19.4.2024 | Svátek má Rostislav


MLSOTNÍK: Čas letního pečení

13.7.2018

Letos, s nástupem teplého počasí o téměř měsíc dříve, reagovalo samozřejmě všechno rostlinstvo, takže i dozrávání ovoce. První druhy se už zpracovávají. Na různé způsoby.

Uvedu hlavně pečení.

Od mládí se u nás doma všechna úroda ze zahrady, i darovaná, nějak zužitkovala, nakládání, zavařování, pečení, ovocné knedlíky, nákypy, atd. Nic nepřišlo nazmar, je fakt, že byla doba bez nadbytku.

Ale ve mně ten pocit zůstal, ale nejvíc, celý život, pečení. A jelikož se ví, že jsem takový magor, tak v současné době, kdy já nemám zahradu s ovocnými stromy, okolí s radostí nosí nedozrálé, spadané a i dobré ovoce, s přesvědčením, že s tím něco udělám, a hlavně bude napečeno. Tak ty plechy, co vyrobím za sezónu, jsou k obecné spotřebě, občas i ochutnám.

Ovoce na pečení - jahody, třešně, meruňky

To ovoce, které v současné době jde kolem mě, jsou jahody, letos hojnost třešní, začínají višně, rybíz a poslední jsou zatím meruňky. Misku borůvek na knedlíky jsem koupila.

Za malou chvíli se objeví ryngle, blumy a letní jablka a nastane štrůdlománie na pokračování.

Těsta pod ovoce dělám kynutá, bublaninová, třená, odpalovaná (to dost nerada, to jen na přání), někdy jen piškotová, na štrůdl kynuté, tvarohové i koupené listové.

Přiložím např:

Koláč kynutý – stejné těsto jako na buchty (článek najdete zde)

odhad množství surovin podle velikosti pekáče

chutné je pod výrazné ovoce jako rybíz nebo višně dát upravený tvaroh

Kynutý koláč s ovocem, které bylo právě po ruce.

Bublanina

  • rozpočet na velký plech:
  • 5 vajec
  • 35 dkg polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • cukr vanilkový a citronový
  • cukr krupice, množství podle toho, jak je kdo zvyklý sladit
  • asi ¾ sklenice rozpuštěného másla a trochu oleje
  • asi 1 dl smetany
  • (sníh vmíchávat na konec)
  • ovoce jaké právě máte

Bublanina s višněmi

Koláč piškotový

také rozpočet na plech

  • 4 velká nebo 5 menších vajec
  • (když se přidají 2 – 3 bílky navíc, po upečení je povrch křupavý, sněhový)
  • 8 dkg hrubé mouky
  • 8 dkg cukr krupice
  • dávám i citronový cukr
  • rum

Postup: nejdříve tuhý sníh a do něho vmíchávám zbytek přísad

Meruňkový piškot

Borůvkový knedlík kynutý

to jen že ho mám po ruce, nebyl tvaroh na strouhání, tak obyčejný a místo másla tyto knedlíky polévám smetanou (víc než 30%)

Někdy, než výrobek vyfotím, už kus chybí.

Ovocné knedlíky kynuté, s tvarohem

Foto: Nelina. Určitě klikněte do kteréhokoli obrázku v textu a podívejte se do chutné fotogalerie!

Nelina Neviditelný pes