Zvířetník Neviditelného psa
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Útrobový MLSOTNÍK aneb Co o víkendu do žaludku?
Kachní žaludky.
Nadhozené téma jsem od Liky radostně přejala. Vždyť není nic lepšího, než vařit velké dobroty za pár korun. A velkou dobrotou jsou právě i kachní žaludky. Že jste je ještě nejedli? Vážně? A proč? Na předsudky se vykašlete, že nebudou vaším oblíbeným jídlem, nezjistíte jinak než ochutnáním. A kde jinde ochutnávat, než u těch, co je umí připravit... nebo si dokáží udělat tři premiéry v jeden den.
- Koupit žaludky
- Uvařit z nich jídlo
- Ochutnat ho
Stačí je jen omýt, očistit, uvařit opravdu do měkka (hodinu pomalého vaření, ale pokud uvnitř maso klade odpor, tak ještě půl hodiny k tomu) a pak jen povolit uzdu své fantazii.
Jsou variabilní, jen odhoďte předsudky a strach.
Ovar:
Uvařené kachní žaludky s kořením (celý černý pepř, nové koření, bobkový list) scedíme, přidáme jemně usekaný česnek s petrželovou natí a solí a lžící kachního sádla, protřeseme, až se horké žaludky obalí, dáme na nahřátý talíř, přidáme čerstvý chléb a přejeme dobrou chuť. (Té soli ne moc, jen aby podtrhla chuť.)
Pokud místo česneku a petržele dáme na talíř jablíčkový křen (vejmrdu), hořčici, sůl a chléb, máme klasickou verzi ovaru, ale masíčko není vepřové. Přesto si troufám říci, že je velice dobré.
Vývar:
Vývar slijeme, ale ponecháme. Můžeme uvařit kachní kaldon (polévka). Zapátrejte ve starších kuchařských knihách nebo na internetu.
Nebo takové krupeto:
Krémové, nastavované právě tímto vývarem. Krupky na kachním sádle (stačí PL ) zahřejeme a přilijeme několik sběraček vývaru, aby neplavaly, ale začaly se pěkně dusit do měkka (je to pracné – musíte pořád hmotu míchat), pěkně postupně a pomalu dolévat vývar, když se odvařuje a zase míchat. Vývar spotřebujete prakticky všechen, než krupky (lámanka) změknou, stačí potom přidat bílý pepř, posekané žaludky (malé kousky), na závěr zelený vařený hrášek, osolit a trošku másla, aby krupeto zkrémovatělo.
Řízečky:
Uvařené žaludky přepulte, osolte, obalte v trojobalu a usmažte. Nechte okapat a podávejte s bramborovou kaší. Můžete je osmažit i v pivním těstíčku.
Když ale chcete dělat zadělávané žaludky, tak podle mojí maminky potřebujete jen ten základ: uvařené žaludky s kořeněným vývarem.
Dále jíšku, mletý muškátový květ, sůl a kurkumu. Po ní je omáčka nádherně žlutá... Pak jen medvědí česnek nebo plocholistou petržel. Omáčku máte na hranici řídké kaše a omáčky, aby to obalilo žaludky a nestékalo to rychle dolů. Pokud k tomu podáváte vařené brambory, nevadí hustější konzistence, dáváte-li jako přílohu těstoviny, trošku ji nařeďte, aby se těstoviny „napily“.
Někdo do zadělávaných žaludků dává i orestovanou zeleninu (petržel, mrkev, kedlubnu), ale to záleží na vás.
Omáčku z vývaru lze udělat i čistou bílou se smetanou a doladit ji vložkou – pečeným česnekem, nastrouhaným křenem, nastrouhanou kyselou okurkou (jako vidíte na fotce).
Žaludky jsou dobré i zprudka orestované – obalené předtím ve slaninové košilce a s růžičkovou kapustou, kterou předem uvařenou orestujete ve výpeku ze slaniny, můžete přidat opět česnek, ale pozor, aby nezhořkl.
Dobré jsou i naložené v láku – horké žaludky, překrájené na čtvrtky, vložíte do olejové lázně s česnekem, chilli a petrželkou, solí a pepřem a necháte tři dny. Potom si je dáte s chlebem nebo na sucho pečeným toastem k pivu nebo k vínu.
Pevně doufám, že si vyberete a uvaříte si z nich jídlo, které vám bude chutnat a rozšíří váš jídelníček.
Možná pak při jejich nákupu přihodíte o balíček navíc, protože zjistíte, že se po uvaření někam ztrácejí a moc jich nezbývá. Inu, právě uvařené s trochou soli jsou nejlepšími teplými jednohubkami, které znám ;-)
PS: Kdo si dá?
Foto: autorka. Podrobnější fotodokumentaci najdete ve fotogalerii, když kliknete do kteréhokoli obrázku v textu, a úplně nejpodrobnější přímo zde na Rajčeti nebo v klikacím okénku níže:
Vše potřebné zjistíte zde...