27.2.2020 | Svátek má Alexandr


Řazeno podle času sestupně, seřadit podle času vzestupně
počet příspěvků: 24, poslední: 27.1. 2020 7:50, přehled diskusí

M. Crossette 24.1.2020 18:46

Nelino, zajímavý, nesporně chutný recept. Také mám dost často doma sáček s gnocchi (takové to stlačení, vzduchotěsné balení, které dlouho vydrží), protože jejich příprava je velmi rychlá. Tedy to teď jsem je dělala tak, jak popisuje Vave - zatímco se vařily, osmahla jsem (dost do tmava) hodně cibulky, přidala k ní noky a čerstvý šnitlík. A k tomu co ještě dům dal. Ale takhle je zapéci mě take nikdy nenapadlo. Ale jakmile je v tom sýr - tak to je jídlo podlé mého gusta. Určitě udělám, jen zrovna ty noky nemám musím koupit.

Předevčírem jsme měli pirožky! Tedy manžel mi při návratu z jednoho nákupu říkal, že je tam viděl mražené, tak jsem řekla, ať je příště koupí. No byli jsme oba zklamaní. Nevím, jestli tím že výrobce je neumí udělat, nebo opravdu tak chutnají. Nějak si nemohu vybavit, že bych je kdy předtím jedla (tedy ty pravé ruské, nevím, jestli Poláci je dělají stejně). Tyhle měly hned dvě vady. Náplň měla být - špenát, brokolice, sýr. Jenže uvnitř byla jakási zelená kašovina, vůbec se nedaly ta přísady chuťově rozezhat. A druhá vada - těsto bylo děsně tuhé. Podle návodu se mohly připravit 3 způsoby. Uvařit a různě přelít či posypat, dát do mikrovlnky, nebo uvařit a navíc osmahnout s cibulkou. Udělala jsem tu třetí variantu, na obrázku vypadaly lákavě. Ale těsto bylo prostě děsně tuhé. Přestože jsem je vařila o trochu déle, než ty uváděné 3 minuty a na pánvičce se také opékaly dost, stejně byly tuhé, chutí a na pohled takové nedovařené. Asi jsme čekali spíše něco jako ravioli, nebo podobné plněné taštičky (tohle byly půlobloučky). Ravioli se správně dělají z tuhé mouky (durham), ale tak tuhé, jako tyhle pirožky rozhodně nikdy nejsou. Máte někdo s pirohy zkušenosti ?

Z. Lika 24.1.2020 19:50

Maričko, pirohy znám pečené - z kynutého těsta, a byly prostě nadýchané, lehounké, vynikající. Náplň mleté maso anebo ochucený špenát, navrch se to pomašlovalo vajíčkem. Anebo vařené - těsto asi jako na ravioli, z hrubé mouky, a opět to bylo po uvaření měkounké, nadýchané, a prostě vynikající. Jak to líčíš, vypadá to na hodně tuhé nudlové těsto. Možná je to krajová specialita, tahle tuhost. To je škoda, že se to v tomhle případě nějak nepovedlo, i jak líčíš ty náplně... ty mají být lahodné a výborné!

M. Crossette 24.1.2020 20:13

Liko, takhle vypadaly ty co manžel koupil. Též jsem žila v domění, že mají být křehké. Tyhle byly velikostí tak do středu dlaně, takže jsem uvařila všech 12 (6 pro každého).

https://tinyurl.com/wwtxaat

Dodatečně jsem si vzpomněla, že je kdysi prodávali Na Příkopech u nějakého okýnka (stávala tam na ně fronta) v ubrousku jen tak do ruky. Asi jsem si je tam koupila jen jednou, takže jak přesně chutnaly už si nevybavuji, ale na takhle tvrdé by se rozhodně nestála fronta :-) No víckrát už tyhle tedy nekoupíme, Možná je někdo ze Zvířetníků dělá a má vyzkoušený recept o který by se mohl podělit :-)

Z. Lika 25.1.2020 10:37

Jen pro zajímavost - klikla jsem na odkaz, Maričko, a objevila se mi omluva, že do zahraničí neprodávají :D Žádné další informace to nenabídlo. Ale z Tvého popisu jsem si udělala dobrou (vlastně nedobrou :-) představu.

Vyzkoušet nějaký pirožkový recept, tak to je výzva! Nemám žádný "rodinný", ale narazila jsem na netu na velmi dobrý, a když se pirožky udělají maličké, velmi dobře se hodí jako občerstvení pro klábosivé navštěvování.

Š. Matyášová 27.1.2020 7:48

příští víkend s námi budou na akci kozáci,ti pirohy dělají často a moc dobré...vytáhnu z nich recepis....buď je vaří nebo je pečou, ty pečené ,jsou křupavé a dobré,vařené jsou takové aldente-tužší,ale dobré, náplní je mleté ochucené maso nebo zelenina strouhaná s žervé...

V. Verenková 24.1.2020 16:41

Nikdy ma nenapadlo použiť gnočky.Mám dosť zemiakov a tak si robím gnočky domáce.Ale čas je významná veličina a zapečené vyzerajú skvostne.

Skúsim v najbližších dňoch. Ja som si varila prívarok z cukety s párkami a na zajtra fazuľovú "Jokai" polievku.Tak voňala,že prívarok je na sporáku a čaká...

Z. Lika 24.1.2020 17:42

Verenko, musela jsem si polévku Jókai vygoglit, a je to teda něco!! To se nedivím, že dostala přednost. Prívarok do zítřka vydrží :-) Takže dobrou chuť :-)

Z. Matylda 24.1.2020 11:26

Gnocchi by mě nenapadlo opíkat ani zapíkat... hm, asi že je to měkké? A jsem na tom jako Xerxová, zbývají mi brambory.... a letos je mám ve velmi dobré kvalitě. Budu muset vyrobit zapečené brambory, včera jsem koupila luxusní uzený bůček, tak to vrazím do nich- ne teda všechno, to by byla škoda.

E. Zvolánková 24.1.2020 12:01

A kde se dá koupit luxusní uzený bůček:-)? Můj muž ho miluje;-D

E. Zvolánková 24.1.2020 12:02

omylem jsem to odeslala moc brzy....Ještě jsem chtěla dodat, že ho miluje, ale je vybíravý, jen tak něco mu nešmakuje:-)

Š. Matyášová 24.1.2020 12:13

u nás třeba v Bylanech u Chrudimi, v Řeznictví....:-P slintací.

M. Skálová 24.1.2020 19:58

Až budete na chalupě tak v Č.D. ale chtějte ,,od Krejcarů"

Š. Matyášová 24.1.2020 12:12

mne taky ne, ale kdysi jsem to viděla v bedně, jak to dělala moje oblíbenkyně- Nigella Lawson. Tak jsem to zkusila a bylo to fakt dobrý....

Z. Lika 24.1.2020 12:15

U Matyldy tipuji, že bůček ulovila na jihu Jižní Moravy :-)

Z. Matylda 24.1.2020 17:49

Jo, ve Vranovicích, co jsou kousek od Hustopečí.

Z. Jenny 24.1.2020 10:37

Gnocchi máme doma pořád v zásobě a vymyšlím různá kouzla, což s nimi jde. Zapékané jsem ještě nedělala ,takže bude oběd,už si dělám chutě. Papriky taky oblibujeme ale já si je dám zvlášť s omáčkou, to mám raději. Nelinko, díky za připomenutí jednoduchého jídla na kdykoliv. :-) Dnes ne, dnes máme šulánky s mákem.:-)

Š. Matyášová 24.1.2020 10:41

zkusila sjsi je jenny vysypat z toho obalu a rozebrat a následně jen osmažit v oleji- jako krokety?

Z. Jenny 24.1.2020 15:00

Tak tohle by mne nenapadlo ani ve snu ale určo zkusím, dík! R^V

Doufám ale, že nemyslíš ty šulánky! ;-D

Š. Matyášová 27.1.2020 7:50

ne, ale myslím, že by šly také opéct :-D , jeden bych zkusila...

T. Zana 24.1.2020 10:25

Gnocchi mám taky ráda, to je dobré připomenutí :-)

Nikdy jsem je teda nezapékala, to je zajímavá obměna. Díky, Nelino :-)

A. Zemanová 24.1.2020 9:52

Gnocchi jsem objevila už před lety jakou skvělou surovinu pro přípravu rychlého, levného a dobrého oběda. Většinou také začínám cibulkou na slanině nebo na sádle a dál je to podle toho. Tedy podle chuti a co je doma a kdo to má sníst. Pár plátků pokrájené anglické slaniny, hrstička uvařených vepřových ocásků nebo žebírek (tohle vždycky po nákupu uvařím většinu nebo i celé to napytlíčkuju do mrazáku), klobáska..., ale i žampiony na másle oprásklé. Zatímco míchám cibulku a uzené, uvařím gnocchi, scedím a hned přidám do pánve (ano, pánev musí být větší, zapomněla jsem napsat. Všechno se dělá jen v té jedné pánvi). Gnocchi trochu orestuju v tom cibulovém a uzeninovém základu. Klidně do růžova, je to dobré. Pak se to dá rovnou jíst nebo se dá vmíchat trocha kysaného zelí. Zelí se dá dokonce vmíchat i ke gnocchi bez uzeného! :-)

S gnocchi sedají dělat i jiná kouzla, na másle oprásknout pórek, dva tři na nudličky nakrájené plátky šunky, pak posypat sýrem nebo polít jednoduchou sýrovou omáčkou.

Zkrátka gnocchi je velký kamarád líné kuchařky. :-) Ale to zapékání mě nikdy nenapadlo (asi jsem na to moc líná). A na pečené papriky jsem dostala velkou chuť.

Děkuju Ti za dobré tipy, Nelinko.

Z. Lika 24.1.2020 9:00

Noky mám ráda a zapékat je by mě nenapadlo, a tohle vypadá opravdu chutně, hutně a sytě - přesně do zimního období. Papriky to házejí víc do léta - ty barvy! Musely samy klouzat do krku.

Dobrá inspirace, Nelinko, je to samá chuť, díky R^

E. Zvolánková 24.1.2020 7:33

Také všem krásné páteční ráno, jakož i nadcházející víkendR^ Gnocchi já můžu na jakýkoli způsob, takže tohle by mi určitě taky chutnalo...jen mě to ještě nikdy nenapadlo udělat;-D Jinak jsme na tom ale stejně jako u Xerxových...taky musíme nejprve zpracovat brambory. Ale z těch se dají udělat domácí noky....Ty už bych teda ale nezapékala...Můj muž dělá vynikající bramborové nočky i knedle...My je teda úplně milujeme s kachnou pečenou na zelí. Děláváme ji tak max. 2x do roka, ale mužský ji umí dobře odtučnit, takže není pak mastná a těžká. A když se ještě spláchne dobrým pivkem, tak éňoňůňo;-D;-D;-D Úplně jsem si sama sobě udělala chutě na ty bramborové noky nebo knedle s tím zelím...;-D

Z. Xerxová 24.1.2020 6:39

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :-)

Nevypadá to špatně - ale mám přebytky brambor (trošku jsme omezili přílohy a je to znát) a tak když něco zapékat, tak brambory :-P