29.9.2020 | Svátek má Michal



DISKUSE K ČLÁNKU

Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.


MLSOTNÍK: Báječná rybí polévka



Řazeno podle času sestupně, seřadit podle času vzestupně
počet příspěvků: 61, poslední: 23.12.2016 22:21, přehled diskusí

Rybí polévka:
Autor: J. Krásenský Datum: 23.12.2016 21:57

V zeleninovém vývaru, jež zbude po vaření kořenů do salátu, vyvařte rybí hlavy a odřezky. V ostatním souhlas.

Ja rybi polevku rada:
Autor: H. Williamson Datum: 23.12.2016 21:43

ale u nas doma se to na Vanoce nedelalo, protoze babicka I mama moc na ryby nebyly, ale vanocni tradici daly zadost smazeny kaprem. Polivka by na ne uz byla moc. Dedecek musel mit rizek a muj bratr smazene file, kteremu dodnes nezne rika filatko. Ja jsem pak polivku zacala delat, ale nikdo mi to moc nejedl, az jednou u nas byla na Bozi Hod navsteva, tak jsem jim tu nechtenou predlozila a to bylo radosti.

Naposledy jsem ji delala v Olomouci na Vanoce pred dvema lety. Mela jsem dve sumci velke hlavy, ocasy a jeste mi chlap u nas na vesnici prihodil nekolik kaprich pateri. No to byl vyvar. Kdyz jsem ho chldila na chodbe, tak z toho byl skoro sulc. Masa z tech hlav bylo tolik, ze mi to bylo lito jen tak nahazet do polivky, tak jsem udelala knedlicky. Jen to masicko, vejce, strouhanka, petrzelka, neco citr.kury a spetka kvetu. Nakone jsem tu smetanovou polivku dokoncila trochou citr. kury na osvezeni. Muj nejstaesi synovec snedl dva talire, vzal si velkou skatulku s sebou na hory a zbytek jsem zamrazila a prubezne to pak u mamy jedl.

u Anděla Páně jsem udělala salát:
Autor: Š. Matyášová Datum: 23.12.2016 21:03

zítra jen obalím kapra a osmažím.. mám hotovo...a Vánoce můžou začít....

Re: u Anděla Páně jsem udělala salát:
Autor: H. Williamson Datum: 23.12.2016 22:21

Ja mam hotovo taky. Vcera jsem si strihla operaci krku (vypada to dobre), jak jsem se dostala domu, tak jsem se dostala do euforie a jala jsem se cosi delat v kuchyni, nacez sem sebou triskla a narazila si dost hnusne koleno. Tak jsem byla oddirigovana do loznice. Chet pod mou rezii udela Vanoce.

Jé rybí polívka:
Autor: Z. Yga Datum: 23.12.2016 20:54

Tak u nás se vaří opravdu jen na Vánoce (párkrát jsem vařila v létě a nesetkala jsem se s pochopením). Povařím zvlášť hlavu a ocas s kořením a zeleninou a zvlášť jikry či mlíčí (podle toho, co je), polívku ocedím, přidám uvařené jikry (mlíčí), nasekám mrkev a zasmažím a usmažím na kostičky nakrájený rohlík. Jo a samosebou přidám zelenou petrželku ... mňam, jednou v roce, na Vánoce je to pochoutka.

Jinak salát už je hotový, kapr nasolený (ano, my na Vánoce jedině kapra, jiná ryba se neujala) - bude pečený na česneku a část smažená, dodělala jsem rolády, takže Vánoce můžou vypuknout ... část zítřka bude věnována balení dárků, vycházkám s Ernestem a celkové pohodě a očekávání příchodu syna člověka ...

U nás též rybí polévka,:
Autor: Z. Hanča Datum: 23.12.2016 20:11

do které na závěr cmrndnu jak kapku smetany, tak si každý po libosti přidá i opečené rohlíkové kostičky. Před lety jsem zkoušela změnit tradici a podávala jsem hrachovku, ale jelikož se setkala s vlažným přijetím, vrátila jsem se zase zpět k polévce rybí.

Salát z řas neznám, jednou do nějakého jídla přidávala snacha černou řasu, ale už si nepamatuji, jaký pokrm to vlastně byl.

Rybí polévku my rádi:
Autor: Z. Jajka Datum: 23.12.2016 19:14

Recept mám prakticky stejný jako Sharka. U nás v hrnci s hlavou ale skončí i poslední (malá) porce kapra u ocasu a protože půlky kapra částečně vykosťuji, tak i páteř a jiné zbytky. Vařím krátce, tak cca 1/2 hdiny, scedím. Do horkého vývaru přidám vnitřnosti - vše kromě střev, žluče a měchýře. A zase vařím krátce, tak 10 minut. Někdy budu muset vyzkoušet to pomalé vaření...

Re: Rybí polévku my rádi:
Autor: Š. Matyášová Datum: 23.12.2016 21:05

táhnout kosti i hlavy a pak zredukovat na silnější vývar, je moc fajn, ale když nemám čas,tak to dělám jako ty....

jo rybí polévku :
Autor: M. Crossette Datum: 23.12.2016 17:43

jsem už nejedla snad desítky let, ale hezky se to četlo Sharko a fotky máš velice názorné. Jak přesně polévku dělávala maminka v mém dětství se nepamatuji (tenkrát mě kuchtění 2x nezajímalo), ale byla dobrá. Možná byla tahle polévka vymyšlená proto, aby se kapr zužitkoval úplně celý. Však i šupiny se schovávaly pro štěstí (hihi, pamatuji se, jak při seškrabování, tatínkovu při vší snaze vystřelovaly po kuchyni).

Je tu řeč o brsalátu. Já ho dělala včera. Předevčírem jsem si uvařila brambory (a vejce na tvrdo, podusila mrkev a rozmrazila hrášek). Normálně brambory vařím do "poloměkka",v horké vodě nechám dojít a neloupané počkají do dalšího dne. Ale tentokrát jsem na ně zapomněla a ony se uvařily opravdu durch. Naštěstí se nerozpadly, tak jsem je honem slila, hodila do ledové vody a navíc hned oloupala, aby rychle schladly. Ale stejně jsem se připravovala na to, že salát bude pomalu spíše pomazánkový. Dala jsem je do lednice a hle - ony do druhého dne kráásně ztuhly, že se daly dokonce krájet na menší kostičky bez drolení. Než dám majonézu s trochou hořčice, vždy je zaleji trochou láku z okurek a i tehdy brambory držely tvar. Prostě salát se proti očekávání náramně povedl, už další rozležení už mu určitě neuškodí. Už se na něj těším.

Re: jo rybí polévku :
Autor: Z. Lika Datum: 23.12.2016 18:02

Maričko, to jsem ráda, že se salát povedl. Docházení brambor v horké vodě jsem se naučila na lodi - aby se šetřilo plynem. Ráno se dal obrhrnec vařit, a jakmile začal bublat, vypnul se a nechal do oběda - třeba dvě tři hodiny - stát. A brambory vždycky vyšly výtečně.

S tím zchlazením jsi aplikovala v praxi takový bramborový jev - sacharidy se v bramborách přemění tak, že se oproti vařeným sníží glykemický index, a prakticky se to projeví ztuhnutím. Mám takové brambory ráda - dávám si je do lednice a loupu dle potřeby. Moc mi chutnají.

Salát už jsem taky zhotovila - akorát to mám zpestřené šílenou kýchavou rýmou, takže jsem kuchtila s rouškou na tváři a dezinfekčním sprejem na ruce. Chci, aby v salátu bylo opravdu jen to, co do něj patří :-)

Re: jo rybí polévku :
Autor: M. Crossette Datum: 23.12.2016 20:57

Liko, zajímavé s tím schlazením brambor - díky. A ještě něco ohledně petrželky. Také se mi jí na záhoně nedaří udržet, vlastně jsem to po asi dvou letech pokusů vzdala. Tady se celoročně dají koupit krásné trsy obou druhů petrželky (mám kvůli vzhledu raději kadeřavou) tak proč se namáhat s pěstováním. Takže, když trs koupím, opláchnu ho ledovou vodou, co nejvíce otřepu, šoupnu do "zazipovacího" sáčku, který nafouknu jako balónek,uzavřu a dám do lednice. Do druhého dne se mokrá petržel nejenže načechrá že je jak právě utržená, ale zůstane krásně čerstvá nejméně týden, možná dva. Vždy, když jí kus odtrhnu, sáček znovu nafouknu a uzavřu. Léty ověřeno, že to fakt funguje.

U nás se ochladilo a je zataženo, tak mám salát na verandě a ne v lednici. A Trixie o něm ví, zvedá hlavu ke stolu, čmuchá až se jí chvějí nostry a určitě by si tááák ráda dala :)

Re: jo rybí polévku :
Autor: T. Zana Datum: 23.12.2016 19:14

Taky už máme salát hotovej. Dělala jsem ho letos míň, jak synek není doma. Ke konci jsem byla dost napnutá, jestli mám dost tatarky (nepoužívám majonézu), ale dobrý, myslím, že bude fajn.

Upřímně doufám, že v noci nebude mráz, mám to na balkoně (a nemáme ho zasklenej :-).

Tady bylo přes den decela teplo, tak 3 stupně, dokonce dopoledne na chvíli vykouklo slunce. Chodníky trochu oschly, tak snad ráno nebude venku zrcadlo.

Stejně ráno budu dělat štrůdl a polívku, než bude hotovo, doufám, že to venku půjde.

Re: jo rybí polévku :
Autor: Š. Matyášová Datum: 23.12.2016 21:11

máš pravdu Maričko a taky proto, aby se rodina pořádně najedla...když byla početnější....

salát jsem dodělala právě před chvílí,mám červený brambory od Inky, jsou do salátu skvělý, porcičku ochutnávací jsem zbodla,on se do zítra rozleží a bude ještě lepší.Lák taky přilévám a plnotučnou hořčici dávám. letos jsem sehnala správný nakejslý jablíčka a přidala i celer. Do rána se to všechno vpije a pokud bude potřeba,přidám k majonéze ještě trochu řeckého jogurtu.

Sharko,hezky jsem si početla!:
Autor: D. Ruščáková Datum: 23.12.2016 16:23

Leč na tuhle polívku mě neutáhneš:)) Tradiční u nás není, to bývala hrachovka (dokud jsem byla u rodičů) a teď východoslovenská zelňačka speciál (čirá s rýží:))

Ale v Norsku jsem se naučila dělat rybí polívku z "opravdových" ryb a ta mi moc chutná. jen když tam patří losos a treska, tak to fakt není záležitost každodenní:))

Re: Sharko,hezky jsem si početla!:
Autor: Š. Matyášová Datum: 23.12.2016 16:42

no vidíš Dede a máš hned o čem psát, sem s receptem....nebo k Tobě... :-D

kapři jsou taky ryby a moc dobrý...jen ne mořský...

Re: Sharko,hezky jsem si početla!:
Autor: D. Ruščáková Datum: 23.12.2016 16:48

Já vím, letos u nás kapr bude (nebudou doma děti:)). Prostě polívku umím uvařit jen z toho, co vlastně jako ryba nevypadá:)))

tak jsme zvládli vánoční procházku předčasně...:
Autor: Z. Xerxová Datum: 23.12.2016 15:35

předpověď na zítřek je deštivá a tak jsme se už před polednem vydali do pískovcových skal mezi Sloupem a Svojkovem. Nikde nikdo, sníh, námraza, místy kluziště... ideální výlet pro bláznivého psa... Na hraně skalních vyhlídek jsem občas byla lehce hysterická... ale nakonec to byl docela pěkný výlet.

Re: tak jsme zvládli vánoční procházku předčasně...:
Autor: D. Ruščáková Datum: 23.12.2016 16:25

U nás je taky ledovovo a kde to není posolené, tam ledovo zůstalo, za celý den bylo nejtepleji -2 stupně.

Z nadcházejícího deště taky nejsem nadšená - zabahněné psice a na zahradě nejde voda... :P A tradiční vesnické zpívání u stromečku (obecního smrku) bude nejspíš s deštníkama, chjo.

Kapr pro mne:
Autor: Z. Rpuťová Datum: 23.12.2016 14:52

https://scontent.fmad3-2.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/15697948_1188406044529748_414764986136984389_n.jpg?oh=3e0a5aa954782a8b962bd5f953d68d85&oe=58FB543B

rybí polífka je výborná:
Autor: M. Beda Datum: 23.12.2016 14:44

ovšem nejlepší byla ta, co ji vařila moje máti - i ze stejného receptu to nikdy není ono :-((((((

jinak ji sharko vaříme skoro stejně jako ty (dokonce od ex jsme převzaly i tu na másle orestovanou zeleninku, na to jsem si už zvykla), ale od pohledu vypadá úplně jinak - možná že nedávám tu smetanu ani to zelený, a vlastně ani jíšku, bývá hustá dost

a Kačenka se v posledních letech stále lepší - jen tu nejvíc vynikající, co kdy uvařila, dala na zasklený balkon a už na Hod boží byla cítit, to jsem skoro plakala (proč je sakra na Vánoce takový vedro?????????)

Re: rybí polífka je výborná:
Autor: Š. Matyášová Datum: 23.12.2016 14:47

Berdo zasklená lodžie funguje jako skleník, bihužel...to bylo dost neuvážené,tam dát jídlo a neotevřít sklo...

Re: rybí polífka je výborná:
Autor: Š. Matyášová Datum: 23.12.2016 14:50

to zelené je petržel, dělám bílou verzi i žlutou- ta je bez smetany, podle chuti....

Jo a ty řasy:
Autor: Z. Matylda Datum: 23.12.2016 12:10

jsou skvělé. Jedla jsem je v suši restauraci a ty bych fakt mohla ve větším množství.

Re: Jo a ty řasy:
Autor: Z. Lika Datum: 23.12.2016 12:18

Taky mě s nimi seznámili Japonci - ti jsou na ně kadeti, měli je v sáčcích jako instantní salát, s pidipytlíčky dresinku. Mohla jsem se toho ujíst. Jen pozor - větší množství častěji se nedoporučuje kvůli jódu.

Re: Jo a ty řasy:
Autor: Š. Matyášová Datum: 23.12.2016 14:49

na sušených -pražených v sezamovém oleji,je upozornění,že jen 2g denně, právě pro ten jód. Salátu- čerstvé wakame řasy jsme snědla 10 deka najednou a snědla bych i víc,jak byl dobrý, jenže jod a cena mne brzdily... pražené řasy ze SAPY a Wakame z Michle :-D

Re: Jo a ty řasy:
Autor: Z. Lika Datum: 23.12.2016 16:24

Lámu si kousek wakame do miso polívky, má to zřejmě tu chuť "umami", která mi naprosto vyhovuje.

Re: Jo a ty řasy:
Autor: Š. Matyášová Datum: 23.12.2016 16:43

jo, to jsi trefila...

Tak rybí polívku:
Autor: Z. Matylda Datum: 23.12.2016 12:10

vaří mamka a doveze dneska hotovou i s naporcovaným a nasoleným (a načesnekovaným) kaprem. A přiveze zabalené dárky, abych je pak jen šoupla pod stromek, protože rodiče večeří u nás. Já dělám salát a kapry a zítra obalím a usmažím. Salát budu dělat večer, už mi na terase chladne zelenina i brambory.

Re: Tak rybí polívku:
Autor: Š. Matyášová Datum: 23.12.2016 16:44

taky česnekuješ? Já půlku kapřích řízků,druhou nechávám čistou nebo do mouky sýpnu uzenou papriku..

Re: Tak rybí polívku:
Autor: Z. Lika Datum: 23.12.2016 16:54

Taky česnekuju, kapr mi tak moc chutná.