Pondělí 28. dubna 2025, svátek má Vlastislav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Diskuse

MLSOTNÍK: Ještě jednou jáhly

Po přečtení jáhlového Mlsotníku od Zany a zjištění anglického názvu jsem se o nákup „millet“ začala zajímat. Objela jsem všechny zdejší obchody, ale jáhly se daly koupit pouze ve směsi zrní pro ptactvo...

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

ZH

Z. Hanča

15. 5. 2015 20:31
Maričko,

díky za další z Tvých názorných a podrobných kulinářských článků.  Jáhlový moučník se zmrzlinovou a šlehačkovou čepicí bych si teda dala - no ale nemám ani zmrzlinu, ani šlehačku, tak si musím nechat zajít chuť. Ale určitě ho někdy zkusím - jahelník se švestkami byl shledán jedlým, tak nemám strach, že by moučník nezabodoval.

0 0
možnosti
ZV

Z. Vave

15. 5. 2015 19:34
Jáhly už doma

nějaký čas mám, tak by to asi chtělo přistoupit k činu a vyzkoušet je. :o) Potíž je v tom, že o co raději o jídle čtu a o co raději jím, o méně raději se s něčím patlám a zkouším to bez záruky, že nám to bude chutnat. protože kdyby ne, nastala by ta hrozná situace, kdybych musela vařit něco jiného. ;o)

Ale jáhly nebujte nic, i vás někdy donde. :o)

Přeju všem dobrý večer. <3

0 0
možnosti
MC

15. 5. 2015 18:09
Děkuji za komentáře !!!

Ano, jáhly rozhodně stojí za to vyzkoušet (viď HankoW), ale denně by nám také nechutnaly. Petro, jáhloto jako změna je ale opravdu moc dobré, na fotce není ten rozehřátí sýr, ten jsem dala později, chtěla jsem, aby byla vidět "náplň". A ke kari se jáhly také skvěle hodí (si myslím). Kuskus jsem kdysi jednou zkusila, ale chuť (asi ani vzhled) nezaujala(Likko, máš pravdu jíme i očima). Pohanku mám ráda (je velice zdravá), také jsem ji jeden čas vařila. Musela jsem ji kupovat také přes internet a když jednou neměli tu "naši", koupila jsem "bio". Tehdy jsem zjistila, že ta dřívější musela být předem pražená, protože tahle bio nebyla hnědá, ale spíše do zelena (syrová)a při přípravě se mi rozvařila v patlavou kaši. Tak jsem pak další várku vždy před vařením opražila (jako jáhly), což pomohlo.

Zano, jablečná konzerva opravdu vypadá jako hustý kompot - povařená jablka v husté sladké omáčce. Tady se hlavně používá jako náplň do "apple pie", kdy se obsah pixly (podle chuti okořeněný) jen vyklopí do těstem vyložené formy a dá péci.

Pájo, přeji, ať se chmurné mraky rozeženou a slunko vysvitne.

0 0
možnosti
VG

V. Glover

16. 5. 2015 0:21
Re: Děkuji za komentáře !!!

já jsem myslela, že jáhly a pohanka jsou to stejný, jestli nejsou, tak jsem jáhly ještě nejedla.

tak to asi budu muset zkusit. tento týden jsem zkoušela quinoa salát, dala jsem osmažené chorizo, cibuli, kapie, rajčata. taky feta a čerstvý koriander a plechovku zelené čočky. quinoa mě nenadchla, naštěstí s ostatníma ingrediencema se to jíst dalo.

0 0
možnosti
HW

15. 5. 2015 13:12
Vcera k veceri

byly jahle se zbytkovou zeleninou - co dum dal. A to prosim driv, nez jsem cetla Mariccin clanek. :)

Zachvili odjizdime smer rodne baziny - opozdena oslava dne matek.

0 0
možnosti

E. Šusová

15. 5. 2015 9:57
Maričko a vlastně taky Zano

Díky za inspiraci!! To musím rozhodně vyzkoušet!! To rizoto mi tu úplně voní!! Díkec ještě jednou.

a přeju všem krásnový víkend.

0 0
možnosti
ZY

Z. Yga

15. 5. 2015 9:57
OTéčko

Ještě posílám odkaz na to, jak u nás vypadal večer sedmého května - předesílám, že především zeleně. Holt jaro je už tady!

http://yga.rajce.net/2015_Sedmy_kveten

0 0
možnosti
ZY

Z. Yga

15. 5. 2015 9:54
Hmm jáhly

Tak jáhlám (jáhlům) jsem ještě nedospěla - zatím zkouším pohanku (dělala jsem cosi na způsob rizota či jáhlota - asi to bylo pohankoto - chich) a Jenda i Terka to přijali velmi kladně - takže pohanku semtam do jídelníčku začlením - na pohance se mi líbí, že je uvařená vcukuletu a mi chutná nejvíc jenom tak uvařená bez všech příloh a příchutí.

Ale jáhly jsou taky na pořadu dne, i když na sladko asi ne (opravdu nesnáším rýži na sladko a jak jahelník tak crips mi to nějak evokuje).

0 0
možnosti
HW

16. 5. 2015 1:10
Re: Hmm jáhly

Pohanku mam taky moc rada. Vsak si lidi vygooglite nejake recepty z Valassaka - ona tam ta pohanka bude. A Ruska specialita bliny je delana castecne z pohankove mouky. Sevruga kaviar si k tomu domyslete. Chicht. A - kulturne politicka zajimavost. Pohanka, vcetne pohankove kase, je jedno z ruskych narodnich jidel. A jak Rusko oplatilo ty sankce zakazem dovozu potravin, tak se ukazalo, ze znacna cast pohanky se do Ruska dovazela a proste pohanka neeeni.

0 0
možnosti
AC

A. Lex

15. 5. 2015 9:33
Maričko,

musím vyzkoušet, už jsem si to slibovala u Zaniných jahlách. Díky za informace o vlastnostech jáhlí!

0 0
možnosti
MP

M. Pajakerryková

15. 5. 2015 9:00
dobré ránko

u nás to vypadá na slunečný den, aspoň dle počasí

no jáhly, třeba vyzkouším s Olikem, nevím jestli by drahý jáhly jedl....

jinak děkuji za povzbuzující slova včera, byli jsme s Olikem u našich a jejich počítadlo mě sem nechtělo přihlásit, jsem ráda, že Vás mám, zde je podpora vždy a v hojné míře a někdy je zapotřebí :)

0 0
možnosti
ZL

Z. Lika

15. 5. 2015 9:45
Re: dobré ránko

Držím všechno, co mám, Pájo, aby se dařilo po všech stránkách :-)

0 0
možnosti
ZD

Z. Dalmi

15. 5. 2015 8:56
Ňam,

dala bych si cokoliv z těchto jídel.

Můj muž je taky dost konzervativní, tak mu jáhly nebo krupky nebo podobné přimíchávám do rýže. Výsledek? Ještě žije :-)

0 0
možnosti
ZY

Z. Yga

15. 5. 2015 9:50
Re: Ňam,

Copak to, že žije on, ale že ještě žiješ ty! Vzpomínám na stařečka, který nesnášeli máslo (putru) a propašovat kousek másla na kuře bylo nebezpečné dobrodružství hodné agenta 007.

0 0
možnosti

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz