Pondělí 12. května 2025, svátek má Pankrác
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 99 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Diskuse

MLSOTNÍK: Co taky s rybízem

Rybízu jsou na trzích spousty, tak jsem sáhla do archivu :-)

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

ZJ

Z. Janaba

21. 7. 2019 11:05
No,

rybíz máme pod svahem, nevidím na něj, tak jsem se včera šla podívat, jak si vede. No nevede. Drozdovití se postarali o sklizeň a aby nevypadali nenažraní, laskavě mi tam zanechali ty třásničky po kuličkách. Je jim přáno, v mrazáku mám ještě loňský, takže vánoční dezert bude. Ten je tvrdě vyžadován, inovace nevítána. Už jsem ho tu myslím jednou zmiňovala. Jednoduchá příprava, krásná vánočni červená barva, osvěžující.

Dvě třetiny rybízu, jednu třetinu malin smíchám s cukrem, 2-3 min. povařím, poměřím puštěnou šťávu, přidám odpovídajicí množství želatiny, naleji zpátky do hrnce a už samozřejmě nevařím. Zamíchám do toho na větší kousky nasekané mandle a dám ztuhnout. Posléze vyklopím, přidám džbáneček vanilkové omáčky a Boží hod vánoční je zachráněn!

Jinak mám moc ráda rybízové kynuté knedlíky s tvarohem, cukrem a zahnědlým máslem. Jsou rozhodně chuťově výraznější než ty s malinama, které vyžaduje manžel. Hm, vařím ve dvou hrncích, jo! A také rybízová bublanina nemá chybu.

0 0
možnosti
ZV

Z. Vave

19. 7. 2019 22:23
Rybízu jsme měli jen

malinko a co bylo, ojedly dvounohé kobylky, které se postaraly i o maliny a jahody. Kobylky mají v merku každou lesní jahůdku, která začíná červenat ukrytá v listí. Takže jsem ráda, že jsme v červnu koupili pár kilo jahod a Vašek udělal luxusní zavařeniny. Čistě jahodové, s rebarborou a taky s hvězdičkami bezového květu. Z trochy rybízu mám i dvě skleničky na cukroví, nastavil to jablkem, ale chtěla bych ještě čistě rybízovou zavařeninu. Jen kdyby byl čas zajet někam na farmářské trhy.

0 0
možnosti
MM

M. Mikulec

19. 7. 2019 13:51
Mám také jeden tip

dokud nám rybíz neozobou ptáci. Letos nebyly třešně, tak se vrhají na rybízové a borůvkové keře.

Na dno vysoké skleničky dám pár malin a rybíz. Zaliju bílým rumem do výšky ovoce. Přidám na oslazení asi 1 cm ovocného sirupu a doliju vodou. Do sklenice dám dlouhou lžičku. Je to výborné letní pití. Možná se to i nějak jmenuje. Led nepřidávám, ale je možné dát zmrazený rybíz, a udělá to dobrou službu.

0 0
možnosti
TZ

T. Zana

19. 7. 2019 15:21
Re: Mám také jeden tip

Pěkné, pěkné... :-)

0 0
možnosti
TZ

T. Zana

19. 7. 2019 12:46
Ach jo

Povzdech člověka bez latifundií... Všecko je to pěkný, ale já - zdroje nemajíc - nakupuju v Praze. A to vám teda řeknu, že tak hnusný ovoce (ostatně zeleninu taky) jako v pražských obchodech nepotkáte. Minulý týden jsme byli v Krušných horách. Zapadlá obec, dva krámy úplně nanic (snad si na to odepisují daně, protože k jinému to sloužit nemůže), jeden šikovný Vietnamec. Ten měl tak úžasné věci... Největší zážitek jsem měla z meruněk za 44 Kč, sladkých, měkkých. Tou dobou se u nás prodávaly kamenné, prozelenalé chudinky, které dřív shnily, než došly...

Trhy máme docela daleko, navíc jsem zjistila, že ty meruňky tam mají o polovičku až dvakrát dražší (a stejně je ten Vietnamec měl trochu lepší).

0 0
možnosti
ZI

Z. Inka

19. 7. 2019 13:22
Re: Ach jo

To je mi líto, kolega nabízel hafo třešní, meruněk - alespoň to zbylé skončilo v kvasu - můj tchán rybíz, višně, broskve...Já už jsem uplácala dvoje jahody, dvoje meruňky, jedny broskve bratru po deseti skleničkách. A to máme ještě loňské...Ale pamatuji si, že coby Pražák jsem byla vděčná za cokoli, tatínek byl schopen zavařit všechno, k čemu se dostal. Ale to v zimě nebylo zcela nic a kompot dobrý, dneska jsou k dispozici citrusy a jiné, kompot jsem neotevřela ani nepamatuji

0 0
možnosti
ZX

Z. Xerxová

19. 7. 2019 11:26
na plotně právě bublá...

mix namletého rybízu a malin a v tom se vaří i dost celých měsíčních jahůdek a borůvek. Prostě co zahrada dala. Zahradní směs - neb čisté rybízovky máme zásobu ještě z loňska

0 0
možnosti
ZL

Z. Lika

19. 7. 2019 11:15
Ráda čtu, že

že rybíz frčí i letos, a dokonce přibývají recepisy. A jeden lepší než druhý!

Přeji krásné dny plné ovoce :-)

0 0
možnosti
ZK

Z. Kytka

19. 7. 2019 8:51
Červený rybíz

jsem loni smíchala s malinami (dohromady cca 1 kilo - 2 díly rybízu a 1 díl malin) svařila s Gelfixem 2:1 na potřebnou hustotu a nakonec poctivě propasírovala. Je z toho úžasný hladký rosol vhodný i na cukroví.

0 0
možnosti
ZL

Z. Lika

19. 7. 2019 11:16
Re: Červený rybíz

Teda Kytko, to je luxusní džem, ani si tu skvělou chuť neumím pořádně představit!

0 0
možnosti
ZM

Z. Matylda

19. 7. 2019 7:40
Jéje,

už jsem skoro zapomněla, že jsme měli článek o rybízu :) Na mě doma čeká vrchovatá mísa meruněk na marmošku, rybíz z chalupy letos snad zpracuje bráchova žena... uvidíme :)

0 0
možnosti
ZL

Z. Lika

19. 7. 2019 11:16
Re: Jéje,

Vrchovatá mísa meruněk... vždycky mám pocit, že bych je spíš měla sníst za syrova, ale když je jich tolik, tak budiž... snad :D

0 0
možnosti
ZI

Z. Inka

19. 7. 2019 7:24
já bych si též dovolila

zpracovat rybíz černý:

1/ Rybíz do jogurtu

očištěný nahemujeme do malých skleniček a mírně procukrujeme. Zavařujeme cca 20 min.

2/ Cassis

neboli rybízový likér. Nutná ingredience pro můj oblíbený koktejl Kir royale. Já osobně rybíz očistím, rozmačkám, procukruji a naložím do lihu. Poměr je 1 díl cukru a 2-3 díly rybízu.( Někdo používá brandy, někdo kombinaci s vínem, já jsem se navykla na líh. Nicméně příští rok myslím použiji brandy ). Vše nechám na okně minimálně 2 měsíce, za občasného promíchání. Pak jen klasicky přecedit přes plátýnko a za pomoci sektu ochutnávat a ochutnávat

0 0
možnosti
ZL

Z. Lika

19. 7. 2019 11:18
Re: já bych si též dovolila

Ale to jsou mi zajímavé receptíky! Černý rybíz nezklame, a navíc je možno nad panáky mít na paměti, že jsou plné vitamínu C :-)

0 0
možnosti
ZX

Z. Xerxová

19. 7. 2019 6:53
hezký den

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :o) ...

Tak tohle je trefa... rybízu se u nás daří a máme bílý, černý i červený. Už jsem něco rozdala, ale spousta ho ještě na zpracování čeká. U nás se ho dost sní - do jogurtu, v misce lehce posypaný cukrem a nebo jen tak, při obchůzce zahrady... Patří i na kynutý koláč. Zbytek se zavaří na džem a nebo zamrazí.

0 0
možnosti
DR

D. Ruščáková

19. 7. 2019 9:30
Re: hezký den

Přidej sirup a je to jako u nás:)) Ale nejvíc ho asi sním čerstvého keřů - je tak prostě nejlepší. Děti mají rády bílý, je přece jen nejsladší. I když můj pozdní červený umí být dokonalý.

0 0
možnosti

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz