Pátek 7. listopadu 2025, svátek má Saskie
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 99 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

ZI

Z. Iva

1. 12. 2017 9:15
Jak se u vás dělaly fr. brambory?

Máti do nich dávala nějakou uzeninu a vařená vejce na plátky. O jídle se nemá říkat, že je hnusné, ale toto bylo, ta vařená přepečená vejce tak smrděla... Brrr

0 0
možnosti
ZI

Z. Inka

1. 12. 2017 9:38
Re: Jak se u vás dělaly fr. brambory?

Milá Ivo, moje maminka do nich dává kyselé okurky. Vím, že se to nemá, ale BLE. Teplá okurka pěkně do ponožkovata změklá...

Já do nich dávám jen uzené a cibuli, vajíčka osolím a opepřím. Nahoru plátečky špeku. Uzené je nejlepší ze žeber.

0 0
možnosti
ZI

Z. Iva

1. 12. 2017 11:57
Re: Jak se u vás dělaly fr. brambory?

Jsem s tebou, dvakrát BLE za tu okurku. Já dělám z vařených brambor ve slupce, až druhý den, kdy jsou vytuhlé. Nakrájím na hranolky + uzené na kostičky, osolit, opepřit, dát do horké trouby. Až je to prohřáté, tak zaleju mlékem s rozšlehanými vejci a posypu sýrem. Má to tu výhodu, že se vejce srazí v celém objemu rovnoměrně a nestečou na dno pekáče, tudíž spodní vrstva brambor je dokřupava.

0 0
možnosti
ZI

Z. Inka

1. 12. 2017 12:26
Re: Jak se u vás dělaly fr. brambory?

Na frbr používám vařené, jenom ne ve slupce, ty mi nechutnají. Jinak na zapečené syrové, ale to tam dám půllitr smetany

0 0
možnosti
ZT

Z. Tečka

1. 12. 2017 9:52
Re: Jak se u vás dělaly fr. brambory?

Frbrambory jedině ze syrových brambor, nakrájených na plátky, a dobrou uzeninu (tady koupím). Před dopečením zaleju vajíčkem. Někdy posypu strouhaným sýrem. Mamka taky dávala vařená vejce, moc mi to nevadilo, ale lepší jsou ta rozšlehaná navrch.

0 0
možnosti
ZY

Z. Yga

1. 12. 2017 10:01
Re: Jak se u vás dělaly fr. brambory?

Jo - přesně jako Tečka. Jedině ze syrových brambor - z těch vařených mi to příjde takové - rozhňácané. A já dávám uzené (poslední domácí jsem dala v sobotu - bůůů) a zaleju rozšlehanými vajíčky v mlíku "od krávy ". Když mám, je v tom dobrá i brokolice - taky syrová. Někdy posypu na konec strouhaným sýrem (když už mi v ledničce nějaký osychá), ale není to podmínkou. A neříkám tomu francouzské brambory (abych nebyla popotahována za nekorektnost), ale zapečený erteple.

Jo a když kupované uzené, tak já preferuju křížovou kost od ocásku, tam je masa hafo a je takové jemné - mňam.

Jinak i tento recept se mi líbí, protože na rozdíl od cerelu, pórek miluju (:o))).

0 0
možnosti
KH

K. Holubová

1. 12. 2017 11:34
Re: Jak se u vás dělaly fr. brambory?

Na trhu v Holešovické tržnici jsme kupovali uzená žebírka. Byla hodně masitá. Uvařila se, obrala. Do vývaru se přidaly vařené kroupy, česnek, majorána. Obrané masíčko se podávalo s brknedlíkem a špenátem, zbylé se pokrájelo na malé kousky a přidalo do zapékací mísy ke zbylým knedlíkům pokrájeným na kostičky do vymaštěného pekáčku. Přikořenilo, zalilo rozklechtaným vajíčkem a dalo zapéct. Bylo to vynikající. K tomu obvykle zelný salát nebo jen zelí. Ještě, když byl čas, kostičky brknedlíků jsem opekla na sádle do křupava a pak teprve zapékala. Já vůbec brknedlík k čemukoliv mám raději lehce oprásknutý na sádle.

0 0
možnosti
ŠM

1. 12. 2017 14:54
Re: Jak se u vás dělaly fr. brambory?

když máš dobrý brambory, který mícháním s ostatními surovinami nerozblemcáš do kaše, tak jsou z nich francouzské luxusní, u nás z vařených,přidá se nakrájené uzené,pepř,a cibule, smetana, nasype se to do pekáče,vymazaného a vysypaného strouhankou, urovná-prosztě s es pekáčem 2 x bouchne o linku,ono si to sedne a pak se na vrch dají plátky čedaru a dá se to péct, nemá to chybu ani horké ani studené..minule zbyl na kolečka krájenej paprikáš,co ho nikdo nechtěl,skončil ve francouzích - nakrájet čtverečky bylo otázkou několika minut a prej to bylo lepší jak s uzeným... okurka se dává vedle křupavá nebo červená řepička.....

0 0
možnosti
ZT

Z. Tečka

1. 12. 2017 19:57
Re: Jak se u vás dělaly fr. brambory?

Já nemíchám, ale rovnám a prokládám .Každou vrstvu brambor mírně osolit, opepřit a sypnout drcený kmín, uzeninu, sýr, jednou jsem dala i zbytek steril. hrášku, a na poslední vrstvu brambor několik plátků másla. Když jsou hotové, zaleju rozšlehaným osoleným vejcem, a když vytvoří takové ty trošku nahnědlé bubliny při okrajích, tak ještě posypu sýrem.

To krájené a promíchané mi nepřipadá hezké.

0 0
možnosti
ZJ

Z. Jenny

1. 12. 2017 12:04
Re: Jak se u vás dělaly fr. brambory?

Milá Ivo, všechno nejlepší k dnešním jmeninám.Krásný den a slunce v duši. :-)

0 0
možnosti

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz