Neviditelný pes

MLSOTNÍK: Zapečené brambory trochu jinak

1.12.2017

S těmito bramborami jsem se před lety seznámila jednou na návštěvě, kde nám byly předloženy jako příloha k masu. Ale bohatě obstojí samostatně. Ptala jsem se po zdroji - a byla to kuchařka Čirina.

Tentokrát jsem se řídila jejím předpisem, akorát jsem vynechala sádlo a nahradila ho menším množstvím oleje.

Suroviny (plus cibule)

Takže potřebujeme:

  • 1 kg brambor
  • 1 velký pórek
  • 1 velkou cibuli (patří na obrázek se surovinami!)
  • 25 dkg anglické slaniny
  • 2 polévkové lžíce sádla (ty jsem vynechala, jsou na vymaštění pekáčku)
  • 1 vejce
  • sůl, pepř

A jedem:

Brambory na tenké plátky.

Zapneme troubu, protože příprava bude poměrně rychlá a pekáč se má dát do dobře vyhřáté trouby.

Syrové brambory oloupeme a nastrouháme na tenké plátky - tohle je velmi důležité, použijte struhadlo třeba to na fotce. Pórek nakrájíme na kolečka, cibuli na kostičky, slaninu taky na kostičky (bohužel jsem sehnala jen plátkovou, ale taky se to dalo).

Na pánvi začneme slaninou - osmahneme ji a přihodíme pórek s cibulí, a dohromady taky osmahneme. Prostě aby slanina byla trochu načervenalá, cibule aspoň sklovatá a pórek nebyl syrový.

Slaninu a zeleninu osmahneme

Nastrouhané brambory v míse ochutíme pepřem a solí (s tou opatrně, slanina vše dosolí), přihodíme směs slaniny, pórku a cibule, promícháme a ochutnáme, případně dosolíme. Až nakonec vmícháme vejce.

Pekáček máme dle Čiriny tlustě vymastit tím sádlem, já cvrnkla trochu oleje. Směs nahrneme do pekáčku, trochu uplácáme a pekáč zakryjeme - třeba alobalem, pořádně.

A zakryté pečeme 3/4 hodiny. Na dalších 10 minut pekáč odkryjeme a necháme už ve vypnuté troubě. Vyprchá pára a vršek se ještě trochu dočervená.

Upečeno

Dojmy: je to ohromně dobré. Akorát příště místo slaniny dám libovou šunku, to mi bude bohatě stačit (maso lze koneckonců vynechat, bude to i tak dobré, i když jiné jídlo). Brambory je rozhodně nutno strouhat na tenoučké plátky, jinak se nepropečou.

A při nandávání zatepla se upečené brambory rozsypávaly, ale vychladlý zbytek večer se dal krásně krájet na „cihličky“.

Doporučuji a přeji dobrou chuť, ať budete vařit cokoliv.

Zapečené brambory s pórkem a slaninou. Někdo i tak chce ještě maso (zde uzené koleno)

Foto: Lika

Lika Neviditelný pes


zpět na článek