29.11.2020 | Svátek má Zina


Diskuse k článku

MLSOTNÍK:Zapékané bramborové gnocchi

Nic objevného, co se týká způsobu přípravy a surovin, ale výsledná chuť je zase jiná než s použitím jen brambor nebo těstovin. Rychlost se také počítá.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna. Zobrazit celou diskusi podle vláken, času
počet příspěvků: 5, poslední: 27.1. 2020 7:50, přehled diskusí

M. Crossette 24.1.2020 18:46

Nelino, zajímavý, nesporně chutný recept. Také mám dost často doma sáček s gnocchi (takové to stlačení, vzduchotěsné balení, které dlouho vydrží), protože jejich příprava je velmi rychlá. Tedy to teď jsem je dělala tak, jak popisuje Vave - zatímco se vařily, osmahla jsem (dost do tmava) hodně cibulky, přidala k ní noky a čerstvý šnitlík. A k tomu co ještě dům dal. Ale takhle je zapéci mě take nikdy nenapadlo. Ale jakmile je v tom sýr - tak to je jídlo podlé mého gusta. Určitě udělám, jen zrovna ty noky nemám musím koupit.

Předevčírem jsme měli pirožky! Tedy manžel mi při návratu z jednoho nákupu říkal, že je tam viděl mražené, tak jsem řekla, ať je příště koupí. No byli jsme oba zklamaní. Nevím, jestli tím že výrobce je neumí udělat, nebo opravdu tak chutnají. Nějak si nemohu vybavit, že bych je kdy předtím jedla (tedy ty pravé ruské, nevím, jestli Poláci je dělají stejně). Tyhle měly hned dvě vady. Náplň měla být - špenát, brokolice, sýr. Jenže uvnitř byla jakási zelená kašovina, vůbec se nedaly ta přísady chuťově rozezhat. A druhá vada - těsto bylo děsně tuhé. Podle návodu se mohly připravit 3 způsoby. Uvařit a různě přelít či posypat, dát do mikrovlnky, nebo uvařit a navíc osmahnout s cibulkou. Udělala jsem tu třetí variantu, na obrázku vypadaly lákavě. Ale těsto bylo prostě děsně tuhé. Přestože jsem je vařila o trochu déle, než ty uváděné 3 minuty a na pánvičce se také opékaly dost, stejně byly tuhé, chutí a na pohled takové nedovařené. Asi jsme čekali spíše něco jako ravioli, nebo podobné plněné taštičky (tohle byly půlobloučky). Ravioli se správně dělají z tuhé mouky (durham), ale tak tuhé, jako tyhle pirožky rozhodně nikdy nejsou. Máte někdo s pirohy zkušenosti ?

Z. Lika 24.1.2020 19:50

Maričko, pirohy znám pečené - z kynutého těsta, a byly prostě nadýchané, lehounké, vynikající. Náplň mleté maso anebo ochucený špenát, navrch se to pomašlovalo vajíčkem. Anebo vařené - těsto asi jako na ravioli, z hrubé mouky, a opět to bylo po uvaření měkounké, nadýchané, a prostě vynikající. Jak to líčíš, vypadá to na hodně tuhé nudlové těsto. Možná je to krajová specialita, tahle tuhost. To je škoda, že se to v tomhle případě nějak nepovedlo, i jak líčíš ty náplně... ty mají být lahodné a výborné!

M. Crossette 24.1.2020 20:13

Liko, takhle vypadaly ty co manžel koupil. Též jsem žila v domění, že mají být křehké. Tyhle byly velikostí tak do středu dlaně, takže jsem uvařila všech 12 (6 pro každého).

https://tinyurl.com/wwtxaat

Dodatečně jsem si vzpomněla, že je kdysi prodávali Na Příkopech u nějakého okýnka (stávala tam na ně fronta) v ubrousku jen tak do ruky. Asi jsem si je tam koupila jen jednou, takže jak přesně chutnaly už si nevybavuji, ale na takhle tvrdé by se rozhodně nestála fronta :-) No víckrát už tyhle tedy nekoupíme, Možná je někdo ze Zvířetníků dělá a má vyzkoušený recept o který by se mohl podělit :-)

Z. Lika 25.1.2020 10:37

Jen pro zajímavost - klikla jsem na odkaz, Maričko, a objevila se mi omluva, že do zahraničí neprodávají :D Žádné další informace to nenabídlo. Ale z Tvého popisu jsem si udělala dobrou (vlastně nedobrou :-) představu.

Vyzkoušet nějaký pirožkový recept, tak to je výzva! Nemám žádný "rodinný", ale narazila jsem na netu na velmi dobrý, a když se pirožky udělají maličké, velmi dobře se hodí jako občerstvení pro klábosivé navštěvování.

Š. Matyášová 27.1.2020 7:48

příští víkend s námi budou na akci kozáci,ti pirohy dělají často a moc dobré...vytáhnu z nich recepis....buď je vaří nebo je pečou, ty pečené ,jsou křupavé a dobré,vařené jsou takové aldente-tužší,ale dobré, náplní je mleté ochucené maso nebo zelenina strouhaná s žervé...