18.4.2024 | Svátek má Valérie


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Velmi rychlé vaření

Dnes to budou spíše drobnosti, možná se něco hodí i do „krabiček“.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Blaza 13.1.2017 9:56

Dneska bude plánovaně

zelňačka, pěkně hustá, s bramborem, klobásou, houbami, mňam!

Š. Matyášová 13.1.2017 9:50

Re: No,

ono tohl enení tak husté,ale tak yto není ýžádná řidina,jen to má jinou chuť..a vůbec ne špatnou, s uzenym kuřetem by ti to i chutnalo.... s klasickym uzenym by to nebylo nic moc....

Š. Matyášová 13.1.2017 9:49

Re: Milá Liko,

brambory s rumem, to znám od Šimka s Grosmanem, ale brkaši s jarem?

cibule je pak po uvaření sladká,já ji sladkou rozšmelcovanou do brambor nemusim... to ji sním solo...

Z. Iva 13.1.2017 9:30

Re: ahoj Liko,

Tak si tu "vepřovku" udělej. Občas se urvu a dělám rilletess - bůček na kostky, pokud je moc libový, tak přidám sádlo (mám okrájené z masa v mražáku), osolím, lehce opepřím, crbnu bílé víno a nechám v pomalém hrnci dusit až se rozpadá. Pak přeleju do šroubovacích sklínek a skladuju v lednici. Někdy dám k tomu masu dusit i cibuli (skoro stejné množství jako masa), pak se musí víc osolit, ale ta chuť je famózní.

Jen je to poněkud nedietní, z libového to nejde, musí to "plavat" v sádle.

Z. Inka 13.1.2017 9:27

Re: Milá Liko,

No tak to tam přihoď celou cibuli, to já používám, když dělám kaši k jaru. Moc dobré

Z. Yga 13.1.2017 9:27

Re: No,

Mám ráda českou verzi čočky na husto ...

Z. Inka 13.1.2017 9:25

Re: Mívala jsem předpřipravenou

No, já dělám obědové krabičky do mrazáku třeba i francouzské brambory, běžně kaši, po uvaření to už nesládne

Z. Vave 13.1.2017 9:20

Jůů, tu musím vyzkoušet.

Zelí já můžu ... problém se s tím, že Vašek zas tak moc ne, ale je to zdravé a vymlouvat se prostě nebude. Uvařím o víkendu. A přinejhorším to sním sama. :)

Z. Iva 13.1.2017 9:18

Re: Milá Liko,

Dobrý jsou taky dušený brambory - na másle lehce osmahneš plátky brambor, osolíš, okmínuješ, zaleješ vodou jen do výše brambor a na mírném plameni (hmm, kdo dnes vaří na plameni ;)) bez míchání dusíš do měkka. Na elektrice to ztlumení jde, na plynu by asi byla dobrá ta litinová plotýnka nebo hrnec se silným dnem.

Z. Lika 13.1.2017 9:18

Re: Milá Liko,

S kouskem celeru máš pravdu, lepší než masox.

Z. Lika 13.1.2017 8:58

Re: Mívala jsem předpřipravenou

Ano, mít v mrazáku nějaké základy pro vaření, to je k nezaplacení.

Což mi připomíná: pro jistotu upozorňuji, že brambory bych do mrazáku rozhodně nedávala, leda máte rádi brambory nasladko.

Š. Matyášová 13.1.2017 8:58

Re: ahoj Liko,

ne, většinou vyndám hřebíčky a snim ji :-D , ta její chuť už v rejži je....

Š. Matyášová 13.1.2017 8:57

Re: Milá Liko,

na brkaši jsme jednou prubla radu- vař je v mlíce a měj je hodně nadrobno, mlíka tak akorát,aby se z toho udělala kaše, byly to nervy,ale uvařila jsme to, kaše dobrá,ale musel ajsme u toho furt stát,takže jsem od tohoto upustila... jo a když jsou brambory bez chuti, tak vařený s libečkem nebo s kouskem masoxu, chutnají moc dobře (to radili kuchaři - ten masox) . Já si teď v zimě dávám s bramborama vařit kus celeru nebo mrkve a pak mám šťouchačky ochucený rovnou..jen je přisolím a přimíchnu česnek,sádlo s trochou škvarků a krupky a majoránku... krupky nahrazuju pohankou ,když se mi je nechce vařit....pohanka je rychlejší.

Z. Lika 13.1.2017 8:56

Re: Milá Liko,

Ano, hlad je dobrý kuchař, to byl můj věrný pomocník :-)

Z. Lika 13.1.2017 8:54

Re: Milá Liko

Ta vaše zelňačka musela být moc dobrá. Ten můj "recept" holt pochází z chvilky, kdy jsem na lodi nahlédla do "špajzu" a moc tam toho nebylo. Ale zjistila jsem, že i s málem jde udělat dobrota. Spíš proto jsem tu o tom psala.

A přesně jak píšeš - nezasmažuje se.

Jak dlouho vařit brambory na páře, to je otázka - záleží na druhu brambor a na tom, jak moc je překrájíš. Ale co jsem vypozorovala, nepřipadalo mi to déle než při vaření ve vodě. Jen je třeba dát pozor - pokud se vaří na knedlíkovém pařáku, který je poměrně nízký - aby se plotýnka včas stáhla a voda se zbytečně nevyvařovala, stačí, když bude bublat a vyvíjet páru. Ale ještě nikdy se mi "vyvaření" nestalo, a to dávám vody nejvýš "po dírky".

Š. Matyášová 13.1.2017 8:52

Re: Milá Liko,

a měl pravdu,kapitán :-D

Š. Matyášová 13.1.2017 8:52

Re: Milá Liko,

prostě na lodi nemáš všechno...a když je hlad, sní masožravec i bezmasé jídlo :-D

Š. Matyášová 13.1.2017 8:51

Re: No,

čočka po indicku je moc dobrý jídlo, miluju Dal Palak a Dal Makhni (to první je čočka se špenátem, to druhý čočka na másle, s trochou smetany ,kořeněná indickým kořením )..

hlavně si nikdo nepředstavujte českou verzi čočky a špenátu..to to fakt není....

Z. Lika 13.1.2017 8:45

Re: Milá Liko,

:-) Akorát brambory na kaši bych vařila asi ve vodě, protože je pak v té vodě rozňahňám.

Ad řízky: znala jsem pána, který je vyžadoval i ke krupičné kaši.

Z. Yga 13.1.2017 8:35

Milá Liko

tu zelovku jsme doma (rozuměj dokud jsem žila s našima) vařívali velice často, i když trošku jinak - nakrájela se cibule a vrhla na trošku sádla (jó tenkrát se dělalo všecko na sádle, neb jsme ročně měli dva pašíky á 300 kg živé váhy) a podusila do sklovata, podlila - přidala mrkev, petržel (nikdy cerel, stařeček by to nežhrali (:o)) - a my ostatní už taky ne), nadrobno nakrájená hlávka zelí, bobek a nové koření, nakonec brambory a sůl (jo, solila se v průběhu, na zelí to nemělo žádný vliv) a nechalo se to probublávat na šporheltě. Toho zelí tam bylo strašně moc, mrkva a petrželí byla v celku nebo na čtvrtky (mamka vařila moc chutně, ale moc se s tím nepárala, takže žádná kolečka či kostičky) - a kdo měl rád, přikusoval k tomu beleše. Já ji měla ráda jenom tak - asi ji zítra uvařím! JO - toto byla jediná zeleninová polívka, která se nezasmažovala.

Brambory vařené na páře neznám - jak dlouho se vaří?

Rýži ani zkoušet nebudu - tu hrstku pro Jeníka uvařím jednou za měsíc čerstvou (:o)).

K. Holubová 13.1.2017 8:26

Mívala jsem předpřipravenou

spoustu věcí pro další vaření. Brambory ani rýži jsem nezkoušela, ale v mrazáku byl vždy silný zeleninový nebo masový vývar, občas i z uzeného, bylinky v ledových kostkách, houby v sádle a další vychytávky. Jenže teď už pro sebe samotnou nic z toho nedělám. Proč taky, když vlastně nevařím. Ale je to určitě zajímavé a ta červená čočka je moc dobrá. Momentálně mám ve svém minimrazáčku připravenou vločkovou polévku, kterou jen naředím smetanou. A pár porciček kuřecí. Vyndám, rozmrazím, sním.......

Z. Inka 13.1.2017 8:24

Re: Milá Liko,

Já to ráda zkusím, brambory a bramborová kaše jsou u nás poživatiny číslo jedna, neboli masénko, eventuálně rybička a k tomu brambora. Ty ve šlupce mám znechucené z dětství, přesně vím odkud a i po padesáti letech živě cítím ten smrad.

U mne jde spíše o chuť než o pracnost, vařím strašně ráda a pracné projekty mi nevadí. No a vařím prakticky denně, protože už několik let namá Bimbo stabilní možnost oběda a pět jedlých jídel z jedné hospody se přejí dost rychle. Akorát páteční řízky se mu nepřejí. Jak říkal jeden náš kapitán - u řízku se skaut neptá jaký ale kolik

Z. Lika 13.1.2017 8:23

Re: ahoj Liko,

Ale tu cibuli asi pak nerozmícháš, nebo jo? Asi ne?

Z. Lika 13.1.2017 8:22

Re: No,

Dhal je výborný, ten mám taky moc ráda. Indické recepty mám vůbec ve velké oblibě.

A samozřejmě ty moje "recepty" (spíš nápady) jdou vždy doplnit masem - třeba nějakým zbytkem vařeného hovězího nebo z pečeně.

Z. Lika 13.1.2017 8:20

Re: hezký den

Tak třeba přijdou vhod ty přílohy :-) Maso, třeba i nějaké zbylé, se najde. Třeba ta rýže vařená s rajčetem - do ní přimíchat kousky zbylé vepřové pečeně, a je to z toho velmi dobré "rizoto".

Z. Matylda 13.1.2017 8:19

No,

obávám se, že u nás tam musí být "trocha masa pro chuť", jinak to rodina studuje velmi podezřívavě a nehodnotí úplně kladně. Takže kdybych do té zelné polívky přikrájela něco anlginy nebo klobásek, asi by to prošlo :) Uvařené brambory v lednici taky považuju za výhodu, dají se použít na ledacos, Kuba momentálně preferuje omeletu. Čočky a obecně luštěnin jsme od Nového roku do rodiny nacpala víc než za loňský půlrok a přežili to, nejúspěšnější byla indická čočka dhal.

K. Holubová 13.1.2017 8:19

Re: hezký den

O kolařích mi něco povídej! Sundala bych ho z toho kola a nechala ho odnést v zubech zpátky tam, odkud vyjel! Na ulicích jsou černé blátivé kaluže, kterým se snaží vyhnout, takže spolehlivě vjíždějí autu pod kola. Já nemůžu za mokré ulice plné rozbředlého černého sněhu. A když jedu autem, tak halt odletuje ta břečka okolo. Snažím se jet opatrně kvůli chodcům, ale nebudu jezdit prostředkem, aby se pan sportovec mohl náležitě uplatnit.

Š. Matyášová 13.1.2017 8:19

Re: ahoj Liko,

chleby s vepřovou konzervou a cibulí - to jsme jídávali na chmelnicích při drátkování,jako odpolední svačinu...padalo to do nás v neuvěřitelných porcích...byla to dobrota..kde ty super vepřový konzervy jsou... dávali k tomu plnotučnou hořčici ..výborná pomatlánka z toho byla...

já dávám do rejže cibuli propíchanou hřebíčkama (kořením)

Z. Lika 13.1.2017 8:17

Re: Milá Liko,

Já tušila, že masožravcům se nezavděčím, ale ke všemu z toho lze přidat kus oblíbeného masa - jednoduše pečeného, dušeného nebo vařeného.

Brambory vařím ve slupce, protože se mi ještě nepřejedly a protože je skladuji v ledniče, takže po oloupání jsou svěžejší.

A přesně jak píše Jajka, vařit v páře jdou samozřejmě i loupané - oškrábané brambory, trochu překrájet a nasypat na knedlíkový pařáček, po uvedení do varu stáhnout oheň, jen aby voda bublala a hned se nevyvařila... Rozdíl v chuti je značný.

Š. Matyášová 13.1.2017 8:16

Re: Milá Liko,

jdou Inko,loupané i neloupané.....