18.4.2024 | Svátek má Valérie


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Kapustnica

Začínáme ladit na Vánoce

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
O. Joklová 15.12.2017 15:16

slovenská kapustnica

je skvělá, ráda vidím, že všichni pochopili, že jde o zelňačku a nikoli polévku kapustovou :-DDDD

dělává ji moje kamarádka, tak bývám na Vánoce zvána a ještě si odnesu domů :-))))))

T. Zana 15.12.2017 12:13

Tuhle polívku

Nevařím, protože nemám žádné rodinné vazby na Slovensko - vlastně jsem se o ní dozvěděla až před pár lety tady na Zvířetníku. A pořád si říkám, že ji musím někdy zkusit :-)

A. Lex 15.12.2017 10:59

OT, dnešní Brnění

volali mě z restaurace Jedna báseň a měla jsem jim potvrdit zda opravdu dnes přijdeme 15 osob - máme objednaný salonek (asi po tom minulém debaklu z naší strany se raději už ujišťují). Takže připomínám - dnes je Brnění Sukova ul. Jedna báseň.

Z. Matylda 15.12.2017 11:09

Re: OT, dnešní Brnění

Přijdu i s Kačkou.

A. Lex 15.12.2017 11:28

Re: OT, dnešní Brnění

Fajn, díky za zprávu. Budu to ještě s provozní upřesňovat.

Z. Matylda 15.12.2017 10:11

Kapustnicu

vařím buď s klobásou nebo s na kostičky nakrájeným uzeným. Zahušťuju trošičkou mouky, protože ta brambora se tam asi neuvaří, ne? Brambory mi v tom kyselém zůstávaly tvrdé, tak přidávám vařené. Ale na jemno nastrouhaný vařený brambor by mohl být fajn.

Z. Lika 15.12.2017 10:33

Re: Kapustnicu

Podle receptu se ty brambory na jemno nastrouhají a polévku zahustí. Paní to tak vaří spoustu let, takže brambory se určitě rozvaří.

Š. Matyášová 15.12.2017 11:51

Re: Kapustnicu

myslím, že to jemné strouhání,spíše odpovídá rozmixované syrové bramboře na zahuštění,pokud nechci zahušťovat moukou..lze zahustiti i sušenou brkaší, ale to dělá jen ten,kdo to umí a má to vychytaný...jinak syrové brambory v kombinaci vaření společně s kysaným zelím, dopadají vždy stejně- jsou tvrdé...prohledala jsem trochu internet a našla:

Tento jev (vysvětlení dr. Koláře z Přírodovědecké fakulty UK v Praze)

souvisí s polysacharidy ze skupiny pektinů, které se během vaření rozloží

na monosacharidy a vařená rostlinná potravina měkne.V okyseleném prostředí (chemická reakce zvaná beta-eliminace) je

odbourávání pektinů pomalejší, takže brambory zůstávají tvrdé.

Z. Lika 15.12.2017 11:59

Re: Kapustnicu

Může v tom hrát roli množství zelí - jak sis sama všimla, je ho tam poměrně málo a nejdřív se dost uvaří, strouhaná brambora jde až na konec. Osobně zahušťuji bramborou nastrouhanou na nejjemnějším struhadle, vlastně je nadrcená.

Z. Iva 15.12.2017 12:54

Re: Kapustnicu

Opravdu se neuvaří, viz Šárčino vysvětlení.

Š. Matyášová 15.12.2017 13:16

Re: Kapustnicu

no,málo ho tam je,ale jestli je dobrá ta "voda" , tak mi to stačí...kejda z toho bejt nemusí...

Z. Lika 15.12.2017 9:44

Co rodina, to kapustnica

Takže se těším na další recepty, s nimiž už začaly dole předřečnice. Inspirace není nikdy dost.

Věřím, že všechny jsou opravdu dobré! A mají tu velkou výhodu, že s odležením jsou jen lepší :-)

T. Zana 15.12.2017 13:52

Re: Co rodina, to kapustnica

Polkla jsem, když jsem četla ty míry a váhy :-) Ale pak jsem si uvědomila, že vlastně ještě nedávno jsem pro tři dospělé vařila štědrovečerní polévku ve dvou prádelňákách :DD

U nás se nedělá rybí, ale tak něco jako gulášovka, z vepřového masa.

V jednom hrnci podusím na cibuli se spoustou kmínu nakrájené vepřové, v druhém oprásknu na másle kořenovou zeleninu. Pak to smíchám, zaliju horkým vývarem a povařím, zahustím jíškou. Taky vydrží klidně týden, teda pokud vydržíme my :-)

Š. Matyášová 15.12.2017 8:52

je mi jen divné to množství zelí

na 7-10 litrovej hrnec jen půlkilovej pytlík???

Z. Iva 15.12.2017 12:57

Re: je mi jen divné to množství zelí

Asi to má s kapustnicou společné jen jméno. Já dávám do šestilitrového kilo zelí a není ho tam až tak moc.

K. Miháliková 15.12.2017 8:29

Zemiaky

km11: Zemiaky sa v kyslej kapuste neuvaria, zostanú tvrdé, takže keď zahusťovať zemiakmi alebo keď ich tam pridávať, tak jedine uvarené samostatne. Inak toto sú také tie mäsové a korenené kapustnice, ktoré moc nemusím. Trochu mi je tam ľúto tých húb, ktoré aj tak vôbec necítiť, lebo ich chuť a arómu úplne prebije korenie a paprika z klobás, údené mäso a iné silné arómy (niekto dáva ešte aj cesnak). U nás sa na Štedrý deň varí biela pôstna kapustnica. Tam ide len kyslá kapusta, sušené huby, pár sušených sliviek, uvariť do mäkka a na dokončenie sa pridá sladká smotana alebo mlieko, ak je niekomu smotana príliš ťažká. Tú fakt robíme len raz do roka a najlepšia je na prvý sviatok zohrievaná :-).

Š. Matyášová 15.12.2017 8:56

Re: Zemiaky

bílá couračka, je u nás ta postní,ale bez hub a švestek..jen zelí,mlíko-smetana,a přikusujou se ve slupce vařené brambory, maximálně se do ní přidá uvěřené nebo vypražené vejce-jako příloha... bude na Štědrej den, abych vydržela do večera...zlatouška neuvídím,ale nepadnu hlady :-D

K. Holubová 15.12.2017 8:12

Kdysi

jsem jí vařívala úplně stejně. Jen na konci jsem přidala zakysanou smetanu.

Z. Xerxová 15.12.2017 6:55

hezý den

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :o) ...

tak tuhle polívku nevařím, na tu chodíme k babče :o)