19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

ROZHLEDNÍK: Dvě ženy v kanálu, o psu nemluvě

Letošní léto bylo z různých důvodů poměrně vypečené a po prvních zkušenostech jsem se odvažovala doufat v zaslouženou dovolenou tak někdy kolem Dušiček. Ale mohu potvrdit, že zázraky se občas dějí - protože jinak by nebylo možné, abych se právě uprostřed toho podivného léta ocitla na Šumavě, ve společnosti dobré kamarádky a jejího psa.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Vakandi 11.10.2009 14:28

Ahoooj

zdravím všechny....článek je skvělý, akorát mne na začátku překvapilo, že by berňák neměl rád vodu....na konci jsem pochopila...;-D;-DR^

Dede 10.10.2009 8:34

hlásím, že sobotní článek už je na místě:))

a omlouvám se Heduš za zpoždění... Na svoji omluvu musím říct, že jsme tu měli milou návštěvu, já jsem si Zvířetník udělala dopředu až do pátku s tím, že sobotu už přece stihnu, ne? No a ani jsem nevzpomněla 8-o, že se nestydím! Ale na to, že je tady teprve půl osmé jsem s sebou přece jen hodila ;-D Jo a za zpoždění můžete děkovat JaněBa a jejímu přednostovi ;-P;-D;-D;-D

Zdena b.p. 10.10.2009 14:06

Re: hlásím, že sobotní článek už je na místě:))

Milá Dede, myslím, že ten článek stihneme přečíst. ;-) Potěšilo mne, že jsi nevzpomněla. Kdyby jsi se nebavila, byl by tu článeček už  před půjnocí. Zdravím za vodu a přeju krásný víkend. :-)VV

Maťa 10.10.2009 8:11

Krásne sobotné ráno

všetkým želám! A máme po babom lete. Budúci týždeň má u nás od 500 metrov snežiť!!Je tmavo, pes vyvenčený, papagáje chrúpu arašidy, synak si doplňuje vzdelanie a ja čumím z okna do záhrady - no kde, kde je to krásne počasie minulých dní?

Pri pomyslení, že skoro POL ROKA bude takto, ma chytá depresia. ;-(

Jakub S. 10.10.2009 21:06

Re: Krásne sobotné ráno

Šak kde je Prešpurk a kde 500 metrů - !

Rpuť 10.10.2009 6:34

Dobré ránko!

Jojo, klouzavý parkety... To jsem takhle byla na houslovém konzertu, na sobě nový kostýmek a kvalitní lodičky s koženou podrážkou (!), jdu pod podiem na své místo, když v tom.... Roztažené nohy nad hlavou by nebyly to pravé;-D, tak jsem je urputně držela při sobě a při zemi. Skácela jsem se jak podetnutá hruška. Hrůza! Výsledek byl  strašlivá modřina na pozadí. V sále byla vynikající akustika, takže se ta příšerná řacha nesla prostorem a řada diváků se domnívala, že se boří barák. Ba byli i tací, co se vůbec nesmáli a chtěli volat sanitku. Ale co horšího, nikdo z mých známých nebyl ochoten se mnou v závěsu nikam jít ....že prý by mohli taky spadnout;-P;-D

Heduš 10.10.2009 13:28

Re: Dobré ránko!

;-D;-D teda Rputi promiň, ale TO je zážitek ;-D

Jakub S. 10.10.2009 21:07

Re: Dobré ránko!

Taky dobrý!!

Xerxová 10.10.2009 6:25

hezkou sobotu

hezkou sobotu všem Zvířetníkům a zvířátkům :-), těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej VV

Jsme celý víkend samy s Betkou a tak se šlo večer brzo do pelíšku a taky se brzo vstává ;-D Měsíc nesměle prosvítá skrz mraky, je zima (asi 5 stupňů), ale trávník nekřupe. Ať žijí noční vycházky - Beta si mě po tmě docela hlídá, abych se jí neztratila. A jí bílé části kožíšku jasně prozrazují, i když je tma jak v pytli ;-D 

Jenda 10.10.2009 0:41

OT: Palcodrzna

Drzte mi prosim palce at a) se nezabijem s panterkou b) dopadnem aspon trochu slusne. a) je dulezitejsi a pravdepodobne obtiznejsi.

Mame zitra, teda dneska nekdy dopoledne na Klamovce soutez. A pry tam desne klouze parket. Dik!

RenataE 10.10.2009 0:47

Re: OT: Palcodrzna

Palce držímR^ Hihi, klouže parket, to už jsem někde slyšela;-D Vždycky, když jsem drhla podrážky drátěným kartáčem, tak jsem si vzpomněla na jednoho věhlasného tancmajstra, jak se ušklebuje "Když myslíš, že to pomůže...":-)

Jenda 10.10.2009 12:31

Re: OT: Palcodrzna

Diky!

Hlasim uspech. Nezabili jsme se. Ani vzajemne ani na tom parketu. Jinak tedy tancovalo se mi mizerne a tak vubec to stoji za starou backoru. Mam ja to ve svym veku zapotrebi?

Heduš 10.10.2009 13:27

Re: OT: Palcodrzna

Máš :) :)  určitě vám to spolu hrozně sluší a tancujete jako byste pluli nad parketem;-)Dneska je takový zachmuřený den, zítra bude určitě líp:-)

Může na vás chodit veřejnost?

Jenda 10.10.2009 14:47

Re: OT: Palcodrzna

Na souteze? Pokud vim tak jo. Alespon jsem si nevsiml, ze by nekdo kontroloval, kdo jde dovnitr :-)

Myslim, ze dneska to s tim plutim nebylo slavny. Uvidime na videu. Ja uz se strasne dlouho nevidel. Mozna je to tak lepsi.

Nejak z toho nemam dobry pocit. Asi se soustredim jen na argentino. Tam po me nikdo nechce, abych si patlal na vlasy sliz a nehodnoti se jak moc predpisove kdo drzi kterou pazouru, jestli ma predpisove zlomeny krk a pak mozna treba nekdy kdyz zbude cas tak treba mozna jestli nejde totalne mimo hudbu nebo tam nehamtá jak čeledín v hnoji.

Jakub S. 9.10.2009 23:46

Apino! Pod přípodotkem Hanči P. v 15.40 jsem nakonec uvedl

- jedno sicilské přísloví. Co na to pravíš? Sono chi sono. Una creatura infantile per sempre...

Jenda 10.10.2009 0:42

Re: Apino! Pod přípodotkem Hanči P. v 15.40 jsem nakonec uvedl

You have to grow old, Jakoubku, you don't have to grow up ;-)

aida 10.10.2009 0:47

Re: Apino! Pod přípodotkem Hanči P. v 15.40 jsem nakonec uvedl

No, já tomu rozumím (obojímu), ale není mi jasné jedno - jim tam fakt padají ze stromů ovce?8-o

Jakub S. 10.10.2009 21:05

Nepadají, pokud vím -

Nepadají... to sem si, prosím, jen tak italsky vymyslel. Scusi!

A Jendo, to jest i mé heslo. Uvidíme...

RenataE 9.10.2009 21:58

OT - italské sýry

Mohl by mi, prosím, někdo poradit, k čemu jsou vhodné sýry Galbanino a Fontal?

Heduš 9.10.2009 22:41

Re: OT - italské sýry

Galbanino

Galbanino je sýr, který je připravován z jemné pařené sýřeniny, podobně jako mozzarella. Je vyráběn z kravského mléka s přidáním syřidla, soli a živých mléčných fermentů. Neobsahuje žádné konzervační látky. Na 300 g sýru galbanino se spotřebují 3 litry mléka. Je proto hodně výživný, bohatý na vápník a proteiny. Tři plátky sýru obsahují 85 % denní potřeby vápníku a 55 % proteinů. Galbanino se dobře dlouhodobě uchovává v lednici, protože je v obalu z vosku, který udržuje dlouho jeho čerstvost a chuť. Je to jemný a chutný sýr, který svou chutí může obohatit mnoho různých jídel. Je výborný i jako předkrm s crackery nebo opraženou vekou. Může se používat jak za studena k přípravě chlebíčků, zeleninových a těstovinových salátů, tak za tepla k ochucení těstovin, masa a ryb. Tento sýr se za tepla dobře rozpouští, nevysušuje a nepřipaluje se, proto je velmi vhodný k nejrůznější tepelné přípravě.

Heduš 9.10.2009 22:47

Re: OT - italské sýry

FONTINA

- italský sýr, pocházející z kraje Valle d´Aosta. Je údajně pojmenován podle blízké hory Fontin, někdo tvrdí, že název je odvozen od slova "fondere" (rozpouštět se). Toto itaslké horské údolí se dělí na jedné straně s Francií o nejvyšší evropskou horu Mont Blanc a na druhé straně se Švýcarskem o Matterhorn (italsky Cervino). Zeměpisná poloha kraj výrazně poznamenala a obohatila jej.

Heduš 9.10.2009 22:47

Re: OT - italské sýry

Podle starých dokumentů sedláci z Aosta produkují sýr fontina již od roku 1270. Je vyráběn dvakrát denně z plnotučného kravského mléka prvního dojení. U sedláků na horských pastvinách je i zpracován, pak stárne ve sklepích vytesaných do skal tři až čtyři měsíce, během kterých je postřikován slaným roztokem, který napomáhá zrání. Fontina je tvarem kulatý, plnotučný sýr. Má tenkou celistvou kůrku, zatím co samotný sýr je spíše měkký, pružný, zbarvený od světle žluté až do sytější žluté barvy. Textura je polotuhá, pružná vydávající bylinkovou a ovocnou vůní. Je potěšení ho konzumovat jako přílohu k ovoci. Čerstvý letní fontina se vyznačuje spíše máslovou chutí a vůní, zatím co starší uzrálejší sýr se výborně teplem rozpouští (!) a proto se hodí k rozmanitému kuchyňskému využití, přesto je vhodný i jako stolní sýr. Fontina je základem tradičního pokrmu valdostanské kuchyně nazvaného "fonduta", což je to vydatný šlehaný pokrm, připomínající švýcarské fondue, který je však připravován rozpuštěním sýra ve smetaně s rozšlehanými žloutky. Hotový se podává posypaný hrubě mletým pepřem; v sousedním italském Piemontu se do hotového pokrmu přidávají tenké plátky lanýže. (Další informace viz DDK také "Francouzské vaječná fondue".) Pro svou jedinečnou kvalitu a popularitu je aostská fontina obětí napodobitelů. Nejznámějšími plagiáty jsou dánské sýry: "Fontina", Fontinela, Fontal a Fontella. Originální fontina poznáme; je označena razítkem s nápisem "Consorzio produttori fontina", zobrazením pohoří (Mattehorn) a Fontinou uprostřed.

RenataE 9.10.2009 23:20

Heduš, jsi zlatá

mně nějak blbne internet a zaboha jsem se nemohla prokliknout na žádnou stránku, kterou mi vyplivl google.

Jakub S. 9.10.2009 23:37

Re: OT - italské sýry

Odvození od fondere - těžko. A když, tak sotva... Tzv.  lidová etymologie je vesměs dojemná. A průhledná -

aida 10.10.2009 0:10

Re: OT - italské sýry

Ahoj Renčo, už jsem spala, ale vzbudilo mě to mý astma - fakt prima koníček :-/; tak jsem se na ty sýry trochu mrkla (musím se přiznat, že je neznám). To Galbanino vypadá, že bude (překvapivě) nějaký výrobek firmy Galbani - tady je pár receptů, třeba z toho něco vyčteš/vykoukáš? Na odborných sýrařských stránkách jsem ho ale nenašla, ani popis, ani technologii - to, co zmiňuje dole Hedána, píšou na všech českých stránkách, nejspíš od sebe opisujou a smysl to moc nedává - skoro u každého sýra (mimo syrovátkových) se ze 3 litrů mlíka získá 30 deka sýra, syřidlo se taky dává všude, fermenty mi asi ve škole zatajili čičo (když tak se tomu říká enzymy, ale opravdu se při výrobě sýrů nepřidávají, mikroby je vyprodukují samy).

Fontal je podle všeho francouzská verze sýra Fontina - u obou zdrojů jsou obrázky, tak si snad poradíš? Jinak, pěkná, i když odbornější stránka o sýrech a jejich výrobě je tady, pokud by Tě to zajímalo.

No, snad jsem se neozvala moc pozdě a najdeš to, vzbudila jsem se před cca půl hodinou.

RenataE 10.10.2009 0:24

Re: OT - italské sýry

Díky, aido!

Galbanino vypadá jako taková hodně tuhá mozzarela, ale není v nálevu, ale obalená voskem. Chuťově je to nepříliš výrazná záležitost do salátu, na obalu je recept na bruschettu se sýrem a uzeným lososem, co jsem si tak zvládla přeložit. Fontal je o dost zajímavější, asi by se hodil i na gratinování.

A už se mi konečně umoudřilo připojení, tak si ty odkazu můžu prohlídnout;-D 

aida 10.10.2009 0:33

Re: OT - italské sýry

Tak to je fajn. Jestli se budeš dívat na ten poslední odkaz, tady je jeho výchozí stránka, pro někoho by mohla být i zajímavá (pro mě jo, však ji mám v oblíbených už cca 8 let a vždycky, když se nám posesouvá PC a musíme přeformátovat disk, snažím se ji znova najít).

RenataE 10.10.2009 0:38

Re: OT - italské sýry

Legrace je, jak jsem k těm sýrům přišla. Nevlastní sestra byla v Itálii a po návratu obdarovala mámu celkem dvěma kilogramy sýrů;-D Pro dva lidi, kteří jedí asi jako podvyživený vrabec. Galbanino bylo v balení 930 g8-o Ostatní tak po půl kile. Takže matička obvolává koho může, aby se to snědlo;-D

aida 10.10.2009 0:40

Re: OT - italské sýry

:-) Tak to je legrace.

RenataE 10.10.2009 0:44

Re: OT - italské sýry

Napiš mailem adresu, kousek ti pošlu;-D A přihodím olej na ochutnávku. Docela vážně!