29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Těstoviny 2x trochu jinak

Pro mě těstoviny patří k letnímu období, a tak dávám dva oblíbené recepty, kde jsou jako hlavní jídlo samy o sobě, ne jenom jako příloha.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Blaza 23.7.2016 22:14

Super

recepty. Mim hlad :)

Těstoviny jsem si oblíbila až jako dospělá a připravuji je jako přílohu i jako zapečené hlavní jídlo. Protože jako dítě jsem znala jen kolínka a ty mě vůbec nechutnaly...

Z. Hanča 22.7.2016 20:24

Taky ráda

jíšku - totiž těstoviny. Dají se dělat jako zimní jídlo - s hutnou omáčkou nebo letní - s kupou zeleniny. A baví mě různé obměny. S ančovičkami jsem těstoviny ještě nedělala.

S brokolicí ano, ale zapečené. Krom brokolice přidávám nadrobno pokrájené uzené maso nebo narychlo opečené kuřecí nudličky, papriky nebo i rajčata, když mám náladu, a hojně prosypávám strouhaným sýrem. Nakonec zaleju vajíčkem rozšlehaným v trošce smetany a dám zapéct do trouby.

Díky, Wendulko, za další nápady na úpravu těstovin!!!

M. Crossette 22.7.2016 18:08

těstoviny máme moc rádi

A jíme je pravidelně. Teď nejčastěji s "domácím" pestem, mám ho letos už namražených několik "sloupečků" kalíšků. V zimě pak s se sýrovou omáčkou (kupovanou), nebo svoji masovou boloňskou omáčkou. Ale protože máme vééélice rádi brokolici, tak hlavně ten druhý recept vypadá náramně jedle - děkuji Wendulko za inspiraci.

Já jinak brokolici dělám jen jako přílohu. Odřežu hlavičky, které ve vařící vodě potřebují fakt jen pár minut, jinak jsou moc měkké. Pak už na talíři jen máslo a pepř. Odkrojené stonky dělám pak jindy samostatně. Chutnají mi troche jako kedlubna. Když jsou starší, tak odkrojím "slupky", které mohou být dřevité. Pak je nakrájím na kolečka. Stejně tak nakrájím na kolečka mrkev. Tu dám na pánev jako první, protože potřebuje trochu déle dusit a pak přihodím brokolici a dodusím. Pak take už jen máslo a pepř. Barevně to vypadá moc hezky a dobré je to take. Místo koleček je to hezké pokrájené obě zeleniny na "hranolky".

Liko, přidala jsem něco k vedlejšího článku :)

Z. Lika 22.7.2016 18:50

Re: těstoviny máme moc rádi

Maričko, tak jsem vedle nakoukla a video si prohlédla, děkuji!

Jinak brokolici jsem si zvykla dělat na páře a přišla jsem jí neobyčejně na chuť, můžu ji takhle samotnou jako pamlsek, je moc dobrá.

H. Williamson 22.7.2016 17:15

Rychle letni testoviny

Tohle mame fakt radi. A definitivne to jde na talir do 30 min. Na olivovem oleji oprazim 3 - 4 lisky cerstve salveje. Salvej vytahnu a na mirnejsi teplote necham zesklovatet pulmesicky cibule. Ke konci sklovateni (to jsem si zas udelala slovo) prihodim cesnek v mnozstvi podle chute a spolecenske situace. Necham ho se radovat s cibuli tak max. 2 minuty. Na to soupnu vetsi kousky cerstvych zralych (!) rajcat nebo mala cherry rajcatka, kazde potlucene 1x palickou, aby stava mohla vytect. Posolim, a na mirnem ohni cekam, az rajcata pusti neco stavy. Kdyz to chci otrejsi, tak pridam spetku drcenych palivych papricek. Jakmile stava vyjede z rajcat, jsme hotovi. Kdyz se mi zda, ze stavy neni dost, pridam trochu vody od testovin. Prihodim nasekanou uprazenou salvej a cerstve bylinky - nejlip bazalku. Takhle upravena rajcata jsou mc dobra I v pokojove teplote jako salatek podavany s bagetou na namaceni do stavy.

Jo,a k te salveji - ne kazdy to rad kvuli velmi specificke chuti.

V. Glover 22.7.2016 17:57

Re: Rychle letni testoviny

my máme obrovské šalvějové houští na zahrádce, tak to zkusím, jinak to dělám jenom s bazalkou. dávám parmesán. ale jenom když chris není doma, on nemá moc rád těstoviny a už vůbec ne vegetariánská jídla. jo nad ančovičkama taky ofrňuje protože nerad ryby, tak mu to neříkám pokud je občas použiju. obzvlášť dělám takový moc dobrý br salát s ančovičkama, olivama a koprem.

H. Williamson 22.7.2016 16:09

Zejmena ten druhy recept

se mi libi mimo jine diky zajimavemu vyuziti kostalu na omacku. Ja jsem na brokoli trosku hakliva v pripade, ze je predelane - tzn., ze z tmavo zelene prejde na zelenozlute. A rovnez se mi v tom libi ty ancovicky. Chet leta tvrdil, ze ancovicky neji a jist NEBUDE. Tak jsem jednou udelala hovezi na sardelkach podle nasi Karoliny, ale rekla jsem mu to predem. Nejsem zastancem zatajovani prisad. Opatrne ochutnal tu stavu a moc mu to chutnalo. Teda tak z konzervy to neji. To ja jak cunik jsem schopna vyjist malou konzervicku sardelek jen tak. Je to jak s tema burtama v noci na Vaclavaku. Vedela jsem, ze mi toho bude asi spatne, ale casto jsem neodolala.

V. Glover 22.7.2016 15:12

Zdravím do Česka

Copak je to tu zase za ofrňování? Kapary né, ančovičky né, brokolici né

Z. Jitur 22.7.2016 15:38

Re: Zdravím do Česka

Kdepak neé, já to vše miluju!

V. Glover 22.7.2016 19:55

Re: Zdravím do Česka

zvu tě na večeři jitu!

Z. Matylda 22.7.2016 10:54

Těstoviny

můžu denně- a taky je skoro denně jím :) Pokud je vařím i rodině, tak s nějakou majdou nebo alio olio, sobě klidně jen se sýrem a musím říct, že rozteklá niva na nich je mňam :)

V. Glover 22.7.2016 15:06

Re: Těstoviny

Ja mam spis love-hate relationship s testovinama, nekdy na ne mam opravdu chut ale mam rada hafo ''omacky'' protoze jenom tak samotne mi moc nechutnaji

O. Joklová 22.7.2016 10:31

OT - druhý článek

autorka promine, ale ještě dnes nám na hlavní straně trůní i druhý článek, moc prosím, koukněte tam

http://neviditelnypes.lidovky.cz/kalendar-s-kockami-03q-/p_zviretnik.aspx?c=A160715_085103_p_zviretnik_kosa

děkuji!!!

Z. Lika 22.7.2016 10:24

Zeptám se jako lama

Prosím vás, co to jsou u nás ančovičky? Když guglím, vylezou na mě rybičky jako sardinky, ale nějak to musí být přece ochucené?

Z. Lika 22.7.2016 10:25

Re: Zeptám se jako lama

A jestli jsou ančovičky taková dobrota, proč v každém americkém filmu, když objednávají pizzu, zdůrazňují "bez ančoviček"???

O. Joklová 22.7.2016 10:30

Re: Zeptám se jako lama

asi proto, že mají chutě jako já :-DDDDDDDDD

ale já ještě křičím - bez oliv!!!!

H. Williamson 22.7.2016 10:38

Re: Zeptám se jako lama

Ancovicky jsou sardelky, pripadne i rybi ocka.

Š. Matyášová 22.7.2016 11:09

Re: Zeptám se jako lama

http://fresh.iprima.cz/jak-na-to/objevte-ancovicky

Š. Matyášová 22.7.2016 11:05

Re: Zeptám se jako lama

malinké sardinečky, nasolené,naložené v oleji. znáš to pod názvem očka- to je ančovička - filátko z ní, smotaná do ruličky a v ní je kapara :-D

když to přidáš základu omajdy na špagety- ty samotné sardelky- cca 6 kousků, tak s erozpustí a ochutí úžasně to rajčatové sugo..nebo se to poklade na pizzu,ale jak se to peče, ony se vysušej,jsou slanohořký a to není ono.....

když maj v lidlu italskej tejden, prodávaj je v takové skleničce s víčkem s gumičkou..cca za 130 kaček, to mi stačí tak na 5x do špaget.... když nemám, hnusně sáhnu pro sardelovou pastu..ale není to tak úplně ono....

Š. Matyášová 22.7.2016 11:12

Re: Zeptám se jako lama

http://www.apetitonline.cz/tipy-triky/3786-jak-pouzivat-ancovicky.html

Z. Lika 22.7.2016 11:25

Re: Zeptám se jako lama

Sharko, díky za odkazy. Budu to muset pečlivě prostudovat. Očka totiž miluju. A koukám, že zajišťují pátou chuť umami.

Š. Matyášová 22.7.2016 11:32

Re: Zeptám se jako lama

jo,já si na to nemohla vzpomenout..ano umami..

Z. Lika 22.7.2016 10:22

Dobré připomenutí, jak změnit

Pořád jedu stejnou omáčku ke špagetám, tak jsem ráda, že Wendulka připomněla, že to jde taky jinak - jinou zeleninu, jiné koření, a výsledek bude určitě moc dobrý.

Brokolici s těstovinami snad budu muset zkusit, protože jsem to ještě nikdy nejedla. Tak ať mám nový zážitek :-)

Moc děkuju Wendulce za příjemné letní recepty!

V. Glover 22.7.2016 15:07

Re: Dobré připomenutí, jak změnit

To muj oblibenec Jamie Oliver, jeden z mala kucharu podle ktereho opravdu varim a recepty pouzivam

Z. Inka 22.7.2016 9:36

zrovna včera večer

Jsem Bimbouše těstovinami potěšila, ovšem z jeho oblíbeného receptu by se každému Italovi zježily chlupy. Ćeská klasika - špagety s hodně Eidamu a volské oko. Bez kečupu. I když na druhou stranu domácí tagliatelle s cuketou, kuřátkem, sušenými rajčátky a parmezánem mu též chutnají.

Já těstoviny moc ráda a prakticky v jakékoli úpravě

Š. Matyášová 22.7.2016 11:06

Re: zrovna včera večer

pochlub se lasagnema, ty byly luxusní.....

Z. Lika 22.7.2016 11:20

Re: zrovna včera večer

Nejlíp ve zvláštním Mlsotníku, prosím pěkně :-)

E. Šusová 22.7.2016 9:27

Mňam!

a díky za inspiraci, těstoviny miluju a mám je ráda na všechny možný způsoby a v kteroukoliv roční dobu.

Z. Yga 22.7.2016 7:31

Super

Mne zase nadchl ten druhý recept s brokolicí, neb mně zase těstoviny s brokolicí tuze chutnají, takže tuto kombinaci bych mohla určitě zkusit.

T. Zana 22.7.2016 7:17

Těstoviny

A hlavně těstoviny rychle hotové, to zní moc dobře.