26.10.2021 | Svátek má Erik


MLSOTNÍK: Nejkrásnější období je patrně podzim...

9.10.2020

... to si prozpěvuju, ohmatávajíc očima, posléze i rukama, nádherně oranžové buclaté dýně Hokkaidó. Už jich mám pár v košíku a těším se, až si na nich smlsnu.

Takže to bude polívka, polívka a zas polívka (ano, ta sluníčková ála Renáta). Polívky by teda bylo už dost, tak co dál – asi kaši. Tu dělám tak půl na půl s bramborami (vařím zároveň), dochutím solí, máslem a plnotučným mlíkem přímo od krav.

A tuhle jsem měla krásná kuřecí stehna, tak zkusíme něco s nimi – takřka jídlo z jednoho hrnce (no, spíš ze dvou pekáčků).

Kuře Hokkaidó: stehýnka jsem si večer nakořenila a nasolila a nechala odležet do rána. Ráno jsem vrhla do zapíkací misky nakrájenou cibuli (cca 1 a ½ solidně velké), čtvrtku nakrájené dýně a lžíci (větší) husího sádla, položila stehýnka, přikryla vrchním pekáčkem a šoupla pomalit do trouby. Po přiměřeném čase (nevím – cca hodina?), kdy byla stehna už měkká, jsem odkryla a dopekla do požadované křupavosti kůže.

Suroviny na pečené kuře Hokkaidó

Suroviny na pečené kuře Hokkaidó

Podklad - nakrájená cibule, dýně, kari a husí sádlo

Podklad - nakrájená cibule, dýně, kari a husí sádlo

Přidat osolená a okořeněná kuřecí stehna, přikrýt a šup s tím do trouby.

Přidat osolená a okořeněná kuřecí stehna, přikrýt a šup s tím do trouby.

Upečeno

Upečeno

Mezitím jsem nakrájela další čtvrtku dýně na tenké půlměsíčky, v míse oňachňala olivovým olejem a balsamikovým dipem (protože se mi v kuchyni už delší dobu nudil), přidala špetku hrubé soli, poskládala na plech a šup s tím do trouby – po cca 20 minutách jsem je otočila a ještě asi další 4 minuty pekla (použila jsem plynovou troubu, rozpálenou po pečení kuřete – kdybych pekla v horkovzdušné, otáčení by nebylo třeba).

Suroviny na čipsy Hokkaidó

Suroviny na čipsy Hokkaidó

Nakrájené syrové čipsy

Nakrájené syrové čipsy

Syrové na plechu

Syrové na plechu

A oběd jest hotov: výborná polívka s dýňovými semínky a topinčičkami, kuře Hokkaidó s dýňovými čipsy, pro Jeníka ještě doplněné bramborovo-dýňovým pyré. Akorát buchta byla bez dýně (černá buchta). Pravda, je to tak trochu helouvínové menu, ale protože my Halloween neslavíme, tak si ho klidně dáme kdykoli během podzimu... (:o)).

Kuřecí stehno s cibulovo-dýňovým podkladem

Kuřecí stehno s cibulovo-dýňovým podkladem

Všechno zmizelo závratnou rychlostí – hlavně ty čipsy! Příště jich upeču aspoň z půlky tykve.

Recept je spíše inspirační – klidně místo Hokkaidó použijte jakoukoli jedlou dýni – mám ráda i máslovou (její výhoda je, že není dutá) nebo muškátovou, ale tahle oranžová u mne vede – má překrásnou barvu a nemusí se loupat. A jinak si dovedu představit, že na dýni peču i králíka, krůtu nebo krkovičku.

Stehno s cibulovo-dýňovým podkladem a dýňovými čipsy

Stehno s cibulovo-dýňovým podkladem a dýňovými čipsy

Dobru chuť a krásný, barevný podzim přeje YGA

Foto: Yga.

Yga Neviditelný pes


Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!






KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více...
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !