MLSOTNÍK: Čas letního pečení
Letos, s nástupem teplého počasí o téměř měsíc dříve, reagovalo samozřejmě všechno rostlinstvo, takže i dozrávání ovoce. První druhy se už zpracovávají. Na různé způsoby.
Uvedu hlavně pečení.
Od mládí se u nás doma všechna úroda ze zahrady, i darovaná, nějak zužitkovala, nakládání, zavařování, pečení, ovocné knedlíky, nákypy, atd. Nic nepřišlo nazmar, je fakt, že byla doba bez nadbytku.
Ale ve mně ten pocit zůstal, ale nejvíc, celý život, pečení. A jelikož se ví, že jsem takový magor, tak v současné době, kdy já nemám zahradu s ovocnými stromy, okolí s radostí nosí nedozrálé, spadané a i dobré ovoce, s přesvědčením, že s tím něco udělám, a hlavně bude napečeno. Tak ty plechy, co vyrobím za sezónu, jsou k obecné spotřebě, občas i ochutnám.
To ovoce, které v současné době jde kolem mě, jsou jahody, letos hojnost třešní, začínají višně, rybíz a poslední jsou zatím meruňky. Misku borůvek na knedlíky jsem koupila.
Za malou chvíli se objeví ryngle, blumy a letní jablka a nastane štrůdlománie na pokračování.
Těsta pod ovoce dělám kynutá, bublaninová, třená, odpalovaná (to dost nerada, to jen na přání), někdy jen piškotová, na štrůdl kynuté, tvarohové i koupené listové.
Přiložím např:
Koláč kynutý – stejné těsto jako na buchty (článek najdete zde)
odhad množství surovin podle velikosti pekáče
chutné je pod výrazné ovoce jako rybíz nebo višně dát upravený tvaroh
Bublanina
- rozpočet na velký plech:
- 5 vajec
- 35 dkg polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- cukr vanilkový a citronový
- cukr krupice, množství podle toho, jak je kdo zvyklý sladit
- asi ¾ sklenice rozpuštěného másla a trochu oleje
- asi 1 dl smetany
- (sníh vmíchávat na konec)
- ovoce jaké právě máte
Koláč piškotový
také rozpočet na plech
- 4 velká nebo 5 menších vajec
- (když se přidají 2 – 3 bílky navíc, po upečení je povrch křupavý, sněhový)
- 8 dkg hrubé mouky
- 8 dkg cukr krupice
- dávám i citronový cukr
- rum
Postup: nejdříve tuhý sníh a do něho vmíchávám zbytek přísad
Borůvkový knedlík kynutý
to jen že ho mám po ruce, nebyl tvaroh na strouhání, tak obyčejný a místo másla tyto knedlíky polévám smetanou (víc než 30%)
Někdy, než výrobek vyfotím, už kus chybí.
Foto: Nelina. Určitě klikněte do kteréhokoli obrázku v textu a podívejte se do chutné fotogalerie!