28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Piklení aneb pokusy o pickles

Pro příznivce mléčného kvašení a jiné dobrodružné povahy

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Jitur 17.2.2015 12:03

piklení

ahojky, jukla jsem na receptíky o okurkách, zelíčku a řepě a dostala jsem velkou chuť! Vytiskla jsem si. Takže odpoledne po práci juknu do zeleniny na řepu a ev. se pokusím také si tu dobrůtku vyrobit!!!

V. Glover 15.2.2015 23:33

zelí i kimči bych si tak dala

ale mám strach že to bude hodně práce a vůbec se mi to nepovede. u nás doma se zelí nikdy nedělalo a to mamka jinak zavařovala a kompotovala a picklila všechno možné.

H. Williamson 15.2.2015 15:24

Jeste k tomu kimchi

Mam kimchi moc rada, pokud teda neni takove, abych u toho neslzela a nenarikala. Ale jakekoliv kimchi jsem kdy mela, bylo vic cervene nez ho ma Lika, jak ten nalev, tak I ty listy. Kdyz jsem v Michiganu pracovala v japonske restauraci, tak jsme tam kimchi delali - teda ja ho nedelala, vetsinou jsem jen v robotu krouhala zeli a pak chodila pozorovat, jak se ve velkych kyblech, zeli zatizene sutrama, vyviji. Ochucovala to majitelka Japonka, ale videla jsem to tolikrat, ze bych si to mela pamatovat. Ale nepamatuju. Asi proto, ze kdyz jsem odtamtud odesla, tak kimchi bylo volne na prodej, tak jsem nemela potrebu ho delat. Napada mne - nesla by tam pridat madarska paprika - ta by to krasne obarvila.

Z. Lika 15.2.2015 16:11

Re: Jeste k tomu kimchi

Hanko, červeně to obarví "flakes" neboli vločky z chilli papriček a sypou je tam po hrstech. Já ty vločky tady tak narychlo nesehnala, jen normální chilli papričky, a ty jsem tam nasekala celé i se semínky. A díky těm semínkům to má říz jak břitva, ale neobarvilo se to.

Papriku bych tam nedávala, to by získalo úplně jinou chuť.

Z. Jenny 15.2.2015 13:57

U nás

pere slůňo, super, fakt krásně je, máme klídek po bezvadné vycházce, našla jsem jeden vylezlý podběl - žlutý květ zářil, bude jaróóó, bude,vstávej semínko holalaaaa ! :-)

T. Zana 15.2.2015 17:31

Re: U nás

Aaaach!!! Tady celý den a vůbec furt hnusně uťáplo, šedivo...

Š. Matyášová 15.2.2015 11:30

kimči-korejské zelí

jj,moooc dobrá věc,tý krevetový pasty se Liko neboj....

Z. Lika 15.2.2015 12:52

Re: kimči-korejské zelí

Tak já na tebe dám a příště to zkusím i s tou pastou...

Z. Rpuťová 15.2.2015 8:56

Dobré nedělní ráno!

Jsem náhodou padla na dva recepty s kysaným zelím:

http://www.prozeny.cz/recepty/recepty-a-vareni/souboje-receptu/41068-souboj-receptu-blysknete-se-napady-z-kysaneho-zeli

Z. Nelina 15.2.2015 13:40

Re: Dobré nedělní ráno!

Nedělám taštičky ale závin a to z listového těsta.

Postup a přísady stejné ale přidávám dost rozdrobeného balkánského sýra. Fakt dobré.

Z. Jenny 15.2.2015 13:55

Re: Dobré nedělní ráno!

Ano,ano, mohu potvrdit. :-)

H. Williamson 15.2.2015 15:08

Re: Dobré nedělní ráno!

Zaujaly mne ty zavitky plnene kysanym zelim. Cha, a tu mne napada - proc je nenaplnit kimchi a zpestrit si zivot?

Variace na ty rohlicky z listkoveho testa. testo vyvalim na plech s vyssim okrajem. Posypu strouhanym syrem - nejsem prilis velky priznivce zaveji peceneho strouhaneho syra, ale zde to dava smysl, protoze syr odizoluje testo od vlhkeho zeli. Kysane zeli upravit tradicne - cibule, slanina, sul, pepr, kmin, prip. spetka cukru. Dat na syr a zalejt rozslehanymi vejci se smetanou. Rychle zapect, moc casu to nepotrebuje. Jeste v Cechach jsem tohle delavala na chalupe v remosce.

Z. Xerxová 15.2.2015 7:00

hezkou neděli

hezkou neděli všem Zvířetníkům a zvířátkům :o) těm, co dneska něco slaví, přeji vše nej nej. A těm, co potřebují pofoukat bolístka na těle či na duši, držím palečky, ať je brzy líp.

Nebudu kvasiti... neb nejraději ze všeho zeleninu "přírodní" chuťově neupravenou...

Nebe je víc šedé než modré, uvidíme, jestli (a v kolik) sluníčko vyhraje nad mraky

Z. Lika 15.2.2015 8:01

Re: hezkou neděli

A kterou přírodní máš nejradši? Já si právě vzpomněla na čerstvě utržený mladý hrášek... ach!

Z. Rpuťová 15.2.2015 8:57

Re: hezkou neděli

No on ani syrový květák není k zahození! :)

T. Zana 15.2.2015 9:47

Re: hezkou neděli

A nebo ředkvička!

Tady je taky šedo - stejně jako včera, to sluníčko vykouklo až někdy po třetí odpoledne, asi na hodinku.

Z. Xerxová 15.2.2015 16:12

Re: hezkou neděli

tady dneska od rána se střídá slůňo a lehce neslůňo. Ale modré nebe převažuje. Je teplo, led na zahradě začíná polevovat.

Dopoledne jsme byli v Lužkách - a tam je sněhu ještě dost a dost - výlet krátký byl díky sněhu docela náročný.

M. Crossette 14.2.2015 21:54

OT ze včera :(((

Včera jsem zahlédla Rusty, jak venku na záhoně do něčeho živého šťouchá. Byl to malý ptáček. Česky lesňáček, angl. "Yellow rumped warbler". Každý rok v tuhle dobu jsou jich na našich cedrech hejna. Zůstanou tak týden, napucnou se modrými cedrovými bobulkami a pokračují do Kanady, kde hnízdí. A jednoho z nich Rusty chytla. Sice mu vyškubala všechna pírka z ocasu (ležela vedle) a žlutou šešulku na hlavě, ale jinak byl v pořádku a Rusty mě nechala jí ho odebrat. Dala jsem ho do malé klícky, kde asi hodinu spal se zobáčkem zabořeným pod křídlo, pok začal poskakovat a pípat. Z půdy jsem snesla velkou klec, přidala dvě bidýlka a ptáček vypadal spokojený. Dala jsem mu tam i několik větviček cedrů s bobulkami, okamžitě se do nich pustil. Bylo sluníčko, tak jsem klec postavila ven, aby slyšel štěbetání svých kamarádů. Vypustit jsem se ho bála, sice zdatně hopsal, křídla měl v pořádku, ale lítání bez ocasu mu nešlo, po kleci spíše šplhal, nebo máváním křídel se dostal na vyšší bidýlko. Dlouhý leto do Kanady by těžko zvládl. Už jsme se připravovali, jak si ho necháme v kleci a budeme doufat, že mu ocas doroste a pak ho pustíme. Jenže když jsem po večeři šla klec na noc přikrýt, ptáček tam ležel mrtvý s nožkami nahoře. Bylo nám to fakt líto, asi přeci jen měl vnitřní zranění. Tak se utěšujeme tím, že jsme si ušetřili další "škatule hejbejte se", protože kočky (hlavně Lucky)se mohly při pohledu na klec zbláznit i když visela dost vysoko. Co myslíte, dorostla by mu bývala ta ocasí křídla, aby mohl dobře létat, nebo ne?

Takhle ptáček vypadal.

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Yellow-rumped_Warbler-27527.jpg

H. Williamson 15.2.2015 3:07

Re: OT ze včera :(((

Maricko, o ptacich moc nevim. Ale napada mne, jestli se neprecpal tema bobulema a z toho se neopil, cili ze ho mela Rusty jak naservirovaneho. Udajne bobule, ktere zamrzly, vic fermentuji. To takhle jednou v Columbii se zastavilo nekolik ohromnych hejn malych ptacku, co tahli z jihu do Kanady a stavili se v Columbii na odpocinek a snidani. Kterazto spocivala z toho, ze se precpali bobulema cesminy, ktere v jejich malych zaludcich zkvasily a ptacci byli desne nameteni. jedno hejno hodovalo u meho uradu. Nekteri pospavali na travniku, jini capkali po parkovisti a potaceli se, a nekteri jedinci se vsi silou drzeli na vetvich. Nekteri nestastnici bohuzel naleteli do oken nasi budovy. Uz jsem tady o tom kdysi psala.

Š. Matyášová 15.2.2015 11:32

Re: OT ze včera :(((

dorostla,jen by to trvalo, ale vypustit bys ho asi měla až ve chvíli,kdy se tamti vracej zpět...sám by si asi zoufal... Ona ho Rusty při tom škubání mohla víc přimáčknout, na přecpání bych nesázela....

M. Crossette 15.2.2015 19:30

Re: OT ze včera :(((

HankoW a Šárko - díky za odpověď. A hned oprava, snad jste pochopily, že jsem chtěla říct "dorostou brka, čí pírka" a ne "křídla". Už to někdy fakt pletu.

Hanko, take pamatuji přiopilá hejna brkoslavů na stromech(v Illinois), jak se tam jeden o druhého opírali. Chvilku mi trvalo, než mi došlo, že jsou "něčím" nalíznutí a až když jsem je viděla zobat popadané bobule (už nepamatuji čeho) pod sromy, došlo mi od čeho a pak jsem se dočetla, že se tak stává. V případě lesňáčka nechce se mi věřit, že by mu bobulky v žaludku zkvasily tak rychle. A to bych pak musela tyhle ptáčky vidět "vrávorat" na našich cedrech.

Takže, jak píše Šárka, take se spíše přikládám k vnitřnímu zranění. U nás na zahradě je to momentálně jako v nějaké ohromné ZOO voliéře!! Jsou tu štěbetavá hejna těch lesňáčků, pak krátce pípající "robins", "cowbirds - vlhovec hnědohlavý" a už jsem zaslechla křičet i "naše vlhovce". Hlavně ti "cowbirds" jsou pořádně hluční, mají takové klokotavé hlasy, je to jak když teče voda, moc hezké. Ovšem, když se všechna tahle hejna (a že jsou početná!!!) spojí v jeden sbor, je to pěkný rachot.

M. Crossette 14.2.2015 20:31

kysané zelí máme rádi oba

Takže možná vyzkouším tohle rychlokvasné. Když "kvasím" zelí (teď jsem si uvědomila, že jsem ho letos zapomněla udělat), tak spíše tou delší metodou a většinou ve větším množství (protože pak rozdávám)a pevně uzavřené pak vydrží v lednici dlouho (kvašení se zastaví). Pak studené zelí troche rychle propláchnu, přidám čerstvou, jemně sekanou cibuli, čerstvě mletý pepř a trochu oleje. Červená řepa take vypadá lákavě, ale ta v čerstvém stavu je tu hodně drahá, tak si jí alespoň kupujeme v plechovkách. Každopádně díky a receptíky a máš moc hezkou kameninovou kvasnou nádobu.

Z. Lika 15.2.2015 9:05

Re: kysané zelí máme rádi oba

Děkuji za pochvalu kameninové nádoby - ani nevím, jak bych ji nazvala, hrnec? A opět jsi mi připomněla, jak si mám vážit červené řepy a taky celeru, které tu patří snad k nejlevnějším zeleninám vůbec.

A ano, saláty se zkvašeným zelím jsou moc dobré.

Š. Matyášová 15.2.2015 11:33

Re: kysané zelí máme rádi oba

a kdyby jsi se skamarádila s nějakou Ukrajinkou,co má povědomost o vaření,to bys získala velice chutné receptíky na červenou řepu...

Z. Lika 15.2.2015 16:14

Re: kysané zelí máme rádi oba

Jo jo, třeba na takový řepný kvas, to by nebylo marné.

Z. Týna 14.2.2015 19:59

mám upikleno

pro začátek jsem na zkoušku upiklila to zelí, i když bez zázvoru. Jednak jsem poslední kousek včera vrhla do čaje, druhak Ferda zázvor nerad. A já nerada řepu, ale protože trpím jistým druhem náklonnosti k otci svých dětí, který řepu moc rád, tak se překonám a zkusím i to. Zprávu podám.

Z. Rpuťová 14.2.2015 17:33

Jj - už slintám!

Zelí já můžu v jakékoli formě! Mňam! :)

Takže přidám recept na jednoduchý salát, kterému říkám Maxi, protože rozpočet je na celou hlávku a tudíž je ho fůra! Postrouhat, pomíchat a je to!

Maxisalát: 2,5kg zelí, 1 kg paprik, 0,5kg cibule, 0,5kg mrkve, 5 feferonek, 0,4 kg cukru, 0,5 L octa.

Těch feferonek možno dát i víc, kdo rád ostřejší

H. Williamson 14.2.2015 17:37

Re: Jj - už slintám!

Rputinko, tak jsem Maxe spocetla na 5 kg. Jak dlouho to vydrzi? Resp., jak dlouho to vydrzi, aniz by se to neomrzelo? Ale jinak to vypada moc chutne, to jo.

Z. Rpuťová 14.2.2015 18:17

Re: Jj - už slintám!

Já nevím, ono se to vždycky strašně rychle sežralo :))

Ale můžeš klidně udělat jen polovinu, náramně se hodí např. ke grilování, to pak do konzumentů jen padá!

Ono, když je v tom dost feferonek, tak i chlapi konzumujou, až se jim dělají boule za ušima.

H. Williamson 14.2.2015 16:24

Liko, devce mile

...proc jen jsi ten clanek nepublikovala pred tydnem? V ramci zprehledneni domacnosti jsem pred par dny vyhodila do recyklace nekolik velkych a strednich zavarovacek. To mlecne kvaseni mne uz nejakou dobu zajima, ale nechtela jsem to zkouset, aniz bych mela ocite svedectvi, ze (a jak) to funguje. Ja totiz tyhle veci mam strasne rada a to nejen domaci kysane zeli. Mozna jeste nejake flasky zustaly ve skatulich v garazi. Kazdopadne brzo zkusim a podam zpravu. Diky prevelike.