Pondělí 21. dubna 2025, Velikonoční pondělí
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

MLSOTNÍK: Japonské korokke (archiv)

Lika
diskuse (11)

Uvařené brambory foto: Jiří Zelenka, wikimedia commonsNeviditelný pes

Původně vyšlo na Zvířetníku (Neviditelný pes) 11. května 2018 (odkaz zde)

Aneb bramborové krokety s masem. Pokud potřebujete zpracovat brambory, toto je recept pro vás.

Inspiraci jsem čerpala z videa (odkaz na konci článku), kde japonským mládencům vaří maminka, dosti letitá, takže opravdu půjde o zavedený japonský recept. Mládenci si z maminky dělají legraci, že je dnes nějaká pomalejší (maminka se brání: Je pošmourné počasí!), ale oni vědí, že před chvílí snědla celou skořicovou rolku a to ji zmohlo. Maminko, vždyť nikdy nejíš celé cukroví najednou, pak jsi líná! :DDD

Nicméně dovedli vaření do zdárného konce a my se do toho pustíme s nimi. Potřebujete:

Japonské krokety - suroviny

  • mleté maso, jedno jaké, tak 300 g
  • jednu cibuli
  • menší brambory, 8 ks
  • sůl a pepř
  • A pak potřeby na trojobal: vajíčko, hladkou mouku a strouhanku (kdo má panko strouhanku, sáhne po ní)
  • olej na smažení

Tak jedem, tentokrát velmi jednoduše:

Ideální je, když máte brambory již uvařené, třeba ze včerejška. Anebo si je prostě uvaříte pro tuto příležitost - nakrájené na čtvrtky, v osolené vodě. Na konci vodu slejete a hrnec s bramborami ještě postavíte na horkou plotýnku, brambory mícháte a necháte odpařit všechny zbytky vody (to je dobrá finta, zdůrazňuje japonská maminka).

Proces

Mezitím, než se uvaří brambory, dáme na pánvičku tak lžíci oleje a na něm necháme zesklovatět na velmi drobno nakrájenou cibuli. Zhruba po 5 minutách přidáme maso, mícháme ho a drobíme. Ochutíme solí a pepřem, a mícháme, dokud maso neztratí syrovou barvu.

Uvařené brambory, co nejsušší, rozmačkáme, ale zase ne příliš, větší kousky jsou žádoucí. Nahrneme k nim hotové maso a zamícháme. Ochutnáme a v případě potřeby přisolíme, připepříme.

Proces

Pak z hmoty uplácáme takové jako karbanátky, asi menší než dlaň. Pokud nemáte fritézu, plácejte je spíš plošší. Potom „karbanátky“ obalte v klasickém trojobalu. Japonská maminka radí, že pak je máme nechat odpočinout půl hodiny v lednici – a něco na tom je, jinak by se možná pak při smažení víc drobily. Prý je také možno je v tomto stadiu nechat zamrazit.

Já se však vrhla rovnou do smažení – spíše na středním ohni, aby se trochu propekly. K mému značnému úžasu nabobtnaly!

Špičaté zelí najemno krájené (nebo jakékoli zelí)

A je hotovo. Japonská maminka důrazně radí jako přílohu jarní zelný salát. Nedávno jsem natrapírovala na špičaté zelí, takže se báječně hodilo: natenko nakrájet, trochu posolit, trošku octa, trošku olivového oleje (není nutný), důůůkladně promačkat a nechat tak hodinku postát na vzduchu – i za tu chvíli se stačí „zapiklit“ a bude krásně stravitelné.

Japonští mládenci si korokke (takto vyslovují „croquette“) polévají, ostatně jako téměř vše smažené, omáčkou tonkatsu. To mě zaujalo, tohle neznám a co když o něco přicházím? Vyguglila jsem si však, že tato omáčka má v podstatě nasládle nakyslou chuť, takže – pokud nemáte tonkatsu, znojemské nakládané okurky to báječně jistí!

Hotové krokety, zelný salát, nakládané okurky

Bylo to mimořádně chutné, a přestože smažené, nepřipadalo to žaludku těžké. Korokke se také dobře hodí na výlety nebo do krabičky do práce.

Jo a pokud jste masa pořídili víc, tak přidáte přiměřeně víc cibule, všechno osmahnete a přebývající část můžete zamrazit jako základ třeba pro boloňskou omáčku ke špagetám.

Takže přeji dobrou chuť, ať už budete vařit cokoliv!

Foto: Lika. Video, které posloužilo jako inspirace, je zde.

Aston Ondřej Neff
21. 4. 2025

Dneska opravdu jen krátce, kdo by se o svátcích chtěl zabývat politikou.

Hana Rybnická
21. 4. 2025

Jak ostatní univerzitní lídři reagovali na Bílý dům.

George Švehla
21. 4. 2025

V poslední době se objevuje nějak podezřele moc podivných zpráv.

Ivo Fencl
21. 4. 2025

Zdeněk Burian byl unikát. Bylo a je na světě málo jemu podobných.

Jan Ziegler
21. 4. 2025

Motorista Turek jezdí autem jak šílenec a ještě se tím chlubí

Aston Ondřej Neff
19. 4. 2025

Rusko nepřestane útočit a Ukrajina se nepřestane bránit.

Aston Ondřej Neff
18. 4. 2025

Audit digitalizace stavebního řízení neexistuje.

Aston Ondřej Neff
21. 4. 2025

Dneska opravdu jen krátce, kdo by se o svátcích chtěl zabývat politikou.

Chechtavej tygr
19. 4. 2025

Ve vlaku cestuje kněz, rabín a šaman.

SÝR ZDARMA
19. 4. 2025

Anglický ústavní soud potvrdil to, co ví každý normální člověk.

Lidovky.cz, ČTK
21. 4. 2025

Hasiči od dnešního večera zasahují u požáru skládky volně uložených plastů u Rynholce na...

Lidovky.cz, ČTK
21. 4. 2025

Finálová série hokejové extraligy se přesunula do Brna. Kometa však domácí prostředí nevyužila a s...

Lidovky.cz, ČTK
21. 4. 2025

Hokejisté Olomouce mají jistotu, že i v následující sezoně budou hrát v nejvyšší soutěži. Baráž...

Lidovky.cz, ČTK, fred Alfred Hostička
21. 4. 2025

Papež František zemřel v důsledku mozkové mrtvice a následného nezvratného selhání srdce. Uvedl to...

Ondřej Neff
21. 4. 2025

Pětadvacet let (možná o roček, dva míň, nevedu si statistiku) přispívám do Posledního slova...

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz