24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Horké nápoje

Zima, snížek, mráz, procházky s červeným nosem a horké nápoje po návratu za odměnu, že jsme to přežili

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Vave 25.11.2016 21:46

Chichichi,

Verenko, Ty jsi ale číslo! :)

Nápoje si pročtu pořádně o víkendu, jen jsem je prolítla. A dostala jsem chuť na dobrou čokoládu, arciže bez chilli, ovšem s pořádným kopcem dobré šlehačky, mňam!

Stále mi pokračují dny s příběhy a zážitky, které bych si raději odpustila. Doufám, že alespoň na víkend se to uklidní. :o)

Z. Lika 25.11.2016 21:04

Cuketa!!!

Kdo taky vidí reklamu na cuketový chlebíček?

Se picnu, oni o mně vědí fšecko! :D

To zas bude odhlášených registrací, chjo...

Z. Dalmi 25.11.2016 21:07

Re: Cuketa!!!

Klídek, já vidím reklamu na parfém. Jo, koukala jsem na parfémy, Velký Bratr to ví :-)

Z. Lika 25.11.2016 21:15

Re: Cuketa!!!

Tak dík, jsi mě uklidnila, že tu mám cukety jen já. Jinak by byl malér.

Velkého bráchu zdravím, má pamatováka jak slon.

Z. Vave 25.11.2016 21:49

Re: Cuketa!!!

Já vidím reklamu na zimní bundy. Asi Velký bratr ví, že mi je zima. :o) ... aha, a teď tam naskočily plavky. Velký bratr asi ochutnával z těch horkých nápojů, jinak to nevidím. :)

O. Joklová 25.11.2016 22:56

Re: Cuketa!!!

já mám reklamu z BezvaSport, už dlouho - bundy, kraťasy i plavky, teď hlavně ty bundy... kdoví co jsi hledala :-)))))))

Z. Rpuťová 25.11.2016 18:04

Tak na závěr něco léčivého,

když tu mícháte samý Aqua Toffany a jiné podobné jedy.

4 kostky cukru, 2 vejce a 4 lžíce rumu pečlivě rozkvedlat a dolít horkou vodou. Pít co nejteplejší!

Pily jsme to jednou na koleji a na všechny na nás lez nějakej chcíp a potřebovaly jsme posílit. Kolegyně přivezla z domova plato vajec, tak to bylo jasné.

Všechny jsme spaly jak miminka a probudily se ráno úúúplně zdravé!

Jen pozor na věc, vypadá neškodně..... leč.... Jsou zaznamenány případy, kdy dotyčnej byl tuhej a zdravej 24 hodin! :))))

Z. Lika 25.11.2016 18:22

Re: Tak na závěr něco léčivého,

Tak něco rozkvedlat a dolít horkou vodou, to je typické kolejní vaření :-) Patří k těm nejlepším cuisine, co znám!

Z. Rpuťová 25.11.2016 18:33

Re: Tak na závěr něco léčivého,

To pečlivé kvedlání má svůj účel! Jde o to ten syrový bílek dokonale smíchat s tím alkoholem, jinak se v té horké vodě srazí!

Z. Lika 25.11.2016 18:49

Re: Tak na závěr něco léčivého,

Jéžiš, to je chuť!!! Taková alkoholová polívka s kapáním :DD

M. Crossette 25.11.2016 17:23

krásně jsem si početla

jsou to všechno zajímavé receptíky. Co je Rooibos jsem si musela vyhledat, slyším o tom poprvé. Pitivo flip je tedy síla a u Verenčina receptu předpokládám, že "klinčeky" jsou hřebíčky.

Tady moc počasí na svařáky a jejich obdoby není. Ale vzpomínám si na německé vánoční trhy, všude, kde jsme bydleli bývaly krásné, rádi jsme na ně chodili. A tam se prodával svařák z červeného vína snad u každého třetího stánku. A všechny byly výborné! S plastickým kalíškem horkého nápoje v promrzlých dlaních se hned radostněji procházelo a při té zimě jakoby alcohol rychleji z těla vyprchal, protože, než jsme všechny obešli, často jsme zvládli vypít i tři kalíšky a...a nic:) Kupovala jsem si pak sáčky koření na domácí výrobu svařáku (celého, ne v čajových sáčcích)a dělala ho, když jsme se vrátili extra promrzlí z procházky.

Jinak když se chci tady zahřát, nejlépe mi poslouží silný černý čaj, kde do hrnečku vymačkám půlku citron a hodně osladím. To mi nejen moc chutná, ale prohřeji se až do morku kostí. Nebo pro rychlé rozproudění krve poslouží slivovice či becherovka.

Liko, ještě u mého článku. Že král Jiří VI koktal jsem věděla, film o něm jsme viděli dokonce 2x, ale že bylo způsobeno přeučováním to je pro mně (i manžela) nové zjištění. Jestli o tom byla ve filmu zmínka, tak jsme to oba přeslechli a díky za informaci.

Jedeme teď s chotěm pro fenku Sadie. Máme jí od středy odpoledne až do neděle večer na hlídání (tedy ona je ve svém domě, my tam dojíždíme a bereme dop. a večer na procházky). Původně jsme plánovali jet včera k moři, ale když zavolala Kris, manžel ani moment nezaváhal cestu zrušit. Jak sám řekl "pláž stále bude, Sadie ne". Tak k moři pojedeme na Nový rok.

Z. Lika 25.11.2016 18:21

Re: krásně jsem si početla

Maričko, já vám zase závidím melounovou limonádu a podobně, které si s chutí můžete dávat celý rok :-)

Přeji krásné spolunažívání se Sadie, budete se mít všichni príma :-)

Z. Dalmi 25.11.2016 21:06

Re: krásně jsem si početla

Svařáčky v Německu mají tradici, jojo. Teď jsou v keramických hrnečkách a ty si vezmeš domů. Jsou kýčovité, dost hrozné, ale má to svůj půvab :-)

Svařáčků zvládneš víc, jak to ohřívají, tak alkohol vyprchá. Asi tam zajedeme, zastesklo se mi.

Z. Lika 25.11.2016 21:16

Re: krásně jsem si početla

Jestli ty hrnečky mají pokličku, tak závidím.

O. Joklová 25.11.2016 17:08

jo a ještě

dostal mě ten rozžhavený pohrabáč - by mě zajímalo, jak si to sharka připravuje doma v paneláku????

hm, flip jsem teda asi nikdy nepila ani se u něj nevyskytla

Š. Matyášová 25.11.2016 17:59

Re: jo a ještě

no nad plynovým hořákem rozpálím železo-malou podkůvku,akorát do dlaně...

Z. Yga 25.11.2016 19:21

Re: jo a ještě

DO DLANĚ?!?! Jéžiš, nejsi ty náhodou macechistka (:o))

Z. Lika 25.11.2016 20:58

Re: jo a ještě

Mě napadlo úplně to samé. Železná Sharka se nezdá!

O. Joklová 25.11.2016 23:00

Re: jo a ještě

i mě to napadlo jako první - budu se muset někdy podívat, jestli má sharka v dlaních vypálené podkovičky :-DDDDDDDDDDD

Š. Matyášová 27.11.2016 14:36

Re: jo a ještě

cháá, to je označená velikost podkůvky,neberu podkovu z obrkoně...

Z. Jenny 25.11.2016 16:57

Recepty

potřebné pro překonání hnusných dnů a sychravého času.Díky všem. Nesmí se to přehnat,to pak může nastat sychravo v organizmu. :-)

Za mého mládí,kdy se hojně jezdilo čundrovat třeba na přehradu Bystřičku, jsme v létě dělali podobný pivní kotlík, jenže studený.

Pivo bylo přelito do kyblíku, teda do kýblu, rum pak vmíchán odborně veslařským pádlem dovnitř. Ještě ted se mi říhá když si vzpomenu.

Dnes je den a večer jako stvořený pro nějaký druh nabídnutých receptů. Dobře jste to vymyslely.

H. Williamson 25.11.2016 16:31

Stalinuv hnev

To michani vina s tvrdym alkoholem mi pripomnelo drink, ktery obcas delal jeden muj kamarad v Praze. Stalinuv hnev spociva z toho, ze do dvojky cerveneho vina se da panak vodky. Vodka zjemni ty nekdy trpke taninove okraje cerv. vina a pritom ji v tom chutove necitite. A tom je ta zrada - pije se to tak dobre, ze je jednoduche to prepisknout. Z toho duvodu tomu iny kamarad tomu rikal plac mrtve milenky.

Z. Yga 25.11.2016 11:53

Milé autorky

moc hezký a chutný mlsotník jste dne stvořily. Já bych klidně zkusila všecko (teda ne všecko naráz, to by snad ani tvrdý moravský Slovák neustál) - i když s tím flipem hodně opatrně (:o)). Akorát bych potřebovala, aby mi to někdo připravil, protože ... za á) svařák dělám v okamžiku, kdy na něj přijde chuť - a že bych den dopředu věděla, že zítra k večeru bych si dala svařák ... navíc když já mám nejradši víno v "syrovém" stavu (vinný střik je pro mne opravdu nepitelný, bublinky taky furt nemusím). Za bé) tak Sharka mne dostala - prý uvaříme čokoládu, ale jak, to nenapíše. V životě jsem čokoládu nevařila a asi ani nepila (pokud nepočítám tu instantní z automatu), takže vůbec nechápu princip čokolády (s polevou na dort to asi moc nesouvisí). U nás bývalo vždy poctivé kakao z kakaového prášku a cukru(granko a podopné sajrajtos se moc neujalo) a svařených plnotučnýho mlíka - holt nebyli jsme honóra, pouhý drobný kovozemědělský plebs (:o))). Za cé) Veranka to rozčísla - ten pařížský svařák ála mama mne dostal. U nás to bylo naopak - když náhodou mamka svařovala svařák, tak byl notně přesílený - ona jako téměř abstinent totiž nepoznala, kdy je toho dost, a tak tam ještě hrkla hrnek rumu - to se potom rolovaly ponožky i otrlým pijanům (:o)) - ovšem Mánin svařák nikdo neodmítl (teď odbočím - i její vaječňák byl známý jako Silverův dezert).

Z. Inka 25.11.2016 12:13

Re: Milé autorky

No tak já vařím čokoládu následovně: Dám vařit alespoň plnotučné mléko, lepší je mléko od kravičky a nejlepší smetana, do toho na malé kousky nalámu kvalitní čokoládu, jak má kdo rád, bílou, mléčnou či hořkou. pomalinku necháme čokoládo rozpustit, já to vypínám na začátku varu. Míchám metlou, takže se to trošku našlehá. Někdo do toho, dá našlehanou šlehačku a posype čokoládou, kardamomem, skořicí....Síla, neboli hustota podle chuti

Z. Yga 25.11.2016 12:51

Re: Milé autorky

No jo - ale Sharka psala, že tam nesmí být to mlíko!

Z. Lika 25.11.2016 12:17

Re: Milé autorky

Sharka tu bude až večer, tak třeba přidá recept na čokoládu. Bude zřejmě tak jednoduchý, že nestál za zmínku :-) Ale v kavárnách si na horkou čokoládu dávám pozor. Jednou jsem si ji dala a přinesli mi v podstatě nakakaovělý řídký pudink. Nepochybně jaká levná instantní záležitost, dobré to nebylo.

Právě na ty různé domácí recepty grogů a svařáků jsem byla zvědavá. No vida, přihrknout hrnek rumu, to je pěkný detail! :D

Š. Matyášová 25.11.2016 18:01

Re: Milé autorky

no já si rozpustím 85% v trošce másla a vody....

Š. Matyášová 25.11.2016 18:01

Re: Milé autorky

85% hořkou čokoládu

A. Bytová 25.11.2016 11:05

Můj

kamarád ze školních let vaříval tehdá nápoj zvaný Fadějev, rudé kladivo.

Sestával z červeného vína, rumu a příslušného koření, poměr alkoholu 1:1.

A vskutku - bylo to rudé kladivo. o:)

Z. Lika 25.11.2016 11:50

Re: Můj

Kristepane, pilo se to asi dobře, ale ty následky!