28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Ještě jednou jáhly

Po přečtení jáhlového Mlsotníku od Zany a zjištění anglického názvu jsem se o nákup „millet“ začala zajímat. Objela jsem všechny zdejší obchody, ale jáhly se daly koupit pouze ve směsi zrní pro ptactvo...

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Hanča 15.5.2015 20:31

Maričko,

díky za další z Tvých názorných a podrobných kulinářských článků.  Jáhlový moučník se zmrzlinovou a šlehačkovou čepicí bych si teda dala - no ale nemám ani zmrzlinu, ani šlehačku, tak si musím nechat zajít chuť. Ale určitě ho někdy zkusím - jahelník se švestkami byl shledán jedlým, tak nemám strach, že by moučník nezabodoval.

Z. Vave 15.5.2015 19:34

Jáhly už doma

nějaký čas mám, tak by to asi chtělo přistoupit k činu a vyzkoušet je. :o) Potíž je v tom, že o co raději o jídle čtu a o co raději jím, o méně raději se s něčím patlám a zkouším to bez záruky, že nám to bude chutnat. protože kdyby ne, nastala by ta hrozná situace, kdybych musela vařit něco jiného. ;o)

Ale jáhly nebujte nic, i vás někdy donde. :o)

Přeju všem dobrý večer. <3

M. Crossette 15.5.2015 18:09

Děkuji za komentáře !!!

Ano, jáhly rozhodně stojí za to vyzkoušet (viď HankoW), ale denně by nám také nechutnaly. Petro, jáhloto jako změna je ale opravdu moc dobré, na fotce není ten rozehřátí sýr, ten jsem dala později, chtěla jsem, aby byla vidět "náplň". A ke kari se jáhly také skvěle hodí (si myslím). Kuskus jsem kdysi jednou zkusila, ale chuť (asi ani vzhled) nezaujala(Likko, máš pravdu jíme i očima). Pohanku mám ráda (je velice zdravá), také jsem ji jeden čas vařila. Musela jsem ji kupovat také přes internet a když jednou neměli tu "naši", koupila jsem "bio". Tehdy jsem zjistila, že ta dřívější musela být předem pražená, protože tahle bio nebyla hnědá, ale spíše do zelena (syrová)a při přípravě se mi rozvařila v patlavou kaši. Tak jsem pak další várku vždy před vařením opražila (jako jáhly), což pomohlo.

Zano, jablečná konzerva opravdu vypadá jako hustý kompot - povařená jablka v husté sladké omáčce. Tady se hlavně používá jako náplň do "apple pie", kdy se obsah pixly (podle chuti okořeněný) jen vyklopí do těstem vyložené formy a dá péci.

Pájo, přeji, ať se chmurné mraky rozeženou a slunko vysvitne.

V. Glover 16.5.2015 0:21

Re: Děkuji za komentáře !!!

já jsem myslela, že jáhly a pohanka jsou to stejný, jestli nejsou, tak jsem jáhly ještě nejedla.

tak to asi budu muset zkusit. tento týden jsem zkoušela quinoa salát, dala jsem osmažené chorizo, cibuli, kapie, rajčata. taky feta a čerstvý koriander a plechovku zelené čočky. quinoa mě nenadchla, naštěstí s ostatníma ingrediencema se to jíst dalo.

Z. Jitur 19.5.2015 16:21

Re: Děkuji za komentáře !!!

čtu teprve dnes, a ještě po pořadě, možná už dávno někdo reagoval - jáhly jsou oloupané proso - proto Marička píše, že byly ve směsi pro ptactvo...

H. Williamson 16.5.2015 1:02

Re: Děkuji za komentáře !!!

Vidis, Maricko, my kuskus zase moc radi. Ja predevsim, protoze to zaleju varici vodou nebo vyvarem, dam na to poklicku a do peti+ minut mam hotovo. To bylo pozehnani, zejmena kdyz jsem jeste pracovala, protoze dojet domu z prace po seste vecer a hned se vrhnout do druhe smeny - to jen nekdy. A kdyz, tak to muselo byt fofrem. K tomu ucelu jsem mela v mrazaku chutna jidla, jako marocke podusene speciality (mnou vytvorene) nebo jsem jen osmahla male kousky masa a zeleninu a bylo to raz dva. Kupodivu I dobre leco na to jde. Cimz mam na mysli leco bez masa a vajicek - jen ten zaklad ze zeleniny, pomalu duseny (pomalu = az dve hodiny v 8-lt. hrnci a zamrazeny. Takze jak rikam, kuskus je muj dlouholety kamarad. :)

V. Glover 16.5.2015 10:16

Re: Děkuji za komentáře !!!

ale s čerstvou zeleninou a feta sýrem je taky výborný, v létě třeba

H. Williamson 15.5.2015 13:12

Vcera k veceri

byly jahle se zbytkovou zeleninou - co dum dal. A to prosim driv, nez jsem cetla Mariccin clanek. :)

Zachvili odjizdime smer rodne baziny - opozdena oslava dne matek.

E. Šusová 15.5.2015 9:57

Maričko a vlastně taky Zano

Díky za inspiraci!! To musím rozhodně vyzkoušet!! To rizoto mi tu úplně voní!! Díkec ještě jednou.

a přeju všem krásnový víkend.

Z. Yga 15.5.2015 9:57

OTéčko

Ještě posílám odkaz na to, jak u nás vypadal večer sedmého května - předesílám, že především zeleně. Holt jaro je už tady!

http://yga.rajce.net/2015_Sedmy_kveten

Z. Yga 15.5.2015 9:54

Hmm jáhly

Tak jáhlám (jáhlům) jsem ještě nedospěla - zatím zkouším pohanku (dělala jsem cosi na způsob rizota či jáhlota - asi to bylo pohankoto - chich) a Jenda i Terka to přijali velmi kladně - takže pohanku semtam do jídelníčku začlením - na pohance se mi líbí, že je uvařená vcukuletu a mi chutná nejvíc jenom tak uvařená bez všech příloh a příchutí.

Ale jáhly jsou taky na pořadu dne, i když na sladko asi ne (opravdu nesnáším rýži na sladko a jak jahelník tak crips mi to nějak evokuje).

H. Williamson 16.5.2015 1:10

Re: Hmm jáhly

Pohanku mam taky moc rada. Vsak si lidi vygooglite nejake recepty z Valassaka - ona tam ta pohanka bude. A Ruska specialita bliny je delana castecne z pohankove mouky. Sevruga kaviar si k tomu domyslete. Chicht. A - kulturne politicka zajimavost. Pohanka, vcetne pohankove kase, je jedno z ruskych narodnich jidel. A jak Rusko oplatilo ty sankce zakazem dovozu potravin, tak se ukazalo, ze znacna cast pohanky se do Ruska dovazela a proste pohanka neeeni.

A. Lex 15.5.2015 9:33

Maričko,

musím vyzkoušet, už jsem si to slibovala u Zaniných jahlách. Díky za informace o vlastnostech jáhlí!

M. Pajakerryková 15.5.2015 9:00

dobré ránko

u nás to vypadá na slunečný den, aspoň dle počasí

no jáhly, třeba vyzkouším s Olikem, nevím jestli by drahý jáhly jedl....

jinak děkuji za povzbuzující slova včera, byli jsme s Olikem u našich a jejich počítadlo mě sem nechtělo přihlásit, jsem ráda, že Vás mám, zde je podpora vždy a v hojné míře a někdy je zapotřebí :)

Z. Lika 15.5.2015 9:45

Re: dobré ránko

Držím všechno, co mám, Pájo, aby se dařilo po všech stránkách :-)

M. Pajakerryková 15.5.2015 10:33

Re: dobré ránko

plavčík kapitánce děkuje za podporu :)

Z. Dalmi 15.5.2015 8:56

Ňam,

dala bych si cokoliv z těchto jídel.

Můj muž je taky dost konzervativní, tak mu jáhly nebo krupky nebo podobné přimíchávám do rýže. Výsledek? Ještě žije :-)

Z. Yga 15.5.2015 9:50

Re: Ňam,

Copak to, že žije on, ale že ještě žiješ ty! Vzpomínám na stařečka, který nesnášeli máslo (putru) a propašovat kousek másla na kuře bylo nebezpečné dobrodružství hodné agenta 007.

T. Zana 15.5.2015 8:12

Maričko!

To jsem ráda, že jsem tě inspirovala.

Prosím tě, ta jablka (na jahelník) to je něco jako kompot? Že bych zkusila obměnit repertoár :-) Ten crisp vypadá taky dobře, budu se muset poohlédnout po kokosu.

Moc príma Mlsotník!

Z. Lika 15.5.2015 8:06

Jáhly mám moc ráda

a protože jsem přišla na to, že lepek není zrovna můj přítel, patří jáhly do mé špajzky a sáhnu po nich občas třeba ke snídani a častěji je zamíchám do zeleninového salátu.

A ten křupavý crisp, s kontrapunktem studené zmrzliny a hebké šlehačky... to muselo být něco, úplně to chrupání slyším :-)

Díky, Maričko, za pěkně mlsný Mlsotník.

Z. Matylda 15.5.2015 7:38

U těch jáhel

nějak nevím, rodina se na ně tvářila divně... ne že by jim to nechutnalo, ale prostě to bylo jiné. Asi jsou dost konzervativní. Bulgur dopadl o něco líp.

Z. Yga 15.5.2015 9:47

Re: U těch jáhel

No - taky jsme konzervativní - například kuskus se neujal vůbec, dokonce ani Jeník ho neocenil a to je co říct, protože on jinak je všejedlík

Z. Lika 15.5.2015 11:08

Re: U těch jáhel

Je zajímavé, jakou roli hraje u jídla vzhled - kuskus jsou v podstatě kulaté nudle. Ale je vidět, že člověk hodně jí očima.

Z. Yga 15.5.2015 11:12

Re: U těch jáhel

Fakt?! A že to jako nudle nechutná!! (:o)))

Z. Lika 15.5.2015 11:50

Re: U těch jáhel

To je přesně ono. A to si vezmi, že chutnají jinak i hladké špagety oproti těm hranatým :-)

Z. Kytka 15.5.2015 17:03

Re: U těch jáhel

To sou vjeci!! Hranatý špagety jsem jaktěživo neviděla! :-O

Myslíš linguiny? :o))

Z. Lika 15.5.2015 17:42

Re: U těch jáhel

Asi jo :-)

Z. Xerxová 15.5.2015 6:46

hezký den

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :o) těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej. A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp

U Mariččina vaření se mi líbí fotková dokumentace.

Š. Matyášová 15.5.2015 6:03

padla jsi mi do noty Maričko..

miluju jahelník-višňovej nebo třešňovej...teplej i studenej...je to dobrota přenáramná....

M. Crossette 15.5.2015 2:55

Dodatek k článku

Doplním, že jsem už dělala i jáhlové pesto. Ten den ráno jsem mixovala pesto z bazalky ze záhonu a nebyl důvod nezkusit recept. Jenže když jsem do sypkých jáhel zamíchala pesto vznikla slepená, ne příliš vzhledná, zelená kaše. Já svoji porci navíc posypala strouhaným romano-sýrem a večeři jsme snědli. Ale oba jsme uznali, že pesto přeci jen patří na těstoviny (já v poslední době míchám do špeclí, máme je raději, než špagety). Závěr - dalo se to jíst, ale podruhé pesto s jáhlemi dělat nebudu. Možná vyzkouším časem i salát. Jáhle nám stále chutnají, používám je jako změna jídelníčku. Zase jsem objednala další, dělala je znovu ke kari a znovu i jablečný jahelník. Ale už je nevařím tak často, počáteční nadšení přeci jen trochu odeznělo. Možná jsem nás jimi "krmila" v krátké době příliš často. Přeci jen jsme více zvyklí na rýži, brambory,knedle a poctivé těstoviny. Ale jsou dobré, to ano.

Při vaření jáhel jsem si uvědomila, že jsem v článku na něco zapomněla. A sice to, že uvařené, horké jáhly se i při načechrání zdají stále slepené. Po krátkém prochladnutí se ale už začnou krásně drobit jako rýže. Pokud je budete podávat jako samostatnou přílohu a moc prochladly, stačí je na troše másla, nebo v troubě prohřát.