29.5.2020 | Svátek má Maxmilián, Maxim


Diskuse k článku

MLSOTNÍK Pečená treska

Vyzkoušeli jsme doma už několikrát a tak vám mohu recept vřele doporučit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna. Zobrazit celou diskusi podle vláken, času
počet příspěvků: 6, poslední: 9.3. 2020 7:08, přehled diskusí

M. Crossette 6.3.2020 22:01

Tak jsem teď našla na netu, že treska je angl " Cod (fish)". A úplně se mi rozsvítilo !!! Tuhle rybu totiž moc dobře znám, je to pochoutka. Já jí doma nedělala, nebylo třeba. Když jsme bydleli v New Hampshire, jezdili jsme do Bostonu k manželovým rodičům skoro každý víkend. A tchýně tuhle rybu dělala vždy "na uvítanou". Buď ji kupovala čerstvou na trhu, ale častěji ji měla dovezenou od dcery (mojí švagrové), která tenkrát žila na ostrově Nantucket, take jezdila domů na víkendy a vozila odtatmud čerstvé, tlusté "steaky" (takové rybí obdélníkové špalky)

. Tchyně je dělala v troubě na plechu, jen pokapané citronem, opepřené a s kousky bylinkového masla, aby byla šťáva. A ke konci vždy přepnula na grill, takže ryba měla krásnou krustičku. Už si nepamatuji, co k ní bylo, myslím vařené brambory. Byla to dobrota úžasná, mašíčkou se pod vidličkou jen rozpadalo na vrstvičky a mořskou rybinou vůbec cítit nebylo (no ta chuť prý je stejně hlavně v tuku kůže, prý rybu stačí stáhnout, ale tyhle steaky byly "holé")! Jak to dělala tchýně odpovídá receptu od Janyba. Tedy nevím, odkud je ta vaše dovážená, jestli chutná stejně. U bratra jsem jí jedla nějakou zadělávanou, bylo to dobré, ale jako tady mě nedošlo, že jse to "ta cod" :) Musím se kouknout, jestli se dá koupit tady, jestli ano asi bude mezi těmi dražšími, protože ani v Mass. to už tenkrát nebyla ryba za babku.

Z. Janaba 6.3.2020 23:02

Ano, ano,ano Maričko. To je ono! Dobře udělaná treska nebo losos se musí na talíři sám oddělovat. Ono je to těžké popsat, ale po napíchnutí vidličkou se sám oddělí od kusu takový jako lísteček. Jo, lístkovat bych to nazvala, jo! Ryba musí lístkovat!

Konečně mi to došlo. My tady počešťujeme norský výraz, což je flak. V češtině je to dvojslovný, ne docela přívětivý výraz. Odštěpovat kus. Tak tomu říkáme flakovat. A ono je to lístkovat! Jeden se furt učí :-)

Z. Iva 6.3.2020 23:23

Nedělej chutě ;-), tady losos stojí nekřesťanské peníze. A taky ho jen peču - na plech pečící papír, na to kůží dolu porce lososa, opepřit hrubě drceným pepřem, ani nesolím. Po upečení osolím hrubou mořskou solí, na to citronové máslo a půl plátku citrónu, k tomu opečené brambory, salátek z čínského zelí. A pak odlupovat jednotlivé vrstvy. Mňam. to je naše obvyklá štědrovečerní večeře.

Z. Janaba 7.3.2020 14:00

Možná to znáš, ale jestli ne, nasyp celý pepř na suchou pánvičku a nech ho “upéct”.

Hotový je, když to začne vonět a kuličky se začnou pohybovat. Trvá to jenom pár minut a tu přesnou vůni při pečení si musíš vyčuchat. Ale pak to voní náramně, zvlášť po rozdrcení.

Š. Matyášová 9.3.2020 7:04

ano,tak se u nás pepř oživuje....

Š. Matyášová 9.3.2020 7:03

tak tmavou tresku jsem si dala v sobotu, čerstvě zachlazenou , měl ji v akci Lidl...za 24 kaček 100g, vzala jsem si ukrojený filet cca čtvrtkilovej a jen nechala doma nadechnout, na trošce oliváče jsem si opráskla 5 naplátkovaných stroužků česneku a pak na tom opekla tu tresku, trochu osolenou a nakmínovanou, lístkovala-plátkovala naprosto úžasně, měla jsem k ní vařené brambory a ten výpek jsem využila k opečení rajčete,nasekaného na kousky a pak tím přelila tu tresku...byla to bomba...