Je sezona cuket. Pořád dokola je peču ve špalíkách v troubě nebo smahnu na kolečka na pánvi, ale chce to změnu. Na lodi jsem opět dělala cuketovo-česnekové pesto na těstoviny, to má vždy úspěch.
Moje nejnovější „objevy“ jsou španělská česneková cuketa a cuketové „palačinky“. Je to prajednoduché a hlavně rychlé – ten španělský způsob tkví v tom, že opečená (nebo osmažená) kolečka cukety ještě zatepla popapláte omatlánkou z česneku, petrželky (případně i kopru) a soli. Naprosto vynikající.
A ty „palačinky“ jsou nejvýš půlcentimetrové plátky mladších cuket (bez tvrdých semen) namočené ve slaném palačinkovém těstě, rychle osmaženo.
Nakonec jsem z archivu vylovila jakýsi rejstřík receptů s cuketami, které jsem dokázala na Zvířu dohledat. Všechny recepty jsou spíš z mladých cuket. Ale pokud vás přece jen potrefí cepelín, tak ten se vždycky hodí do nějaké pomazánky, knedel anebo buchet :-)
Takže na tomto odkazu: https://neviditelnypes.lidovky.cz/zviretnik/cuketove-recepty.A200903_171454_p_zviretnik_kosa
najdete toto:
A na druhém odkazu: https://neviditelnypes.lidovky.cz/zviretnik/recept-cuketa-rajcata-pomazanka-zavarenina.A170817_112800_p_zviretnik_kosa
najdete Sharčinu beaverskou cuketovou pomazánku.
Přeji dobrou chuť, ať budete vařit cokoliv.