23.2.2020 | Svátek má Svatopluk



DISKUSE K ČLÁNKU

Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.


MLSOTNÍK: Bábovky



Řazeno podle času sestupně, seřadit podle času vzestupně
počet příspěvků: 37, poslední: 1.4.2016 22:20, přehled diskusí

Bezva recepty:
Autor: H. Williamson Datum: 1.4.2016 21:06

a moc pekna prezentace. Mne se ruzne babovkove formy velmi libi a taky jich mam nekolik. Velkou kameninovou po me babicce (ale ulomil se mi tam kousek toho kominku). Opravdu tezkou jakoby litinovou, kterou jsem objevila na pude naseho domecku mezi vecma predchozich majitelu (dedicove se neobtezovali pudu vystehovat. A pak mam jednu sirokou a nizkou a jednu uzsi a vysokou. A kazda ma jine zebrovani

Asi zkusim tu slehackovou, protoze neco takoveho kdysi delala nase mama. Pro nas dva je to dost, ale prinasim obcas jidlo staremu sousedovi a I na jeho denni opatrovatelku vyjde.

Re: Bezva recepty:
Autor: Z. Lika Datum: 1.4.2016 21:54

Ty formy musejí být opravdu krásné a praktické, aspoň si je tak představuji. A s pečením to mám podobně - často výsledek nosíme na různé schůzky a kluby:-)

Edito, velmi lákavé recepty - všechny:
Autor: M. Crossette Datum: 1.4.2016 18:31

Už jsem si je uložila a určitě nějaký vyzkouším (a klidně přidám i rozinky, my je moc rádi:) ). Ale asi ne do bábkové forky (přestože mám 3), ale těsto dám na plech. Nějak už jsem si na tohle pečení zvykla, je to rychlejší a těsto se dobře propeče. A hlavně, pokrájené na kostky se mi zbytky na talíři lépe dávají do lednice. Tady nic nemůže zůstávat dlouho venku, i při klimatizaci je ve vzduchu dost vlhkosti a jídlo se rychle kazí a pečivo chytá plíseň.

Ještě ke včerejšku. Jednak Sharko - moc krásný článek a nádherné fotky.

Blážo, jak zmínila Lika, u nás jsou batáty ve velké oblibě (syrové jsem tedy nikdy nejedla) a tady je článek, kde jsou o nich psala (tak v polovině psaní, ale neukazují se obrázky).http://www.dedenik.cz/2010/11/25/mlsotnik-sladne-brambory-indiansky-pudink-a-krizaly-pro-psa/

Každý podzim teď kupujeme na místním farmářském trhu dvě krabice(asi 20 kg každá)sladkých brambor a teď už v garáži v poslední krabici zvývá sotva 20. Připavuji je tak, jak píšu v článku. Kupujeme jich tolik právě proto, že Trixie je stále nadevše miluje - jak křížaly, tak ty pečené. Když je upečené loupu, dostane slupky u kterých se nijak nesnažím loupat "čistě" a Trixie je doslova vdechne. Peču vždy rovnou nejméně 10 brambor najednou, a zbylou "kaši" dostane Trixie k večeři. Křížaly dostává hlavně večer jako extra moučník po večeři. Prostě v pojídání batátů nezná meze.

Re: Edito, velmi lákavé recepty - všechny:
Autor: Z. Lika Datum: 1.4.2016 22:19

Maričko, je fajn, že jsi našla ten článek, pamatuji se na něj. Batáty jsou u nás zatím nedoceněné, ale je to úžasná zelenina, velice chutná.

bábovky a hlášení:
Autor: M. Pajakerryková Datum: 1.4.2016 17:23

bábovky peču často a ráda, leju na plech nebo do formy dle nálady a chuti....recepty určitě vyzkouším

a co je nového v bedýnce?? nožičky se trénují o 107, očička stále zavřené, dnes je odčervím, zvážím před a po :) začínají se vlnit kožíšky, ony kudrny vlastně nejsou moc žádoucí :)

Re: bábovky a hlášení:
Autor: M. Crossette Datum: 1.4.2016 18:33

Pájo, díky za odpověď ohledně mašliček mrňousků. A řáda čtu, že v bedýnce se dělají pokroky.

Re: bábovky a hlášení:
Autor: Z. Lika Datum: 1.4.2016 19:38

Z kudrn jsou krásné vlnité vlasy, pardon srst :-)

Re: bábovky a hlášení:
Autor: M. Pajakerryková Datum: 1.4.2016 19:46

ehm spíš vlna :) kerrýci mají vlnu :)

Re: bábovky a hlášení:
Autor: Z. Lika Datum: 1.4.2016 20:09

Vlnu?! Strašně se těším na článek, tam to všechno určitě bude!

Re: bábovky a hlášení:
Autor: M. Pajakerryková Datum: 1.4.2016 21:59

jéééé ona nezapomněla......do prkvančic :)

ale jo něco bude :)

Re: bábovky a hlášení:
Autor: Z. Lika Datum: 1.4.2016 22:20

Klídek, nespěchá to, nechej zrát... ale připomínat se budu!

Bábovky:
Autor: Z. Jenny Datum: 1.4.2016 15:58

už dělám málokdy, my jsme dva a pak se dohadujeme , kdo to má dojíst,když už je to udělaný a čerstvé základní kousky už jsou pryč.

Přednosta mi pak dává za vinu, že zase přibral.Přitom přibírá furt. Děti nejí sladké téměř vůbec,asi žijí ze vzduchu :) a vnučka taky není na bábovky.

Z pečení mám radost jenom já a zbývající bábovku rozdám.

Ale stejně něco z těch receptů zkusím, jsou lákavé na pohled i na jednoduchost.Po přečtení dnešního psaní jsem byla ve městě a musela jsem si koupit zákusky, takovou jsem dostala chuť na sladké.

Re: Bábovky:
Autor: Z. Lika Datum: 1.4.2016 16:18

No prosím, Jenny, a jak jsi dopadla, když jsem tuhle psala o zeleném? :D

Re: Bábovky:
Autor: Z. Jenny Datum: 1.4.2016 16:23

Uždibuji denně,dle postupu zelenění a kvetení. :-)

EditaK píše::
Autor: Z. Lika Datum: 1.4.2016 14:37

Ja viem, že väčšinou sú hrozienka obľúbené :-) A tí, čo si myslia, že by sa so mnou doplňovali mi pripomenuli inú príhodu s kolegyňou milujúcou hrozienka.

Raz sme kdesi spolu boli a zastavili sme sa v obchode. Rajo v tom čase vyrábalo jogurt s jablkom a škoricou a kolegyňa ma presvedčila, aby som ho skúsila. Ja ovocné jogurty skutočne nemusím, pre mňa niet nad biely, ale kombináciu jablka a škorice milujem, tak som skúsila. Čo budem hovoriť, snáď v každej lyžičke som nabrala hrozienko. Muselo ich tam byť minimálne desať.

Keď som sa sťažovala kolegyni, ktorá o mojej averzii vedela (vedeli to na oddelení asi všetci, pretože nám občas robievali v jedálni ako prílohu ryžu s hrozienkami a bolo to všeobecným zdrojom pobavenia), tak sa strašne divila, že ona našla vždy maximálne 1- 2 hrozienka.

Babovky:
Autor: Z. Verenka Datum: 1.4.2016 12:36

Milujem,hlavne preto,ze sa "leju"a tiez preto,ze sa spajlou skusa,ci uz su-a to nam mama dovolovala uz v detstve-uznate,ze tento ukon bol velmi dolezity.

Ale s babovkou sa mi spaja este jedna vec.Zili u nas manzelia lekari,on Moravak ona Slovenka z Juhoslavie.On bol hrozny"devkar",Ona ho hrozne milovala.Kazdu nedelu vstavala na svitani,upiekla vzdy inu babovku-On mal teplu babovku/prekvapenie/a kakavko.Vzdy sa z bokovky vratil k nej!!!

P.S.Pred smrtou mi tato kolegyna dala recepty na tie babovky-k svojej hanbe priznavam,ze som nikdy nevstala na svitani,aby som k ranajkam milovanemu upiekla./A tak som aj dopadla/

Re: Babovky:
Autor: A. Bytová Datum: 1.4.2016 13:51

Verenka,

docela by mě zajímalo, jestli se na to kakajíčko a bábovku navracel ráno hned rovnou z tej bokovky. Nebo jestli tento servis používal jen když náhodou spal doma.

V každém případě to byla obdivuhodná žena.

Re: Babovky:
Autor: Z. Jenny Datum: 1.4.2016 15:49

Ano,ano, u mně by byl po smrti ON a bez bábovky.

Re: Babovky:
Autor: Z. Lika Datum: 1.4.2016 17:16

Možná se u něj vytvořil reflex - že jinak bábovku nedostane.

Liko:
Autor: Z. Gwendyvitmar Datum: 1.4.2016 11:35

Přidej aspoň 15 minut na době pečení . V kameninové formě to trvá dlouho

Re: Liko:
Autor: Z. Lika Datum: 1.4.2016 12:39

Díky, znamenám si :-)

Editko, jsi můj člověk!:
Autor: Z. Vave Datum: 1.4.2016 11:20

Když už peču, tak to musí být ve stylu "zamíchat v jedné míse a vylít na plech nebo do formy".

Bábovku už jsem nedělala docela dlouho, mohla bych nějakou zkusit z Tvé nabídky, vypadají nádherně. Jen tu makovou budu asi muset sníst sama, Vašek mák moc nemusí.

Rozinky mám ale ráda, mňam. Ovšem představa, jak je nešťastně vybíráš z koláče v cukrárně, ta mě fakt pobavila.

Jsem ráda, že píšeš, těší mě číst Tvou slovenčinu. Doufám, že brzo napíšeš něco o svých kožíšcích, ať už mňoukají nebo štěkají. :)

Přeju všem dobrý den. <3

Jenom závistivě koukám:
Autor: Z. Lika Datum: 1.4.2016 11:14

Jedna bábovka hezčí než druhá.

Můžete mi někdo poradit? Mám kameninovou formu a plynovou troubu. Bábovka mi vždycky vyšla s brouskem, a to i v elektrické troubě. Jak na to? Nechat formu rozehřát? Nepraskne při nalévání těsta?

Ta maková od Edity se mi líbí moc.

Re: Jenom závistivě koukám:
Autor: Z. Matylda Datum: 1.4.2016 14:48

V kameninové peču na 150 stupňů a jak pravila Ri, aspoň o 15 minut déle.

Re: Jenom závistivě koukám:
Autor: Z. Lika Datum: 1.4.2016 15:24

Moc děkuju, opět si znamenám. Dám kamenině šanci, nemám ráda, když se mi tu něco zbůhdarma válí, to můžu leda já.

tak místo kakaa do mramorové bábovky:
Autor: Š. Matyášová Datum: 1.4.2016 10:45

zkuste dát práškový čaj MATCHA ....chutná to dobře, barva je taková no prostě JARNÍ ..žluto-zelená.

Tu tvarohovou:
Autor: L. Bláža Datum: 1.4.2016 10:14

znám, ale s více vejci. Určitě vyzkouším tenhle recept :)

Tak jsem se nechala inspirovat:
Autor: Z. Matylda Datum: 1.4.2016 9:56

a koupila šlehačku, kterou jinak nekupuju. Bábovku jsme měli minulý týden z přezrálých banánů, Kačka objevila jakýsi recept- nebylo to špatné, ale jaksi klasika je klasika :)

Jů bábovky:
Autor: Z. Yga Datum: 1.4.2016 9:07

Tuhle jsem dělala kynutou, nadívanou kakaovou nádivkou, a zrovna se u nás stavila mamka s prostřední sestrou ... jak ty si dávaly do nosu! A tak jsem kynuté bábovky opět vzala na milost (roky jsem je nedělala) ...

A jako Xerxová jsem se naučila lít bábovkové těsto na plech - je to rychleji upečené a hlavně není problém s vyklopením (:o))).

Hmm, bábovka:
Autor: T. Zana Datum: 1.4.2016 9:01

Já je moc nedělám, protože jsme na to jen dva a bábovková forma po babičce počítala s řádně rozvětvenou rodinou. Jasně že vím, že existují i menší formy, ale když já mám tuhle ráda ;-)

Upeču nejspíš bramborovou, eventuálně tvarohovou (už jsem ji nedělala strašně dlouho, ani nevím, jestli mám podobný recept. Klasickou bábovku moc nemusím (neb se po ní práší z nosu, jak se u nás říkávalo).

Chicht, s Editou bych se dobře doplňovala, rozinky můůůžu!