Úterý 29. dubna 2025, svátek má Robert
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Diskuse

MLSOTNÍK: Jahelník višňový

Upeč jahelník, říkával jednou za čas táta své ženě, mojí mamince, když dostal chuť na sladké...

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

MB

M. Baty

1. 9. 2018 13:35
Tak jsem neodolala,

Sharko. Protože mám ve špajzu sbírku celozrnných instantních kaší, vytáhla jsem jáhlovou, umotala hustší variantu ze slabého půllitru mléka lehce osoleného a omásleného, osladila, přidala ta dvě vajíčka, švestky se v ledničce taky našly, za dvacet minut to bylo v troubě a je to prudce jedlé.

Hlídat kaši z jáhel u sporáku, to už fyzicky nedám, ale bleskovka vyšla.

0 0
možnosti
ŠM

3. 9. 2018 6:26
Re: Tak jsem neodolala,

no vidíš baty, jaký vymoženosti už jsou i instantní jahelná kaše.....a jsme ráda,že chutnalo....

0 0
možnosti
ZL

Z. Lika

1. 9. 2018 9:40
Dotaz pro Sharku:

Asi ve všech receptech se píše, že se mají jáhly vařit v mléce. Zkoušela jsi to někdy bez mléka, třeba na nějakou slanou kaši nebo třeba karboše?

0 0
možnosti
ŠM

3. 9. 2018 6:26
Re: Dotaz pro Sharku:

ano, v článku píšu,že na slano vařím ve vodě, v mléce ty jáhle sládnou.....

0 0
možnosti
MC

31. 8. 2018 18:09
Tak jáhly jsem už dlouho nedělala

ale stále jeden sáček mám, měla bych to napravit. Už neví přesně kdy, ale Zana měla moc chutný Mlsotník s jahelníkem. Ten jsem hned po získání jáhlí dělala (jen s jablky a pak myslím s kompotovými meruňkami), byl výborný a určitou dobu jsme jáhly měly často (dělala jsem i jahloto).

Jinak Šharko ten tvůj višňový take vypadá zajímavě,višně se tu myslím dají koupit zavařené, tak ho možná někdy zkusím.

Také mám Kuchařku nasí vesnice (od Marie Hrubé a kolektiv), jen je to vydání 1977 takže má jiný obrázek na obalu.

A ještě. Předevčírem v TV někdo vychvaloval mrkev, jak je zdravá - syrová i vařená - a že se může spotřebovat celá, kořen i listí! A ukazoval, že z listí se dá udělat pesto - prostě místo bazalky se dá mrkvová nať! Věděli jste to? Používáte někdo nať? Znám a používala jsem (když jsem měla) vrchní nať z červené řepy a kedluben. Ale z mrkve jsem nať nepoužila nikdy.Jediný, kdo ji u nás kdysi jedl (přesněji oždiboval) byla andulka v kleci :)

0 0
možnosti
TZ

T. Zana

31. 8. 2018 20:17
Re: Tak jáhly jsem už dlouho nedělala

Maričko, mrkvovou nať u nás jedl jen kdysi křeček :DD

Ale přiznávám, že samotnou mě nenapadlo to zkusit, třeba je dobrá...

0 0
možnosti
OJ

M. Beda

31. 8. 2018 12:28
já bych si

z toho obrázku dala tu borůvkovou buchtu :-DDDDDDDDD

0 0
možnosti
ŠM

3. 9. 2018 6:28
Re: já bych si

si ji upeč, návod je v článku, recept na olejovou bábovku najdeš na internetu,pokud nemáš kuchařskou knihu.....

0 0
možnosti
ZM

Z. Matylda

31. 8. 2018 10:50
Jáhly

jsem jedla jen jednou v podobě jáhlových placek s osmaženou cibulkou na nějaké historické akci. Jedlé to bylo, ale bramborové mám radši :)

0 0
možnosti
TZ

T. Zana

31. 8. 2018 10:36
Jáhly

mám moc ráda. Pro mne jahelník je ideálně se sušenými švestkami, případně čerstvými.

Višně jsme dávali do rýžového nákypu, teda dokud naši měli chalupu u Liberce - od té doby jsou višně těžce nedostatkové :-(

Časem jsem jídla z jáhel rozšířila ještě o škubánky slané a sladké (vlastně stejná kaše, ale musí být hodně hustá).

0 0
možnosti
ZL

Z. Lika

31. 8. 2018 11:21
Re: Jáhly

S těmi škubánky je to výborný nápad.

0 0
možnosti
KH

K. Holubová

31. 8. 2018 9:18
Jáhly

jsem také nejedla, jednou jsem ochutnala cosi jáhlového a nějak mne to neoslovilo. Ale asi to bylo tím, že to připravovala veganka, bylo to bez chuti a zápachu, nedovařené. Maminka mi kdysi nutila rýžové nákypy. Se švestkami nebo s jablky. Tak to jsem taky nesnášela.

Mně dneska čeká zase štrůdl s jablky a rozinkami v rumu. Minule se moc povedl, tak doufám, že i tentokrát bude prudce jedlý. Ten první zmizel během 2 dnů, a to ho byly 2 dost velké šíšy.

0 0
možnosti
ŠM

3. 9. 2018 6:30
Re: Jáhly

karolíno,já rejžový nákypy a kaše nemusím,ale jáhlové chutnají jinak a pro mne lépe....

0 0
možnosti
ŠM

31. 8. 2018 7:55
milí Zvířetníci i ostatní čtoucí....

jelikož musím zaskočit za kolegu,budu dnes již mimo internet...ale Vaše případné dotazy zodpovím, v pondělí se sem prosím jukněte.....a přeji všem pěkný víkend....

0 0
možnosti
KH

K. Holubová

31. 8. 2018 11:55
Re: milí Zvířetníci i ostatní čtoucí....

Asi bych potřebovala nové brýle nebo víc soustředění když jsem četla v nadpisu ".. ostatní čolci...".

0 0
možnosti
ZI

Z. Inka

31. 8. 2018 7:54
já se přiznám

že jáhly jsem nejedla nikdy v žádné úpravě. Sladká jídla se u nás obecně málo jedí a bezmasá hlavně bramborová. A když už takováto úprava, tak můj otec byl ochoten pojíst rýžový nákyp, nejraději se šveskama.

0 0
možnosti
ŠM

31. 8. 2018 7:57
Re: já se přiznám

Inko, koláče a řezy pečeš skvělé,tak to pojmi jako "buchtu" a ne hlavní jídlo.....a klidně ho můžeme spáchat příští týden, pokud budeš mít doma jáhly a višně a mlíko.... :-D

0 0
možnosti
ZL

Z. Lika

31. 8. 2018 7:10
Jáhly já ráda

I jahelnou kaši naslano. Je to výborná snídaně, navíc chutná alternativa pro ty, komu nedělá lepek dobře. Jáhly jsem poznala až ve velmi pokročilé dospělosti a dlouho jsem nevěřila, že je to proso, které se odedávna dávalo andulkám :-)

Díky za bezva mlsotník, Sharko, jahel mám naskladněno spousty, takže přijde vhod.

0 0
možnosti
ŠM

31. 8. 2018 7:24
Re: Jáhly já ráda

ahoj Liko,

táta říkal,že jáhly jedl ve špitále,kde byl jako kluk skoro celej rok...a měli je prej furt....a jak je ostatní nenáviděli,tak on je měl rád..jak měl rád jáhly,tak neměl rád rejži...ale díky němu,jsme se s jáhlami seznámila v dětství i já ...ale pokusničit s nimi jsem začala později..a pořád mě překvapuje,že je hodně lidí nezná a ani je nejedlo...tuhle jsem s nimi nastavovala i tvarožník za studena...byl moc dobrej....

0 0
možnosti

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz