25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Opět bramborové téma

Asi jsem si ten vztah k bramborám odnesla z domova, byli jsme hodně bramboroví, a otec zdůrazňoval – základem je mít dobré brambory a chleba, zbytek se přidá podle daných možností.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Jenny 27.5.2017 21:20

Všechno

jsem si pěkně uložila. Receptů není nikdy dost, zvláště od tebe Nelinko.Díky! :-)

Z. Matylda 26.5.2017 20:33

Tak ten bramborovej chleba

mě zaujal. Zapékané brambory a zapékané cokoli dělám často- dá se to nachystat do trouby s příkazem- "zalejte vajíčkem, zasypte sýrem a zapečte". Matka krkavec :)

Z. Lika 26.5.2017 21:06

Re: Tak ten bramborovej chleba

To se na ty vzkazy tak podepisuješ? :D Náhodou ten servis nemá chybu. A ten chleba doporučuju - sice jsem ho ošidila (bez tuku a cukru, neb nejsem na sladké), ale i tak je famózní. Přidala jsem dle svého zvyku ještě dvě lžičky octa, to dělám všem chlebům. Krásně vykynul a kůrka jenom zvoní. Ten velký podíl brambor je moc dobrý nápad. Akorát jsem se jím neměla naprat ještě zatepla, ach ouvej.

A. Rgova 27.5.2017 13:18

Na peceni nejakeho chleba se uz dliuho chystam.Zatim jsem s nim pokousela osud jen u nasich ve spolupraci s tatou coz je nas pekarsky epert a experimentator a troubu ma v kamnech na drevo.V domaci pekarne hnete. Oboje postradam.Budu pect v zanovni el.troube a hnist v mise. Prehlidla jsem u bramboroveho testa dobu peceni?Bochnik vyrobim zadouciho tvstu a dam na plech?

A. Rgova 27.5.2017 13:19

Tvstu je tvaru.

Z. Lika 28.5.2017 7:51

Re:

Můžeš ho péct na plechu, i když se bochník asi rozjede a bude placatější. Plech je potřeba dost pomoučit, případně pomazat. Bochník pak vložit do rozpálené trouby (na co nejvíc) a péct minimálně 15, ale i 30 minut, dokud nechytne hnědou kůrku. Pak teplotu stáhnout na cca 180 a dopéct půl až tři čtvrtě hodiny (takže celkem 45 - 60 minut). Po vytažení z trouby by měl být krásně hnědý a na poklep musí "zvonit", tj. má tvrdou kůrku. Kůrku po vytažení potřít vodou a na chvilku zabalit do utěrky, aby chleba došel.

Pokud máš náhodou nějaký hrnec s poklicí, který se dá dát do trouby, peč v něm: dej prázdný hrnec i s poklicí do trouby a rozehřej je společně na nejvyšší teplotu. Pak hrnec vytáhni, nasyp na dno trochu hrubé mouky a pleskni dovnitř bochan, ihned přiklop horkou poklicí a vraž zpět do trouby. Peč při nejvyšší teplotě tak půl hodinky, pak sundej poklici a dopeč při nižší teplotě ještě 15 minut.

Doba pečení je orientační, záleží i na velikosti bochanu. Tohle je vyzkoušeno na bochník z kila mouky.

Z. Lika 28.5.2017 9:27

Re:

Ještě přidám základní chlebový recept, jak jsme ho dělávali doma: 1 kg mouky co nejobyčejnější hladké (dnes se už bohužel nesežene T 650, takže doporučuji jakoukoli s nápisem "chlebová"), dvě menší uvařené brambory, 2 malé lžičky soli, 2 malé lžičky kmínu, 2 malé lžičky octa. Z půlky kostky kvasnic se udělá ve vlažné vodě ve čtvrtlitrovém hrnku kvásek, může se pomoct špetičkou cukru. Když kvásek vzejde, smíchá se s moukou s nastrouhanými bramborami a kořením, a přidává se vlažné vody, kolik je potřeba na nepříliš tuhé těsto (obvykle jsou to skoro dva čtvrtlitráky včetně kvásku, záleží na tom, jak saje mouka). Zpracovává se tak dlouho, až se přestane lepit na vařečku nebo ruku, a nechá se v míse kynout. Jednou se srazí. A pak jsme pekli volně na pomoučeném plechu v elektrické troubě, jak píšu výše. Jelikož těsto bylo hodně vodnaté, udělalo se v troubě dost páry a chleba byl vždycky výtečný (i když poměrně placatý).

A. Rgova 29.5.2017 18:21

Re:

Díky Liko, tisknu a použiju

M. Crossette 26.5.2017 16:52

Nelino, bezva recepty

také brambory miluji na všechny způsoby. Nejraději dělám naše oblíbené zapékané brambory (br+cibule+hrášek+šunka+okořeněnýbešamel+sýr...opakovat vrstvu). Ale protože je to dost pracné dělám je vlastně jen tehdy, když mám zbytek z šunky, která byla jako hlavní jídlo (tedy byl ji pořádný kus). Jinak v létě občas brambory střídavě prokládám cuketou a rajčaty, nebo také brokolicí. A vždy navrch sýr, ten já prostě miluji. Z tvých receptů asi brzy zkusím tu vrstvu plátků na plech zalité smetanou a sýrem. Rychlé a při tom to musí být mňamka, úplně vidím ten bublající, křupavý sýr. A nad fotkami se sliny sbíhají. Ale něco by mě zajímalo u těch minirajčat. Na fotkách jsou krásná a na každém keříku je jich hustý trs. ALE když ten trs sklidíš, dorostou ještě další, nebo je to jednorázová úroda? Já jak tady rajčata nevyšťipuji či jinak nemoezuji, tam mi prostě narůstají další větvičky. A tím pádem i květy a pak rajčata, takže sezóna růstu je dost dlouhá.

Brambory také mírně předvařuji, ty zdejší se nerozpadávají a celé zapékání se tím urychlí. Kdysi dávno jsem při prvním zapékání br. dala syrové a jak byly vrstvené, některé zůstaly napůl syrové. Tak je od té doby předvařuji.

Jako kuchařka začátečnice v Anglii jsem byla primo zoufalá, protože se mi nedařilo uvařit brambory ve slupce tak, aby se nerozpadly. Asi jsem musela kupovat ta škrobová béčka a céčka jak zmiňuje Lika. No z domova jsem znala br-rozhlíčky a pak "normální br". Jaké to byly druhy mě tenkrát nezajímalo. Takže mě v Anglii vůbec nenapadlo, že by mohly být různé druhy a kouknout se po nich, v obchodě brala, co nabízeli. Ty rozšklebené br. s rozvařenými okraji puklin, tak ty vidím před očima dodnes. Oloupat šly blbě nakrájet na jakés takés úhledné kousky také moc ne a většinou jsem z nich udělala kaši. Naštěstí zamilovaný mužíček by v té době ode mne snědl cokoliv(a vlastně to dělá doteď, nikdy mi jídlo pochválí, nikdy nepohaní), takže to žralo hlavně mne. To blaho, když jsem pak tady koupila br., které držely :)

Z. Lika 26.5.2017 17:16

Re: Nelino, bezva recepty

Nemůžu si vynachválit lepší výběr v druzích brambor, to je pak úplně jiné jídlo. Pamatuji si, jak jsem se z lojových brambor snažila uhňácat kaši, smutný zážitek, určitě i pro ty brambory.

Na ta keříková rajčata jsem taky zvědavá, letos se o ně pokouším taky, bohužel na balkonu otočeném na severní stranu, tak to budu mít nějaké speciální severské plody :-)

Viděla jsem na youtube videa nějakého pěstitele z Arizony, který nechal rajčata přes zimu na záhoně, a rodila mu (sice málo, ale přece) pořád. A to jim tam v zimě klesá teplota k nule!

T. Zana 26.5.2017 18:16

Re: Nelino, bezva recepty

Zkoušela jsem rajčata na balkoně, ale jednak jsem je zasadila pozdě, jednak hodně jezdíme - no, nevyšlo to :P

Z. Lika 26.5.2017 18:57

Re: Nelino, bezva recepty

Zkouším do osvědčeného samozavlažovacího truhlíku, jsem na to fakt zvědavá.

Z. Nelina 26.5.2017 19:46

Re: Nelino, bezva recepty

Maričko, to jsou nízká keříková rajčátka, největší úroda je na tom hlavním trsu, i na něm červenají postupně, dále pak mírně vyrážejí a kvetou ale už většinou nedozrají, už je na ně chladno.

Liko, nevím jak dopadneš, rajčata chtějí slunce a zase slunce.

Z. Lika 26.5.2017 21:02

Re: Nelino, bezva recepty

Tak se na ně budu chodit aspoň usmívat, třeba to pomůže :D

T. Zana 26.5.2017 15:11

Zapečené brambory jsou skvělá věc

A někdy jen pro sebe je dělám na pánvi, opeču všechny zbytky, co najdu, a pak zakydnu vajíčkem :-)

Chleba je zajímavej, ale nemám pekárnu. Ovšem věřím, že bude dobrý - když je dobrá bábovka, tak proč ne chleba z brambor :-)

Díky, Nelino.

Z. Nelina 26.5.2017 13:57

Ještě mě napadlo

Výborné jsou brambory na plátky na tukem potřený plech, velký, protože jsou pouze v jedné vrstvě, osolit, trochu opéci z obou stran a pak zalít šlehačkou smíchanou se sýrem a s nasekanou pažitkou, ne s trochou, ale řádným množstvím.

Z. Nelina 26.5.2017 14:06

Re: Ještě mě napadlo

Zapomněla jsem napsat - zapéci do zlatova.

Z. Lika 26.5.2017 11:58

K tomu předvařování

mě napadá, že bude záležet na druhu brambor - jestli jsou lojové (salátové, áčka) nebo škrobnatější (přílohové, na kaše, béčka až céčka). Ty škrobnatější se rozpadají docela rychle, takže bych asi taky nepředvařovala.

Těším se na ten chleba :-)

Z. Nelina 26.5.2017 12:30

Re: K tomu předvařování

Napsala jsem poznámku k tématu pod Ygu

O. Joklová 26.5.2017 11:50

no já vím

že zareaguju asi nepatřičně, leč zřejmě nikoli nečekaně - obě ty vína jsou s KOŠKOU !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

zapékané brambory jsou moc dobré, je to jednoduché a celkem rychlé jídlo, někdy je předvařuju, někdy ne (a ani nevím jestli v tom mám systém, chicht)... mohla bych zase něco zkusit :-))))

Z. Lika 26.5.2017 11:59

Re: no já vím

Zajímalo by mě, kde ta vína Nelina pořídila, taky mě zaujala :-)

Z. Jitur 26.5.2017 12:17

Re: no já vím

tu baňatou mi přivezl syn s přítelkyní z Itálie; ty druhé "Dorombor" jsem viděla v nějakém letáku našich potravinových řetězců (vystřihla jsem a schovala si kvůli kočkám)

Z. Jitur 26.5.2017 12:15

Re: no já vím

...a heč, já tu (teď ji nemám před očima) tuším domodra na samolepce na té baňaté lahvi

Z. Nelina 26.5.2017 12:24

Re: no já vím

Bedo, ano, to jsou dary. Kamarádi mají dojem, že co mi přinesou musí souviset s kočičáky.

Z. Yga 26.5.2017 12:37

Re: no já vím

Hmmm - a přitom jsi v podstatě psí člověk (:o))).

Z. Nelina 26.5.2017 12:49

Re: no já vím

To víš, psi je minulost, takže to podřizují tomu co vidí. A tady vidí těch kožichů dost.

Z. Yga 26.5.2017 10:51

Milá N

receptů na zapečené brambory není nikdy dost - ty naše rodina miluje. Myslím, že tvůj recept se sýrem brzo použiju - možná už zítra!

Ovšem já brambory před zapečením zásadně tepelně neupravuju, protože ve výsledku se mi zdají takové moc kompaktní (nebo jak to kulantně říct - prostě mi z nich vždycky vyšel takový bácanec), kdežto zapečené syrové brambory se hezky od sebe oddělují a zdají se mi i lépe stravitelné (ale to si možná jenom namlouvám). Ani brokolici či květák předem nevařím, pokud je chci zapíkat.

Z. Nelina 26.5.2017 12:17

Re: Milá N

Záleží na tom, jakou tuhost brambory mají. Když se snadno rozváří, ano, byl by z toho "bácanec" (krásné slovo).

Já mám velmi tvrdé, proto je malinko předvářím. Nemluvím o uvaření ale jenom náznaku změknutí. To i u uvedené košťálové zeleniny.

Ve výsledku se jednotlivé plátky dobře oddělují.

Z. Jitur 26.5.2017 10:37

Prima receptíky...

...díky za ně, určitě využiju! Stejně tak jako ty od Liky

D. Ruščáková 26.5.2017 9:46

Ahoj Nelino, prima článek!

taky jsme bramboroví, beru je od souseda a ten má vždycky výborné. Miluju je ve všech podobách, jen mám potíž s těmi zapékanými - tedy ne já, já je mám moc ráda, ale mužstvo se proti zapékaným jídlům z jakéhosi neznámého důvodu bouří.

Já sama mám nejradši prostě zapečené brambory s cibulí, maximálně se sýrem - já s tím vystačím. My rajčata jsou skvělý nápad, rajčata jím pomalu ve stejných kvantech jako brambory:))

Nějak se poslední dobou obejdu bez masa, i když teoreticky proti němu nic nemám. Nevím, asi to bude věkem :P

(eh, tohle je druhý pokus - první neprošel...)