14.12.2019 | Svátek má Lýdie


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Velmi rychlé vaření

Dnes to budou spíše drobnosti, možná se něco hodí i do „krabiček“.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

 0
Jste přihlášen jako


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

Zbývá 2000 znaků nebo 10 odstavců.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Lika 13.1.2017 22:05

Re: Liko, luštila jsem tvoje nápady na mobilu

Tak držím palce s papiňákem i se zažíváním, bez zelí je život tak nějak chudší :-)

D. Ruščáková 13.1.2017 20:26

Liko, luštila jsem tvoje nápady na mobilu

a moc se mi líbily!

Jo, když se zelí do křupava osmahne, to je chuť! Já se to naučila kdysi na Taiwanu:))

Brambory ve slupce v páře? To je pro mě novinka a zkusím to. Po nějakých sto letech mám nový papiňák, dám mu šanci se ukázat.

To všechno ostatní, vlastně včetně zelí pořád nemůžu, tak si to je uložím pro budoucí potřebu. Dá-li ten nahoře, tak se i zanedlouho dočkám:))

Z. Lika 13.1.2017 20:14

Re: Zelnacku ja rada

Uzená paprika je skvělý vynález, seznámila jsem se s ní nedávno a je moc dobrá.

Z. Matylda 13.1.2017 19:29

Re: Liko, zajímavá polévka, vyzkouším.

No já nudle taky navařím do misky a odebírají se do talíře a zalívají vřelou polívkou. Polívka se zavařenými nudlemi zkysne dřív.

H. Williamson 13.1.2017 18:41

Zelnacku ja rada

v ruznych variantach, ale nikdy se zasmazkou. A mam v tom rada uzenou chut, tak prinejmensim pouziju uzenou madarskou papriku.

Z. Lika 13.1.2017 17:54

Re: Liko, zajímavá polévka, vyzkouším.

Maričko, to je taky chutný recept. Je zvláštní, že děláte polévku z červeného zelí, tady se asi víc pěstuje to bílé, tak proto se víc v receptech objevuje. S červeným se setkávám spíš v salátech, oblohách atd.

S těmi těstovinami jsi mi připomněla, že máma taky dělala nudle do foroty - byly domácí, a těch tenkých do polévky uvařila najednou víc, přecedila na kovovém cedníku a bochanec nudlí vyklopila na talíř. A ten pobýval v lednici a odebíralo se z něj přímo na talíř, který se zalil vývarem :-)

M. Crossette 13.1.2017 15:38

Liko, zajímavá polévka, vyzkouším.

Já dělám maminčinu rychlou polévku z červeného zelí. Je na ni potřeba: Půl hlávky (nebo celá) červeného zelí,kmín,sůl,tak půl hrnečku mouky,kečup a zakysaná smetana.

Z půl hlávky červeného zelí, vykrojíme košťál a nakrájíme na kostičky. Dáme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme sůl a kmín. Vaříme. Mezitím si na pánvičce na sucho opražime mouku. Když prochladne, zalijeme studenou vodou, pak vmícháme trochu horké z hrnce a řídkou jíšku vlijeme do hrnce k zelí (když jsou cucíčky, možno přes cedník). Když je zelí měkké, ve větším hrnečku rozkvrdláme asi lžíci kečupu(ne protlak, kečup dodá ostrost) s zakys.smetanou. Zředíme horkou vodou z hrnce a pak vlijeme k zelí. Pro větší počet strávníku je možno udělat z celé hlávky a ostatní suroviny přizpůsobit.

Já si běžně dělám brambory, rýži a třeba i špagety nebo špecle "do foroty". Od všeho si úmyslně uvařím víc a co zbyde dám do lednice. Bude se hodit a urychlí to přípravu další večeře. S rýží udělám rizoto, brambory osmahnu, zbylé těstoviny prohřeji s omáčkou.

Z. Lika 13.1.2017 15:38

Re: U nás doma

Prančit houstičku je zodpovědná činnost. Když se ohlídneš, hned jsou černé!

To máš prima, že je přednosta takový kuchař :-)

Z. Lika 13.1.2017 15:37

Re: Vychytávky nemám,

Když budeš vařit v páře, vodu můžeš okořenit, brambory krásně naberou vůni i chuť. Díky za pochvalu a Vaškovi přeji, ať žaludek poslouchá.

Z. Vave 13.1.2017 15:20

Vychytávky nemám,

ale ráda se přiučím. Teď jsem hodně dělala různé zeleninové polévky i do mrazáku, protože Vašek vředařskou dietu. Měl, protože včera se dozvěděl, že už dobrý, jen nesmí moc smažené a moc kořeněné, což u nás stejně nehrozí.

Právě do těch krémových polévek jsem nechávala kousky brambor vcelku, protože mu v polévkách chybělo něco kousacího. Nikdy ty kousky nebyly sladké.

Brambory v páře musím zkusit. Vařím je běžně ve vodě a taky k nim házím libeček, kořenovou zeleninu, kousek česneku, majoránku - prostě co mě napadne a co se k čemu hodí.

Bezva článek, Liko. Vychytávek na dobré a rychlé vaření není nikdy dost. :)

Z. Jenny 13.1.2017 15:20

U nás doma

máme polévky stále neb přednosta je polívkový.Většinou mám pořád nějaké vývary nachystané, zeleninu také a brambory si dodává sám konzument, já se pak vždy tak nějak přiživím. Miluji v polévce malé kapustičky. Zelňačku taky rád,vařím obdobně, dle chuti.Jednou za rok vaří přednosta sám a to na Vánoce. Udělá bramborový salát, já pak jen dochucuji, obalí řízky, já jen smažím a polévku z rybích hlav, s jikrami, zeleninou, to celé zvládne přednosta úplně sám a rybí polévka od něj uvařená,je výborná. Asi mu letos udělím řád vařečky zlaté. Mně je dovoleno oprančit houstičku do polévky.

Z. Vave 13.1.2017 15:14

Re: ahoj Liko,

Ten základ sádlo, špek a cibule, to mě zaujalo moc. Dvě kila cibule asi napoprvé nedám, ale vyzkouším to.

Z. Vave 13.1.2017 15:09

Re: Milá Liko,

Inkoooo! Dneska fakt perlíš ... brambory k jaru. :) .... já vím, ale je to kouzelný. :)

Z. Vave 13.1.2017 15:07

Re: Milá Liko,

Šiš Inko, to je hezkýýýý! To musím ukrást. :)

Z. Vave 13.1.2017 14:43

Re: Jůů, tu musím vyzkoušet.

Přesně to já potřebuju. :) ... na zelí ale ujíždím odjakživa a i když vím, že Vašek mu moc nedá, vařím toho vždycky kotle. A pak to sním ... falešný bigoš, pravý i falešný segedín, zelňačku z kysaného zelí, nebo jen tak dušené zelí ... nebo kysané zelí, na kterém se peklo maso či vinná klobáska .... jéje, na všechno mám chuť! :o)

Z. Lika 13.1.2017 14:12

Re: No,

To je moc dobrý recept, díky, čočku na jakýkoli způsob mám velmi ráda.

Z. Lika 13.1.2017 14:11

Re: Dneska bude plánovaně

Přeji dobrou chuť! Hm, s těmi houbami jsi mi připomněla lodní varianty těstovin, hm.

Musím vyhlásit poptávku po článcích, ať sem necpu pořád jen ty svoje minimalistické nápady.

Z. Lika 13.1.2017 14:09

Re: Ta polívka vypadá dobře

Zano, přesně tak. Navíc v tomhle období mám ráda jídla, která jsou horká, je jich dost a nemusejí mě mrzet, když je nepůjdu hned vyběhat s hrablem nebo na běžkách.

Z. Lika 13.1.2017 14:08

Re: Mívala jsem předpřipravenou

Inko, možná je to mrazákem, jak rychle zmrazí. Díky za upozornění, že uvařené brambory po přemražení nesládnou. Vlastně jsem to nikdy nezkoušela, měla jsem zkušenost jen se syrovými bramborami.

Z. Lika 13.1.2017 14:06

Re: Jůů, tu musím vyzkoušet.

Vave, výhoda téhle polévky je, že se s ní opravdu můžeš přecpat, aniž se to pozná na bocích :-)

Z. Inka 13.1.2017 13:01

Re: Mívala jsem předpřipravenou

Já nevím, buď jsme tak nenároční - a to v Bimbově případě nehrozí - nebo nějak lépe mrazím, neb kaše se mi netrhá, francouzské brambory jsou maximálně trochu sušší, brambory s omáčkou se chovají naprosto běžně. Mrazím to v krabičce a před jídlem prostě ráno po příchodu do práce vyndám a v poledne ohřeji v proklínané mikrovlnce

J. Jovo 13.1.2017 11:34

Re: No,

U nás jede tahle čočka:

250 g čočky, 2 zarovnané lžičky kari (indické), 3 polévkové lžíce kečupu,1 lžička cukru,1lžička soli, 2 lžičky octa,1 velká cibule, 2 stroužky česneku,1 lžička másla

Čočku namočíme na několik hodin do studené vody. Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno a osmažíme na oleji dorůžova. Přidáme čočku i s vodou, ve které byla namočená. Přidáme kečup, cukr a dusíme doměkka. Podléváme jen malým množstvím vody, nebo vývarem, aby se voda při dodušení odpařila. Přidáme kari, ocet a sůl a chvíli vše podusíme. Do hotové čočky přidáme na konec lžičku másla.

Přílohy : párek, uzené maso, volské oko, rohlík. To všechno podle chuti a rozmlsanosti strávníků.

T. Zana 13.1.2017 11:19

Ta polívka vypadá dobře

Polívek - zvlášť takhle v zimě - není nikdy dost, zejména takových, co se nezahusťujou, ale přesto v nich stojí lžíce.

Š. Matyášová 13.1.2017 11:17

Re: ahoj Liko,

děláme Hladovy škvarky po francouzsku..od chlapa,co má přezdívku HLAD...jsou super, hodně to rilletes připomíná....

Š. Matyášová 13.1.2017 11:15

Re: Milá Liko,

a co teprvá BRSÁL - bramborový salát :-D

Š. Matyášová 13.1.2017 11:14

Re: Mívala jsem předpřipravenou

jsme na tom Zano stejně..ty pytliky a igelit mi prostě smrděj...

T. Zana 13.1.2017 10:53

Re: Mívala jsem předpřipravenou

Já rýži taky mrazím a pak proženu mikrovlnkou, ale musím ji vyndat, protože - jsem asi divná, ale já ty pytlíky ze všeho cítím. Franta miluje máslo z Formaggerie - prodává se krájené v mikrotenu. Když to včas (okamžitě) nevyndám, vadí mi to.

Z. Iva 13.1.2017 10:20

Re: Mívala jsem předpřipravenou

Tak já dušenou rýži běžně mrazím a nějaké výrazné změny nepozoruji. Ale před ohřátím v mikrovlnce ji nerozmražuji, ale rovnou ohřívám a to v tom sáčku, ve kterém je zamražená, jen ho propíchnu. Mrazím v sáčku, snažím se z něj co nejvíc dostat ven vzduch, aby se z rýže nevymrazila voda - rýži stlačím a pytlík zavážu hned nad rýží.

K. Holubová 13.1.2017 10:11

Re: Mívala jsem předpřipravenou

Jídla z brambor z mrazáku mi nechutnají. Připadá mi, že brambory zvodovatí a rozblemstnou se. Brkaše se začne dělit na prvočísla....... ani rýži bych do mrazáku nedala, to je stejný výsledek. Tím, že v těch potravinách je voda tak naruší jejich strukturu a mně to prostě nechutná. A ještě pak ohřáté v mikrovlnce, no tak to už vůbec ne.

L. Bláža 13.1.2017 10:06

Re: Milá Liko,

Tedy já vím, že se to tu používá, ale když mě slovo "brkaše" přijde naprosto příšerné! :)))))