17.4.2024 | Svátek má Rudolf


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Želé z květů bezinky a pomerančového džusu

V dřívějších komentářích jsem se zmínila o našem honu za květy černého bezu, kterým jsme doma říkali kosmatice (ať už smažené v těstíčku, nebo čerstvým květům)...

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Crossette 8.5.2020 17:43

Děkuji za komentáře, u nás je půj jedenácté dopoledna, ale za půl hodinky musíme na čas z domu, tak odpovědi tentokrát srhnu do jedné.

Fakt je, u zavařovní je otrava, že se u směsí musí celou dobu stát a stále míchat. Což u tohoto želé se fakt musí. Nejprve aby se rozpustil pectin, což to trvá dost dlouho. Pak aby se rozpustil cukr a nakonec aby to nevypěnilo a nepřeteklo :) Takže chápu, že ne každý na to má čas nebo chuť. Ale mě tahle chuť tak nadchla, že jsem to "musela" zkusit a jsem ráda, že se povedlo :)

Jak jsem napsala na konec, když nechcete zavařovat, zkuste třeba jen macerovat :). To je téměř bezpracné, obzvláště, když budete mít krásně rozkvetlý černý bez někde na dosah ruky :) Na vylouhování několika kosmatic pak jistě není třeba žádný výběrový džus, protože nebudete želírovat (což se s příměsí něčeho jiného či naředěným džusem nemusí podařit). Dokonce si uděláte mnohem zdravější pití, léčivá dobrota z kosmatic totiž zůstane v čerstvém stavu, nebudete nic vařením ničit. V německých receptech jsem si všimla, že někdo místo pomerančového džusu použíl jablečný. To také může být dobré.

Když jsme byli na třetím sběru, manžel s autem sjel ke straně silnice a já šla stříhat kosmatice. Když jsem se vracela, za naším autem stálo blikající policejní, policajt v okýnku mluvil s manželem. Přímý zákaz vycházení tu nemáme, guvernérka jen doporučila (hlavně ve městech) dobrovolné omezení, ale tady to tedy moc vidět není. Přesto jsem se lekla, jestli to s tím nějak nesouvisí. Než jsem dorazila k autu, policajt už nasedal do svého,mával mi a když mě míjel, ještě jednou se usmál a zamával mi - a já též. U manžela zastavil proto, že on měl v autě puštěné varovné blikačky, tak se šel zeptat, zda nepotřebuje pomoc. Manžel samozřejmě poděkoval za starost a také mu řekl, proč tam stojí a co že já v té zelené spleti stříhám :) Pochybuji, že mladý policajt měl ponětí, co je černý bez !

Z. Lika 8.5.2020 18:33

No vida, Maričko, šíříte v americkém policejním sboru bylinkovou osvětu! :-)

Myslím, že to míchání by mohl zkrátit želírovací cukr. Recept mi opravdu uvízl v hlavě a jestli na nějaký bez narazím, půjdu do toho. Želírovací cukr snad seženu i v tuto roční dobu (v sezoně zrání ovoce jsou ho v samoobsluhách vrchovaté regály).

Z. Jenny 8.5.2020 14:44

Milá Maričko,jak píše níže Lika,jsi úžasná lovkyně kosmatic a kombinace bezinek a pomeranče určitě nádherně voní, tak možná zkusím. Bohužel v poslední době se mi nic moc už lovit nechce,leda tak trnky na slivovicu a taky trošku kompotu.:-). Zajímavé je,že všechno nebo skoro všechno,co u nás v Česku a Moravě roste, je nejen jedlé(někdy jenom jednou) ale i léčivé. :-)

T. Zana 8.5.2020 14:20

Byli jsme dnes na dlouhé procházce tady po okolí, tak jsem koukala, ale u nás ještě bezinky pořád nekvetou. Vlastně vypadají stejně jako před týdnem, kdy jsme se tu o nich bavily :-)

Maričko, hezky jsem si početla, i když želé dělat nebudu. Marmeládu, džemy apod. skoro nejím, když tak spíš povidla :-)

Ale fakt je, že ty keře voní krásně!

E. Zvolánková 8.5.2020 12:09

Všem přeji krásný sváteční pátek. Maričko, děkuji za zajímavý recept. Bezinkové cokoli doslova miluju, včetně vůně samotných květů. I ty obalené jsou super, ale želé z toho jsem ještě nikdy nejedla. Strýček dělával bezinkové víno a limonádu, co se pila rovnou, my děláme šťávu (sirup), co se ředí s vodou. Úplně mám na to želé chuť, ale nevím, zda si na to troufnu....No, pokud na chalupě budou bezinky, pak to snad i zkusím. Jediné, co na těch květech nesnáším jsou ti všudypřítomní pidibroučci a mušky, které z toho člověk nevyplaví všechny, ani kdyby se rozkrájel :-P

Z. Lika 8.5.2020 10:31

Taky se mi to zamlouvá, dosud jsem neznala nic než bezinkovou "sodovku" anebo smažené. A taková sladkost by se hodila i jako dárek, není to u nás moc běžné, pokud vím. Díky, Maričko, jdi zdatná lovkyně kosmatic :-)

Z. Matylda 8.5.2020 9:16

To vypadá dobře! Tady bez ještě nekvete, ale myslím, že pár dní a budeme taky trhat.

Zkyslo mi v ledničce farmářské mlíko, budou lívanečky podle kresleného receptu od Xerxové :)

Z. Xerxová 8.5.2020 6:40

hezký sváteční pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :o)

Zajímavě to vypadá a určitě to skvěle chutná. Ale za bezem nevyrazím. Na zásobu džemů mi bohatě stačí to, co máme na zahradě. I tak vznikají přebytky...

Včera jsme s Trpajzlíky dobyli Ořešník - psík musel chvilku čekat pod vrcholem (ale zase díky Trpajzlíkům byly na výletě i řízky - měl odměnu za tu chvilku čekání)

Krásné počasí, úžasné hory a sranda celou cestu.