Neviditelný pes

MLSOTNÍK: Báječná rybí polévka

23.12.2016

Moc často ji nevaříme, k naší škodě. Je domácí, zahřeje, dodá energii, je moc dobrá. A hlavně, voní vánocemi... a právě ty vánoce ji z našeho jídelníčku odsunuly. Rybí polévka je prostě vánoční a sebrat jí tuhle nálepku půjde velice těžko. Ale dnes to nevadí, budou vánoce a tak je štědrovečerní večeře před vámi a třeba si ji k ní také uvaříte. Není nijak složitá a variant je povícero. Já nabízím ty naše...

Vaříme rybí hlavy s cibulí a kořením

Vaříme rybí hlavy s cibulí a kořením

Potřebujeme kapří nebo lososové, líní, amuří hlavy bez vnitřních žábrových filtrů (protože mohou zkazit svojí hořkostí vývar), čím víc hlav, tím lepší vývar, pár kuliček pepře a nového koření, jeden bobkový list, stroužek česneku a jednu cibuli velikosti tenisáku.

Letos jsem měla 5 hlav. Bylo z nich 3,5 litru vývaru.

Hlavy pořádně propláchnu, někdo vyndává oči, někdo ne, záleží, nač jste zvyklí, zaleju studenou vodou, aby byly potopené, přihodím cibuli vcelku se slupkou, stroužek česneku, koření a dám zvolna vařit. Táhnu 2-3 hodiny. Abych měla silnější rybí chuť, přikápnu rybí omáčku od Vietnamců, stačí jedna malá kávová lžička. Ale nutné to není.

Dáme vařit mlíčí a jikry

Dáme vařit mlíčí a jikry

Vše přes husté síto scedím, hlavy oberu – pokud to maso na nich stojí za obrání, jinak oloupu a odevzdám zvěři.

Pečlivě proprané a očištěné mlíčí a jikry dám vařit do osolené vody a vařím pomalu půl hodiny.

Na pánvi rozehřeju máslo a orestuju mrkev, celer a petržel do měkka. Nežinýruju se použít mraženou směs na svíčkovou.

Orestujeme kořenovou zeleninu

Orestujeme kořenovou zeleninu

Po zarestování přidám hrstičku smažené cibulky z Ikey, přisýpnu špetku muškátového květu a přidám kurkumu na obarvení, promíchám, a až se to rozvoní, přilívám vodu od mlíčí a jiker, ta mi osolí zeleninu a není potřeba přidat sůl.

Přidám jíšku a provářím a přilévám dle potřeby připravený scezený vývar, aby to pořád bublalo a polévka byla správně zhoustlá. Když je provařeno, přidám mlíčí a jikry nakrájené lžící na kousky a nechám přejít varem. Vypnu sporák a nechám polévku chladnout.

Do polévky vliji vývar a zahustím

Do polévky vliji vývar a zahustím

Potom ji dám na lodžii, aby vychladla úplně a rozležela se. Druhý den ji rozdělím do mrazících nádobek a část nechám na jídlo. Tu část na jídlo ohřeju, a buď přiliju smetanu na zjemnění a přihodím hrstku čerstvé petrželové natě, nebo smetanu vynechám a opeču si na sucho v troubě na kostičky pokrájený toastový chleba, jako vložku do polévky. Dobré jsou i na másle opečené pokrájené rohlíky.

Polívka v mrazících nádobkách je po ruce v mrazáku vždy, když na ni dostanu chuť.

Hotová rybí polévka

Hotová rybí polévka

Kdo nemá rád zahuštěné polévky, může zkusit jen vývar s přidáním orestované zeleniny a do něj knedlíčky z mlíčí. Jdou udělat z vařeného nebo i syrového. Dělají se stejně jako játrové, jen místo majoránky je petržel a není tam tolik česneku, stačí jen ovonět, přisolit, opepřit, vmíchat vajíčko a strouhanku.

A když nemáte mlíčí a koupili jste jikrnačku? Tak uvaříte jikry a uděláte si svítek – pečený v troubě.

Těsto na jikrový svítek je stejné jako na piškot, jen vynecháte cukr:

4 polévkové lžíce (PL) mouky – polohrubé, 2 PL mléka, půl prdopeče, trochu soli, muškátového květu, rozdrobené uvařené jikry, 2 vejce, vše se vyšlehá a nalije na plech vyložený pečicím papírem a upeče, nechá se zchladnout a nakrájí se na malé kostičky, které se nechají trochu oschnout a pak se přidávají těsně před podáváním do vývaru nebo se dají na stůl v misce, aby si každý nabral.

Další dvě dobroty z mlíčí a jiker:

Omeleta

Omeleta

Mlíčí očistíme, obalíme v mouce smíchané se solí a sladkou paprikou, ve vejcích a strouhance, osmažíme, necháme okapat na ubrousku a podáváme s bramborovou kaší nebo salátem.

Jikry – nakrájíme na malé kousky nebo rozdrobíme, opečeme na másle do růžova a přelijeme osolenými rozšlehanými vejci, můžeme udělat omeletu nebo promíchat a dát si míchaná vejce s jikrami a toastovým chlebem.

Zasypat můžeme petrželkou.

Salát z řas

Salát z řas

A pokud chcete letošní svátky ozvláštnit nějakou novinkou, zkuste Wakame... salát z mořských řas. Je dobrý, křupavý a pro ty odvážné, co si ho nezoškliví tím, že je to mořská řasa – i překvapivě lahodný.

Vánoční vaření bez karambolů vám přeje Sharka.

Foto: autorka. Na další obrázky se můžete podívat přímo zde na Rajčeti.

Sharka Neviditelný pes


zpět na článek