MLSOTNÍK: Nejkrásnější období je patrně podzim...
Stehno s cibulovo-dýňovým podkladem a dýňovými čipsy foto: Yga, Neviditelný pes
... to si prozpěvuju, ohmatávajíc očima, posléze i rukama, nádherně oranžové buclaté dýně Hokkaidó. Už jich mám pár v košíku a těším se, až si na nich smlsnu.
Takže to bude polívka, polívka a zas polívka (ano, ta sluníčková ála Renáta). Polívky by teda bylo už dost, tak co dál – asi kaši. Tu dělám tak půl na půl s bramborami (vařím zároveň), dochutím solí, máslem a plnotučným mlíkem přímo od krav.
A tuhle jsem měla krásná kuřecí stehna, tak zkusíme něco s nimi – takřka jídlo z jednoho hrnce (no, spíš ze dvou pekáčků).
Kuře Hokkaidó: stehýnka jsem si večer nakořenila a nasolila a nechala odležet do rána. Ráno jsem vrhla do zapíkací misky nakrájenou cibuli (cca 1 a ½ solidně velké), čtvrtku nakrájené dýně a lžíci (větší) husího sádla, položila stehýnka, přikryla vrchním pekáčkem a šoupla pomalit do trouby. Po přiměřeném čase (nevím – cca hodina?), kdy byla stehna už měkká, jsem odkryla a dopekla do požadované křupavosti kůže.
Mezitím jsem nakrájela další čtvrtku dýně na tenké půlměsíčky, v míse oňachňala olivovým olejem a balsamikovým dipem (protože se mi v kuchyni už delší dobu nudil), přidala špetku hrubé soli, poskládala na plech a šup s tím do trouby – po cca 20 minutách jsem je otočila a ještě asi další 4 minuty pekla (použila jsem plynovou troubu, rozpálenou po pečení kuřete – kdybych pekla v horkovzdušné, otáčení by nebylo třeba).
A oběd jest hotov: výborná polívka s dýňovými semínky a topinčičkami, kuře Hokkaidó s dýňovými čipsy, pro Jeníka ještě doplněné bramborovo-dýňovým pyré. Akorát buchta byla bez dýně (černá buchta). Pravda, je to tak trochu helouvínové menu, ale protože my Halloween neslavíme, tak si ho klidně dáme kdykoli během podzimu... (:o)).
Všechno zmizelo závratnou rychlostí – hlavně ty čipsy! Příště jich upeču aspoň z půlky tykve.
Recept je spíše inspirační – klidně místo Hokkaidó použijte jakoukoli jedlou dýni – mám ráda i máslovou (její výhoda je, že není dutá) nebo muškátovou, ale tahle oranžová u mne vede – má překrásnou barvu a nemusí se loupat. A jinak si dovedu představit, že na dýni peču i králíka, krůtu nebo krkovičku.
Dobru chuť a krásný, barevný podzim přeje YGA
Foto: Yga.