáku nic, momentálně ale napravím.R^V

Z. Lika 17.9.2021 15:39

Jenny, tak to sis ukuchtila briam :-) Taky moc dobré, a té vůně!

Z. Jenny 17.9.2021 16:48

Aha! Tak jsem probádala co je briam a ano, dělala jsem ho.;-D Zapomněla jsem napsat, že jsem ještě přidala nakrájené na plátky tmavé žampiony,jo a to všecko bez masa ale je prý možno přidat.R^V

A. Bytová 17.9.2021 12:06

Kdysi dávno mi někdo přinesl košík takovejch malejch rybek, asi línci to byli, vykostit za syrova to ani nešlo, upekla jsem to v celku s haldou zeleniny, (akorát vkusně rozhozený bobkový list, Liko, jsem nedodala) a vůbec jsem netušila, že vyrábím sladkovodní verzi psari plaki. ;-D

A tvá řecká původní varianta voní až sem, jen to šplouchání moře chybí.

Z. Lika 17.9.2021 15:41

Mně se na těch středomořských receptech líbí, že mě učí používat koření - třeba bobek, ten jsem byla zvyklá dávat jenom... do čeho vlastně jenom?

Zelenina a ryby jdou výborně k sobě.

T. Zana 17.9.2021 16:27

Prej odpuzuje potravinové moly ;-D;-D.

M. Crossette 17.9.2021 17:28

Zano, potvrzuji - mám lístek bob. listu v pixle s moukou :-)

Z. Lika 17.9.2021 17:37

To je zajímavá informace, proti molům, to neznám.

A. Bytová 17.9.2021 18:17

Jako protimolí se též osvědčuje hřebíček v kuchyni v misce volně ložený. I různým potulujícím se muchům vadí.

Z. Jenny 17.9.2021 16:53

V Česku jsou to většinou "grundle" -mřenky, ty se takhle dělají a je to moc dobré. Bratr je nosíval domů a dělal.R^V

Š. Matyášová 17.9.2021 11:18

mi to připomíná filé po petrohradsku..ale tohle v pekáčku, já teda bez brambor...bude super...do toho jdu...VR^

Z. Lika 17.9.2021 15:41

Jo jo, bez brambor je to častější, směle do toho. R^

Z. Tečka 17.9.2021 10:20

Něco podobného, ale bez brambor, zase ještě s paprikami nám kdysi dávno, světe div se, vařili v závodce. A místo brambor, opět světe div se, byly hranolky. Mockrát jsem si na to vzpoměla, protože to bylo moc dobré, jenže sama jsem si na to netroufla. Mohla bych to zkusit, a jako inspiraci bych vzala tenhle recepis. Filé mám, paprika i rajčata se tu vyskytují taky. Děkuju za návod.

Z. Lika 17.9.2021 10:30

Prima, určitě vyzkoušej R^

J. Fialová 17.9.2021 8:32

Tak dvojka - to by šlo :-)

Ale reklamuji, že to instruktážní video je neúplné. Chybí tam začátek - jak se ta ryba loví! Símtě, příště aspoň selfíčko, jak ji vytahuješ z mrazáku ;-D

Z. Lika 17.9.2021 9:30

Tos mi zase nasadila brouka, teď nebudu moct projít kolem mrazáku, aniž bych si na tebe nevzpomněla ;-D

J. Fialová 17.9.2021 10:01

Lovíš je z mrazáku harpunou??

K celoročním rajčatům - jak o nich píšeš níže - mám také bezpracný postup :-) Úrodu proženu odšťavňovačem, v malých kelímkách jde do mražáku šťáva na pití a šurvajs na přidávání do jídla nebo do barfu.

Z. Lika 17.9.2021 10:29

Někdy by se mi harpuna v sámošce šikla, ty mrazáky tam mají hodně hluboké.

Ty se máš, s tou rajskou úrodou!

J. Fialová 17.9.2021 11:04

Jako kdybych to teď viděla... Lika kráčející v Kauflandu k mrazáku s rybama... Má na sobě plavky, ploutve, brejle, šnorchl, v ruce třímá harpunu...

Z. Jenny 17.9.2021 17:10

;-D;-DR^V

Z. Lika 17.9.2021 17:42

Jarko, s tou ploutvovou vizí jsi mi připomněla výjev z filmu Muž z Acapulca... jak se ten pomenší tlusťoch v neoprenu vynořil s harpunou z vln... achich, nemůžu;-D

A. Bytová 17.9.2021 12:11

Já bych zas s sebou potřebovala příruční vysunovací žebřík do horních polic. ;-)

Z. Jenny 17.9.2021 17:10

;-D;-D Jo! Já taky!

E. Zvolánková 17.9.2021 10:34

jůů, díky za super nápadR^ Mě nikdy nenapadlo dělat z rajčat šťávu a zamrazovat a ten "odpad" dát třeba do polévky nebo i psovi do jídla, ale zní to jako opravdu skvělý nápad. Rajské ještě dozrávají a kečup už dělat další nebudu, chutney už mám asi 20 sklenic a další už dělat taky nehodlám, tak teď bude na pořadu dne šťáva.R^ Tak mám program na dnešní odpoledne;-D

J. Fialová 17.9.2021 11:07

Obvykle mi v odšťavňovači zůstává ještě šurvajs zrníčkový - tak to se dá přecedit, a zrníčka pak vyhodit.

Z. Lika 17.9.2021 15:43

Z rajčat má nejvíc lykopenů šlupka, musí být teda tepelně zpracovaná. Nevyhazovat, zbaštit! Lykopen je nutriční antioxidační zázrak.