28.10.2021 | Den vzniku samostatného československého státu


MLSOTNÍK: Psari plaki

17.9.2021

Asi jste zatušili, kdeže jsem to trávila dovolenou. Kromě jiného tam výborně vařili a tohle jídlo mě zaujalo velice. Na talíři působilo prajednoduše a dobré bylo, no mňam.

Doma jsem zapátrala a došla k závěru, že jde o psari plaki - dušeno/pečená ryba se zeleninou, já ochutnala i s bramborami.

Vyzkoušela jsem nejjednodušší variantu (dle Jarčiny stupnice max. dvojka, když započítám i lovení ryb) dle inspirativního videa č. 1, podle kterého potřebujeme:

Psari plaki, suroviny
  • nějaké rybí filety, bílé, nejlépe s kůží (já ulovila balené filé)
  • pár brambor (na kolečka, ani jsem je neloupala)
  • rajčata (syrová nebo nějaká konzervovaná)
  • zelená petrželka
  • cibule (z lednice jsem nakonec vylovila naťovou, mírně unavenou)
  • bobkový list, trochu rozmarýnu, pepř a sůl
  • olivový olej

A jedem:

Najdeme přiměřený pekáček - doporučuji s vyššími okraji, ať nejste překvapení jako já.

Vymažeme olejem a vyložíme rybími filety, důkladně osolenými a opepřenými. Pokud mají kůži, tak kůží dolů.

Jelikož jsem zjistila, že jsem si nakrájela nějak moc brambor (dvě), tak jsem filé z pekáčku vylovila a podložila ho plátky brambor. Na filé jsem zase položila brambory (posolit) a na ně rozhodila kusy rajčat (lepší jsou na plátky) s nakrájenou petrželkou a cibulí. Znovu posolit a opepřit, pocákat olejem, a jelikož se mi něco mátlo z onoho mňamózního bufetu s popisky jídel, přicákla jsem i trochu bílého vína.

Proložíme brambory rybou

Proložíme brambory rybou

Poklademe rajčaty

Poklademe rajčaty

Nakonec zelenisko a koření

Nakonec zelenisko a koření

Nakonec jsem vkusně přiložila bobkové listy a rozmarýn a natěsno zakryla alobalem.

Pečeme pod alobalem

Pečeme pod alobalem

Pekla jsem na 180 °C zhruba hodinu a půl, a na poslední půlhoďku alobal sundala. Musíte zkusit, jestli jsou brambory měkké, to je kritická složka krmě, co se změknutí týče.

Po hodině pečení alobal sundáme

Po hodině pečení alobal sundáme

Teda, vonělo to a chutnalo fakt dobře, i když to nakonec vypadalo úplně jinak než na onom stole hojnosti. Bašta!

Po další půlhodině dopečeno. Dobrou chuť!

Po další půlhodině dopečeno. Dobrou chuť!

Při pátrání po receptu jsem narazila na spoustu dalších „psari plaki“, většinou bez brambor, ale hodně se mi líbil tento recept - je teda opět s bramborami, ale bohatší na zeleninu včetně celerových stonků, s nimiž si často nevím rady (kromě salátu, polévky nebo boloňské omáčky), přestože je mám ráda, takže ten určitě zkusím příště.

Na tuto variantu potřebujeme (je toho na dva pekáče, takže množství přiměřeně upravte):

  • 1,5 kg rybích filetů (bílé ryby)
  • 4 mrkve (na kolečka)
  • 8 stonků celeru (na kousky i s natí)
  • 4 velká rajčata
  • 2 cibule  - krájejí se v ruce, jak to vyjde
  • 5 stroužků česneku - totéž
  • 5 brambor - na kolečka
  • sůl, pepř, dva citrony na vyšťavení
  • pořádnou hrst zelené petrželky - nastříhá se
  • olivový olej

Postup je ten, že se vymaže pekáč (na uvedené množství dva), doprostřed se do něj vloží osolené a opepřené filety, a ty se kolem dokola obloží vší tou nakrájenou a ochucenou zeleninou, která se promíchala v míse. Kromě rajčat.

Filety se navrch pokladou zbylými plátky brambor a teprve na ně přijdou plátky rajčat. Znovu osolit, opepřit, pošplíchat olejem a zakryté alobalem péct stejně jako předešlý recept.

Přeji dobrou chuť, ať budete vařit cokoli.

Foto: Lika

Lika Neviditelný pes


Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!