Neviditelný pes

MLSOTNÍK: Kapustnica

15.12.2017

V jedné rodině, kde má paní slovenské kořeny, se na Vánoce připravuje kapustnica. V jejich rodině se připravovala odjakživa, takže jde o tradiční recept. Požádala jsem paní M. P. o ten recept, protože o kapustnici moc pěkně básnila. A pokud jsem se občas k domácí kapustnici dostala - většinou ji ve sklenicích přivezli slovenští přátelé - nikdo pomalu ani nepočkal na ohřátí, tak šla kapustnica na odbyt. Hustá, plná chutí.

A kapustnica od paní M. P. rozhodně stojí za vyzkoušní, můžu potvrdit. Takže tady je recept, jak mi ho napsala:

Začíná se masem:

  • zhruba 1,5 kg vepřového prorostlého masa
  • 1 pár měkké klobásy, pokud není dostatečně „papriková“, tak přidat do polévky mletou papriku, aby byla pěkně červená
  • zhruba 1,5 kg šunková rolka

Výše uvedené ingredience dát vařit do studené vody do 7-10litrového hrnce. Klobásu je možné během vaření několikrát propíchnout vidličkou, aby pustila šťávu.

Cca po hodině, hodině a půl, když jsou klobása a šunková rolka měkké, vyndat je z hrnce (vychladlé nakrájím na plátky k štědrovečerní večeři, s chlebem a s hořčicí nebo s křenem si pochutnáváme).

Vepřové maso nechávám v polévce. Přisypat kysané zelí, cca 1 půlkilový pytlík, event. přidat dle potřeby, aby polévka nebyla řídká, ale ani moc hustá. Dále přiměřeně dochutit kmínem, 10-20 ks celého pepře, 10-20 ks nového koření, pak přidáme na plátky nakrájenou větší cibuli a předem ve vodě namočenou a vyždímanou hrst sušených hub (hříbky, modráky, poddubáky, babky...).

Nechám vařit na mírném ohni do doby, než je zelí trochu měkké, ale ne rozvařené, aby bylo akorát křupavé na skousnutí. Zahustím několika nadrobno nastrouhanými syrovými bramborami (5- 8 větších, nebo dejme tomu 10 menších). Nechám několik minut povařit.

A je to. Je hotovo. Nechávám na chladném místě a jenom odebírám k spotřebě, nikdy neohřívám pokaždé celou polévku a i po týdnu je vynikající. Dobrou chuť :-)

M. P.

Kapustnica. Ilustrační foto, autor Maciarka, wikimedia

M. P., Lika Neviditelný pes


zpět na článek