2.8.2021 | Svátek má Gustav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Bakonyi kotleta

Pamatujete?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Matyášová 31.5.2021 8:52

tak z konzervy to neznám, ale vypadá to báječně....:-P

L. Blaza 29.5.2021 17:28

Tak to vypadá skvěle! Další recept, který chci vyzkoušet! :)

M. Crossette 28.5.2021 19:56

Liko, to vypadá lákavě. Houby miluji ve všem a zakysanou smetanu mám trvale v lednici (ta zdejší je hustá jako jogurt, takže buď řadím, nebo naopak omáčku zahustí). Já takhle na houbách jeden čas dost dělávala hovězí maso. V angl. pod honosnějším názvem "Beef Stroganoff". Často jsem ale poctivé hovězí maso šidila pro rychlou úpravu mletým hovězím a i tak to bylo moc dobré. Jen jsem ho při dušení nechala mleté ve větších kusech, to vypadalo více jako "masově", příprava a suroviny jinak stejné jako zde u vepřového. Vlastně už jsem to dlouho neděla, protože díky Zvířetnickým receptům se náš jídelníček dost obměnil :-) Ale zrovna minulý týden manžel z nákupu přinesl balík 15, různých vepř. kotlet (tady jako rodinné balení, které já rozdělím a mrazím). Takže jedno balení vyndám a vyzkoouším.

Jinak když už zahušťuji moukou, tak si ji nejprve nasucho (bez oleje, másla) opražím na pánvičce. Buď světlou nebo tmavší. Nechám vychladnout, smíchám se studenou vodou (nebo mlékem, když dělám bešamel) a přileji k masu do horké omáčky a provařím. Začala jsem to tak dělat před lety proto, že se mi máloky podařilo nemít v zavařované jíšce (s máslem) hrudky. Mouka za studena rozmíchaná hrudky nedělá. Jinak jsem ale jako malá mamince velice ráda ujídala máslovou jíšku a ona mi vždy cast přenechala na pávničce.

Také se pamatuji na konzervu vepřového ve vlastní šťávě. Kus růžového libovoučkého vepřového byl fak výborný a šťáva se dala nastavit a udělat z ní omáčku.

Z. Lika 28.5.2021 20:17

Maričko, do Bakonyi patří nekysaná smetana, ale chutím se meze nekladou.

Stroganoff mi taky vždycky chutnal :-)

Já se učila opražovat "zásmažku", čili ne mouku nasucho, ale už s máslem. Pamatuji se, jak jsem se jako malá učila, jak ji ředit vodou tak, aby nenadělala hrudky. No kuchyň je alchymie :-)

M. Crossette 28.5.2021 20:39

Liko, právě ty máslové hrudky jsem mamince moc ráda ujídala - tedy ještě, než je ředila. A jako ona, tak i já jsem naředěnou jíšku někdy do omáčky lila přes cedník (až jsem to vzdala a dělám ji teď takhle na sucho). Ovšem šlo jen o vzhled, protože mně cucíčky v omáčce nikdy nevadily a manžel na ně také není a nebyl háklivý, když jsem mu prostě řekla, že je to jen sražená mouka s máslem:-).

Ani nevím, jestli se tu prodává nekysaná smetana - tedy jedině jako Smetana ke šlehání. Máš na mysli ji, nebo se u vás prodává něco jiného sladkého, hustšího?

Z. Lika 28.5.2021 21:25

Určitě se u vás prodává smetana i nekysaná - u nás je ke šlehání ta vysokoprocentní (aspoň 30 % a výš), a ty méně procentní jsou tzv. Smetany na omáčky (třeba 12 nebo i 10% tuku, neušleháš z nich šlehačku). V žádné nejsou další příměsi (škrob, karagenan, jiná zahušťovadla, příchutě). Když se u nás řekne smetana, myslí se "nikoli zakysaná", zakysanka je prostě vždycky "zakysaná smetana".

"Nejsilnější" smetanu jsem u nás viděla 40%, u vás to bude "double cream" asi? Do omáček nemusí být tak tučná.

M. Crossette 28.5.2021 22:10

Liko, díky za odpověď. Ale fakt tu nic takového nevidím. Nevím, jestli se ti stránka správně otevře, jestli ano, koukni na náš "výběr":-). U všecho je napsáno "whipping cream". Jedině ta mexická smetana"cacique" by možná šla, vidím ji poprvé, vypadá nealšovaná a mohla by mi chutnat. Jinak holt zkusím normální šlehačku na šlehání, možná máš pravdu, že do vepřové omáčky se "sladká" smetana hodí víc. Já si ráno do kafe dávám "half&half" ale to není ono. Z Anglie znám jejich výborný "double cream", ale jestli se tu někde dá koupit jeho obdoba, fakt nevím. Pamatuji se z českého obchodu na ten váš výber sytosti smetan (zrovna když jsem v Praze dělala ta tacos, tak jsem si nebyla jistá, jestli jsem i tu zakysanku koupila dostatečně hustou - naštěstní ano.

https://www.walmart.com/search/?query=heavy%20dairy%20cream&typeahead=heavy%20

Z. Lika 29.5.2021 12:00

Maričko, odkaz se mi sice neotevřel, ale podívala jsem se do vaše Wallmartu, a opravdu jsem nic ve smyslu naší smetany na vaření nenašla. Jen tu mexickou, a pak něco od nestlé, ale je v tom karagenan na zahuštění.

Laicky mě napadá, že bych naředila tučnou smetanu mlékem, třeba půl na půl (half and half?? ;-D) Anebo prostě dala té tučné smetany méně, pokud bych měla v hrnci ještě dostatek základní omáčky.

Jsem zvědavá, jaká bude ta mexická.

Z. Lika 28.5.2021 17:26

Vyluštění kvízu najdete zde:

https://sk.forvo.com/word/bakonyi/

Doporučuji druhou nahrávku, je srozumitelnější :-)

Z. Janaba 28.5.2021 13:16

Tohle dělám manželovi (já maso nejím, když nemusím), jenom místo hub nakonec přidám kapary ze skleničky i s trochou nálevu. Prý dobré. Smetana se může obměnit zakysankou, jak tomu říkate.

Je zakysaná smetana taková ta, co v ní stojí lžíce? A co se dá koupit ve verzi light, nebo original?

A. Zemanová 28.5.2021 13:45

Řekla bych, že ano. Dá se koupit 12%, 15%, ale i 18%. Myslím, že jsem viděla i 10% zakysanou smetanu.

Z. Jajka 28.5.2021 14:13

16%, 20% i víc... jak která mlékárna

Z. Lika 28.5.2021 17:40

U zakysaných smetan (i jogurtů a pod.) se dívám hlavně na složení - aby v nich nebyl škrob, karagenan a pod. Hlavně ty nízkotučné bývají zahušťované "záklechtkou" :-/

Z. Janaba 28.5.2021 20:18

Tak děkuji. U nás prodávají s 10, 18 a 35%. Nejlepší je samozřejmě ta 35%, já kupuji tu 18%. Vyrobeny mají být pouze ze smetany a kyseliny mléčné. Homogenizované a pasteurizované. Tak jim věřím, nic jiného nezbývá a kontroly tu fungují. Až budu příště v Praze, koupím a porovnám.

Z. Tečka 28.5.2021 11:32

Na tuhle konzervu, jakož i na další, taky dobré, se pamatuju. Kupovaly jsme si je s kolegyní na odpolední nebo noční. Fakt se to tehdy dalo jíst. Vařit tyhle kotletky ale nebudu, odrazuje mě ta smetana.

Co se týče záklechty, tu prostě nepoužívám, mám pocit, že i když se vaří jídlo dost dlouho, pořád mi ta mouka drhne na jazyku. Prostě všechno jde začínat dělat s jíškou.

Jinak mám jeden dotaz: minulý týden v diskusi padl nápad vařit bramknedlíky ve vodě se lžičkou škrobu. Nevíte prosím někdo, jestli to pomáhá i u houskových? Prostě někdy se mi zadaří a mám je nechutně slizké, i když na chuti jim to neubírá (nedělám kynuté). Děkuji za případnou radu, jak se tomu vyhnout.

Z. Lika 28.5.2021 18:47

A tak já bych to prostě zkusila, lžička škrobu navíc není takové vydání. Zajímal by mě výsledek. Ale pokusím se to udržet v paměti a příležitostně vyzkoušet.

Z. Jajka 28.5.2021 10:33

Vypadá to veelmi jedle, to vyzkouším. Jako přilohu vidím bramborové nočky.

Jen by mě velmi zajímalo, co se podrobně děje s tou moukou při delším povaření a jestli je opravdu nutné. Myslím, že je to dotaz na IvuP.

Totiž když jsem kdysi vařívala dětem krupicovou kaši, krupici jsem předem namočila v mléce, pak stačilo uvést do varu a po chvilce už byla kaše správně hustá. Dál jsem nevařila, riziko připálení na plynu bylo dost velké...

Z. Lika 28.5.2021 10:40

Podle mě tam jde o lepek a jeho rozvinutí. Když se nerozvine, hůř se tráví, nastává plynatost a břichabol. Máti vzpomíná, že mi jako dvouměsíčnímu neustále hladovému uřvanci udělala krupičnou kaši - navíc bez namáčení, bez důkladného provaření. Prý jsem málem umřela. Ale řvát už jsem přestala. ;-D

IvaP bude určitě vědět přesněji.

Z. Iva 28.5.2021 13:44

No, já nejsem pekař, měla jsem specializaci konzervace potravin a technologie masa. Ale spíš bych řekla, že o lepek nejde, ale o škroby, aby zmazovatěly. Krupice se máčí proto, aby byly ty škroby nabobtnalé a rychleji se uvařily. Stejně tak je to s luštěninami a kroupami, když nenamočíte, tak se vaří příšerně dlouho.

Z. Jajka 28.5.2021 14:19

Také jsem si říkala, co třeba palačinky - to je mouka v mléce (a vajíčko), ty smažím cca minutu po jedné straně a 10 sekund po druhé. Hraje roli teplota? Škrobu v pudinku stačí 2 minuty...

Z. Lika 28.5.2021 18:49

Těsto na francouzské palačinky se zadělává vždy nejpozději ráno toho dne, kdy mají být k obědu. Mám z první francouzské ruky. A já, neb jsem hlava děravá, si palačinkové těsto připraví už večer předem do lednice. Dělá to divy s chutí i stravitelností.

Z. Jajka 28.5.2021 21:34

Vidíš, já si těsto na palačinky zadělávám ráno a ani ho pak nedávám do ledničky.

Z. Matylda 28.5.2021 13:44

Tak já se přiznám- dost často zahušťuju omáčku nebo šťávu instantní kaší, pohankovou nebo špaldovou. Nemusí se to dělat tak dlouho a dají se koupit ty bez mlíka :) tuším se jmenují nomina.

Z. Jajka 28.5.2021 14:23

Já často zahušťuji škrobovou moučkou - obvykle guláš, když přeženu podlití masa...

Z. Tečka 28.5.2021 14:46

Jo, lžičku škrobu taky někdy použiju. U guláše, pokud to přeženu, někdy použiju smaženou cibulku, hezky se rozvaří. Když na ni na tržíčku narazím, vždycky si nějakou do zásoby koupím.

Z. Lika 28.5.2021 19:20

S tou smaženou cibulkou na zahuštění je to dobrý tip. Jinak používám červenou čočku (do polévek) anebo jemně strouhanou bramboru (kamkoli).

Z. Jenny 28.5.2021 9:49

Kotletky na všechny možné způsoby bývaly specialitkou mojí matinky.Tyto balkonové jsem dělala mnohokrát,moc dobré! Žampiony hojně využívám, chodím na ně k sousedovi na zahradu, má tam ty pravé. Taky je dost kupuji a přidávám, máme je rádi,nejraději má ty velké deštníkové,portobello s moji ,asociací ombrello ;-D.

Z. Lika 28.5.2021 19:21

Portobello plněné nějakou dobrou mňamkou a zapečené, nemají chybu!

A. Bytová 28.5.2021 9:06

Kvíz - v mém okolí bývala tato libůstková konzerva známa pod názvem Pakoně.

Hm, a paštice Májka se říkalo Seremtéškrémesterházy.

Z. Jenny 28.5.2021 10:13

To byla žrádylka,konzervy se vozily na putovní tábor a na různé zálesácké akce;-D;-D,v obchodech nebylo celkem nic, co by se dalo nějak na delší použití zpracovat ale ty konzervy byly dělány podle platných norem a dost kontrolovány, takže bývaly poživatelné. Vepřovka,lunchmeat,májka, atp.to byly základy táboření. Dalo se i různě vylepšovat přísadami,jako čerstvá cibule,paprika,chjó to byly časy!