2.8.2021 | Svátek má Gustav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Bakonyi kotleta

Pamatujete?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Crossette 28.5.2021 19:56

Liko, to vypadá lákavě. Houby miluji ve všem a zakysanou smetanu mám trvale v lednici (ta zdejší je hustá jako jogurt, takže buď řadím, nebo naopak omáčku zahustí). Já takhle na houbách jeden čas dost dělávala hovězí maso. V angl. pod honosnějším názvem "Beef Stroganoff". Často jsem ale poctivé hovězí maso šidila pro rychlou úpravu mletým hovězím a i tak to bylo moc dobré. Jen jsem ho při dušení nechala mleté ve větších kusech, to vypadalo více jako "masově", příprava a suroviny jinak stejné jako zde u vepřového. Vlastně už jsem to dlouho neděla, protože díky Zvířetnickým receptům se náš jídelníček dost obměnil :-) Ale zrovna minulý týden manžel z nákupu přinesl balík 15, různých vepř. kotlet (tady jako rodinné balení, které já rozdělím a mrazím). Takže jedno balení vyndám a vyzkoouším.

Jinak když už zahušťuji moukou, tak si ji nejprve nasucho (bez oleje, másla) opražím na pánvičce. Buď světlou nebo tmavší. Nechám vychladnout, smíchám se studenou vodou (nebo mlékem, když dělám bešamel) a přileji k masu do horké omáčky a provařím. Začala jsem to tak dělat před lety proto, že se mi máloky podařilo nemít v zavařované jíšce (s máslem) hrudky. Mouka za studena rozmíchaná hrudky nedělá. Jinak jsem ale jako malá mamince velice ráda ujídala máslovou jíšku a ona mi vždy cast přenechala na pávničce.

Také se pamatuji na konzervu vepřového ve vlastní šťávě. Kus růžového libovoučkého vepřového byl fak výborný a šťáva se dala nastavit a udělat z ní omáčku.

Z. Lika 28.5.2021 20:17

Maričko, do Bakonyi patří nekysaná smetana, ale chutím se meze nekladou.

Stroganoff mi taky vždycky chutnal :-)

Já se učila opražovat "zásmažku", čili ne mouku nasucho, ale už s máslem. Pamatuji se, jak jsem se jako malá učila, jak ji ředit vodou tak, aby nenadělala hrudky. No kuchyň je alchymie :-)

M. Crossette 28.5.2021 20:39

Liko, právě ty máslové hrudky jsem mamince moc ráda ujídala - tedy ještě, než je ředila. A jako ona, tak i já jsem naředěnou jíšku někdy do omáčky lila přes cedník (až jsem to vzdala a dělám ji teď takhle na sucho). Ovšem šlo jen o vzhled, protože mně cucíčky v omáčce nikdy nevadily a manžel na ně také není a nebyl háklivý, když jsem mu prostě řekla, že je to jen sražená mouka s máslem:-).

Ani nevím, jestli se tu prodává nekysaná smetana - tedy jedině jako Smetana ke šlehání. Máš na mysli ji, nebo se u vás prodává něco jiného sladkého, hustšího?

Z. Lika 28.5.2021 21:25

Určitě se u vás prodává smetana i nekysaná - u nás je ke šlehání ta vysokoprocentní (aspoň 30 % a výš), a ty méně procentní jsou tzv. Smetany na omáčky (třeba 12 nebo i 10% tuku, neušleháš z nich šlehačku). V žádné nejsou další příměsi (škrob, karagenan, jiná zahušťovadla, příchutě). Když se u nás řekne smetana, myslí se "nikoli zakysaná", zakysanka je prostě vždycky "zakysaná smetana".

"Nejsilnější" smetanu jsem u nás viděla 40%, u vás to bude "double cream" asi? Do omáček nemusí být tak tučná.

M. Crossette 28.5.2021 22:10

Liko, díky za odpověď. Ale fakt tu nic takového nevidím. Nevím, jestli se ti stránka správně otevře, jestli ano, koukni na náš "výběr":-). U všecho je napsáno "whipping cream". Jedině ta mexická smetana"cacique" by možná šla, vidím ji poprvé, vypadá nealšovaná a mohla by mi chutnat. Jinak holt zkusím normální šlehačku na šlehání, možná máš pravdu, že do vepřové omáčky se "sladká" smetana hodí víc. Já si ráno do kafe dávám "half&half" ale to není ono. Z Anglie znám jejich výborný "double cream", ale jestli se tu někde dá koupit jeho obdoba, fakt nevím. Pamatuji se z českého obchodu na ten váš výber sytosti smetan (zrovna když jsem v Praze dělala ta tacos, tak jsem si nebyla jistá, jestli jsem i tu zakysanku koupila dostatečně hustou - naštěstní ano.

https://www.walmart.com/search/?query=heavy%20dairy%20cream&typeahead=heavy%20

Z. Lika 29.5.2021 12:00

Maričko, odkaz se mi sice neotevřel, ale podívala jsem se do vaše Wallmartu, a opravdu jsem nic ve smyslu naší smetany na vaření nenašla. Jen tu mexickou, a pak něco od nestlé, ale je v tom karagenan na zahuštění.

Laicky mě napadá, že bych naředila tučnou smetanu mlékem, třeba půl na půl (half and half?? ;-D) Anebo prostě dala té tučné smetany méně, pokud bych měla v hrnci ještě dostatek základní omáčky.

Jsem zvědavá, jaká bude ta mexická.