16.9.2021 | Svátek má Ludmila


ROZCESTNÍK: Štěkající pavouk

15.7.2008

 
Snad nejpočetnější jsou pavouci a z nich snad ten největší se jmenuje Barking Spider, tedy štěkající pavouk. Je to primitivní pavouk, který patří mezi Megalomorphs. Jejich plíce jsou podobné žábrám ryb. Švehla - Austrálie - štěkající pavouk - ona
Ve zdejších tropech žijí nejméně dva druhy - Selenocosmia crassipes ve vlhkých oblastech, Selenocosmia stirlingi v suchých. Štěkající pavouk se mu říká proto, že když je vyrušen vydává zvuky připomínající štěkot psa. Tyto zvuky vyluzuje podobně jako jiný hmyz třením o sebe částí těla. V tomto případě pavouk tře řady jakýchsi ostnů na jeho klepítkách o ostny na spodní čelisti. Zvuk je to natolik silný, že zaplaší potenciální nepřátele. Připomíná také zvuk podobný tomu, jako když přejedete nehtem po zubech hřebínku. Proto se mu někdy říká i Whistling Spider, tedy pavouk pískavý.
Žádný drobeček to není, tělo má až 9 cm dlouhé a rozpětí chlupatých nožiček až 22 cm. Žije na zemi, ve které si hloubí jakési nory až 2 metry dlouhé a vystlané jemnými pavučinkami. Zde také samičky kladou po oplodnění 50 až 200 vajíček, která umístí do zvláště k tomu udělanému váčku z pavučin. Také je žárlivě střeží a brání. Po 3 až 4 týdnech se pavoučata vylíhnou a pavoučice pavoučata krmí hmyzem až jeden rok.
Po roce tito mlaďoši opouštějí domov, aby si nedaleko vyhloubili vlastní nory. Tito pavouci stráví většinu svého dlouhého života pod zemí ve svých norách, kde loví do nory zabloudilý hmyz. Ovšem občas si vyjdou na lov, hlavně v noci. Nepohrnou občasnou ještěrkou nebo žabičkou, či ptačím mládětem v hnízdě na zemi. Proto se jim někde říká Bird eating spider, tedy pavouk co žere ptáčky. Dokonce byl jeden pozorován, jak si do doupěte táhl mrtvou rybu těžkou 1 kg.Švehla - Austrálie - štěkající pavouk - on
Protože mají svoje příbytky pod zemí a v oblastech kde někdy dost naprší, tak jejich ochlupení jim umožňuje přežít i pod vodou. V ochlupení se udrží bublinky vzduchu, který pavoukovi po dobu záplavy stačí a tak se neutopí. Jejich nepřátelé, kterým slouží jako potrava, jsou sovy, dingové, zdivočelé kočky a lišky.
Tito pavouci se na hmyz dožívají vysokého stáří. Samečci umírají povětšinou po páření zhruba v pěti letech. Zato samičky žijí až 50 let. Proto jsou i oblíbené jako roztomilé pets. V teráriu jsou naprosto spokojeny a stačí jim dodávat čistou vodu a hmyz, či ještěrky a žabičky. Odměnou je pošimrání když vám tato pavoučice leze po ruce nebo za krkem.
Jako všichni pavouci i tento nemá zuby a spoléhá na svůj jed co jejich kořist předtráví a promění v jakousi tekutinu nebo rosol. Toto pak pavouk svým cucavým žaludkem, přes svůj velice úzký jícen, který neumožňuje polykání, vysaje. Jeho jedové tesáky jsou podobny některým hadím a jsou dlouhé kolem 12 mm. Při kousnutí vstřikují velké množství jedu. Lidská reakce na bolestivé kousnutí je několikahodinové zvracení a závisí na zdravotní kondici jedince. Kousnuté kočky a hlavně psi rychle umírají.
George Švehla


LETNÍ SOUTĚŽ: Poslední šance, zapojte se a vyhrajte věci za tisíce korun
LETNÍ SOUTĚŽ: Poslední šance, zapojte se a vyhrajte věci za tisíce korun

Vítejte v posledním – 10. týdnu soutěže. Opět hrajeme o 7 cen, mezi kterými najdete set hraček od Fisher-Price, doplňky stravy od NaturaMed,...