23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Vepřová panenka na dva způsoby

Když se koupí větší kus vepřového...

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Crossette 15.5.2020 16:48

Zano, majonézy se fakt neboj! V druhém receptu je "v originále" napsáno tohle : "Majonézu cítit nebudete!!! Takže i nepřátelé majonéz si můžou pečínku tímto způsobem připravit".

A já potvrzuji. I když je na mase napatláno hodně majonézy, cítit jí nebudeš. Majonéza je přeci "našlehaný "olej s vajičkem a přichutěmi. A to vše se vypeče do šťávy spolu s tím, co vyteče z masa. Sama jsem se divila, kde se u prvního receptu vzala ta skvělá krusta "jen z majonézy a hořčice", ale ani v ní majonéza cítit nebyla.

Š. Matyášová 18.5.2020 8:48

a není ten sosík potom hodně mastnej?

T. Zana 15.5.2020 16:17

Koukám, zajímavé... pořád si nějak neumím představit tu majonézu, ale možná se časem odhodlám to otestovat, až mi dojdou nápady :-)

Z. Yga 15.5.2020 19:54

Majonéza je fajn - když do ní naložíš na pár hodin maso, tak krásně zkřehne. Bodejť ne, však je tam jen olej, vejce a hořčice + sůl.

Š. Matyášová 18.5.2020 8:50

v podmáslí ti taky maso krásně nakřehne...

M. Crossette 15.5.2020 15:50

Děkuji za komentáře, jsou si hodně podobně, tak odpovím najednou. Ano, Ivo určitě máš pravdu, že to co jsem koupila, tedy nebyla pravá panenka. Jak píšu, normálně také kupuji pravou panenku, takové dva tenké měkkoučké "pendreky". Ten den ji neměli, ale hned vedle ležel tenhle kus masa. Jak byl čerstvý, nálepka byla z chladna v boxu navlhlá, já četla bez brýlí. Zahlédla jsem "Whole" a pak "Loin" . Řekla jsem si, že asi existuje "celá panenka" ,to co jindy kupuji, jsou zřejmě kousky z ní. Maso vypadalo liboučké, tak jsem ho prostě vzala a dál na tím nedumala. Doma jsem mokrý, zevnitř krvavý obal rovnou strhla, oddělila kus na večeri a druhou část dala zmrazit. Pravda, zarazila mě ta sádlová vrstva a že maso nemělo typickou blánu, jako má panenka. Ale nejsem řezník ani znalec (však i hovězí kupuji "od pohledu" víc než seku). Susie psala, že její panenka se pekla asi 30 min, podle fotky co mi k receptu poslala použila jednu "štangličku". U mě je panenka jindy tady fakt rychlovka. Tady jsem si jednoduše řekla, větší kus, delší doba pečení.

Takže to, že na cedulce nebylo "Whole Pork Tenderloin", ale jen "Whole Pork Loin" jsem prostě přehlédla. V konečném výsledku to nevadilo, u obou způsobů přípravy byl výborný. Vždyť i ten druhý (mnou uložený) recept je z krkovičky. Takže recepty určitě někdy udělám znovu, jen si dám pozor, abych koupila pravou panenku a schválně se soustředím na rozdíl chutě. Na druhé straně, jsem zcela náhodou objevila něco nového, protože cenově byl tenhle flák masa velmi dostupný a někdy ho koupím znovu. Takže Ivo děkuji za upozornění, jinak bych asi dál žila v omylu, že exstuje takhle obrovská panenka. No jsem už zvyklá, že v USA je vše "ve velkém" :))

Tady je odkaz s obrázkem co jsem koupila (ten první, na obrázku je polovina masa, já měla 2x delší). Druhý obrázek je pravá panenka.

https://tinyurl.com/y8c8nqsn

Liko, já čerstvý křen vmíchala do majonézy a chuť šťávy měla mírně ostrý říz. Hořké mi to nebylo. Každý jazýček je jiný :)

Z. Yga 15.5.2020 19:52

Maričko - ten flák masa, co jsi koupila, je opravdu docela hodnotný a na rozdíl od panenky (u nás se říká sysel) výrazně levnější. Panenka je vlastně svalek, který je přirostlý k tomuto velkému svalu - kotletě. Z kotlety třebas dělám bifteky a jsou výborné.

M. Crossette 15.5.2020 20:37

Děkuju YGo, už jsem koukala na video, na 10 různých způsobů co vše se z masa dá udělat :) Určitě znovu koupím.

A slovo sysel se mi líbí víc než panenka :)

T. Zana 15.5.2020 20:56

Chicht - co jste jedli? Aaale, sysla ;-)))

Z. Iva 15.5.2020 23:05

Já chci návod, jak udělat z vepřové kotlety hovězí svíčkovou ;-)

Z. Jitur 15.5.2020 13:55

jednoduché a lákavé receptíky, díky Maričko

Z. Jenny 15.5.2020 10:31

Panenku mám pořád v mražáku neb vnučka ji má moc ráda. Dělám ji na plátky,medailonky na rychlo. Maričko určitě využiji některý Tvůj recept a líbí se mí"kořenit dle vlastních chutí". Všichni máme nějaké ty vlastní kořenící vychytávky. :-)

Z. Iva 15.5.2020 9:54

Ať se koukám, jak koukám, tak to maso není panenka. Je to vykostěná kotleta, očištěná od řetízku a tuku, tzv. karé.

Š. Matyášová 15.5.2020 10:20

taky mi to přišlo na panenku moc "velké"

Z. Janaba 15.5.2020 11:08

Se taky přidám. Ale v Americe je všechno větší, i samotní Američané jsou :-) . Tady u nás znám panenku jako úhledný sválek, silný asi jako moje předloktí. Tedy při mých 53 kilech. A po upečení na 70 stupňů C ve středu je jemně růžový.

Třeba by vás zaujal pomerančový saus, který k panence někdy udělám v rámci toho novějšího trendu mísit sladké/slané. Pro 4 strávníky svářím asi 1/2 hodiny 16 malých cibulek, 6 dl pom.džusu, přidám 2 pol.lžíce cukru a 2 pol.lžíce balsamic octa. Vařím do sirupové konsistence. Nakonec zašlehám 4

čaj.lžičky másla. Sausu se k masu nepřidává jako svíčkové ke knedlíkům, je to spíše součást přílohy a k vypíchnutí chuti k pečeným bramborám a celkem nudné chuti masa. Když mám hroznové víno a jablka a pár vlašských jader, krátce to opeču a přidám.

Není to tak hrozné jak to vypadá, saus je navinulá směs cibulky, balsamicu a džusu.

Š. Matyášová 15.5.2020 11:35

no je to prostě š ́távička na podlití...tak akorát k masu... ;-) zní to zajímavě....

Z. Jitur 15.5.2020 13:57

jj, určitě to i zajímavě a lahodně chutná

M. Crossette 15.5.2020 16:56

Jano, to vypadá zajímavě, takový druhu "sweet and sour" omáčky, někdy určitě zkusím.

Mně ze začátku přišly tyhle typy nasládlých omáček (zde běžné) dost divné - to jako k masu či na maso??? Ale už dávno jsem si zvykla, jak jsem už dříve psala, sunkovou kýtu peču potřenou ananasovou šťávou s hnědým cukrem. A je to výborné.

Z. Yga 15.5.2020 7:41

Dobrý den. Tak já majonézu na maso někdy používám - když dělám takové ty kouska ála čína (:o)))), tak někdy je nakládám do majonézy, někdy do bílého jogurtu a někdy použiji jen hořčici.

Jinak oba recepty vypadají docela dobře. U toho druhého s cibulí bych asi cibuli nakrájela pod maso (potom krapet podlila) a pak si myslím, že by už sýrový kabátek neujížděl.

Jinak mám dojem, že to, čemu Marička říká panenka, je spíš kotlet, či-li pečeně, či-li svíčkovica (ponašemu). Podle velikosti šrůtky v pekáči by museli mít u Maričky prasátka velikosti slona (i když jejich krocani jsou taky obludy). Ale náhodou mám dvě panenky v mražáků (minulý týden byla na ně akce), tak asi některý z receptů vyzkouším, akorát myslím, že je budu péct zabalené v alobalu.

Š. Matyášová 15.5.2020 10:24

Ygo, sýrový kabátek je hezký,ale při krájení je to horor..podařilo se mi bez karambolu nakrájet jen strouhanej -spíš drcenej sejra smíchanej se strouhankou, co byl na mase jako část dvojobalu.Jinak jak to maso pustí šťávu, odděluje se to a pak je to "vopruz"... možná tak krájet strunou,ale to zas nevim, jak by dopadlo to maso....

Z. Lika 15.5.2020 6:52

Vypadá to zajímavě, o majonéze v této úloze jsem ještě neslyšela. Jen bych se ráda zeptala, jestli ten křen po upečení nezhořkl? Křenová omáčka se s křenem už nesmí vařit (osobně vyzkoušeno, ajaj)...

Dobrý ti pro návštěvové jídlo, díky, Maričko :-)

Š. Matyášová 15.5.2020 10:27

Liko, jak nesmí? Jsem ji vařila teď na Beaveru a musela mi probublat..křen jsem měla čerstvej, strouhanej a nezhořkl...

ale kromě křenovky a vejmrdy, mám všude raději čerstvej křen, takže bych ho péct nedala...taky mne to překvapilo....

Z. Lika 15.5.2020 13:01

Tak to upřesním: JÁ nesmím křen povařit, protože MNĚ pak zhořkne. Čerstvý v křenové omáčce, smetanové - výsledek: hnus k pohledání. Od té doby mám ke křenu respekt a až po mnoha letech jsem se ho odvážila v omáčce prohřát :D

Z. Xerxová 15.5.2020 6:16

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :o)

Panenka byla u nás minulý víkend - na houbách (hodně houbách) a s rýží.

Z. Lika 15.5.2020 6:45

Xerxová, čerstvých?? Páni!

Z. Xerxová 15.5.2020 7:51

čerstvé ještě ne (sbíráme houby "klasické" - a ty začnou tak za měsíc) - panenka byla na vrstvě sušených bílých hříbků

E. Zvolánková 15.5.2020 7:40

To je náhoda, u nás taky, akorát ne panenka, ale krkovička :-)) A taky na hodně houbách. Manžel je zavařuje vždycky jako smaženici do sklenic pro pozdější použití právě třeba pod maso nebo do omáček. Takže to bylo jako kdyby z čerstvých. Taky zavařuješ houby?

Z. Yga 15.5.2020 7:43

A jak je zavařuje? Já je jednou taky zavařila (jinak je zamražuju) a všechny se mi zkazily! (:o(((

Š. Matyášová 15.5.2020 10:30

zavařuju předsmažené..odusím je na sádle, trochu okmínuju a malinko osolím...potom orestuju a dusím, skoroměkké horké nafedruju do sklínek,zatáhnu víčko a dám na 20 minut na 80°C zasvařit...pak používám pod maso...jinak je nechám ovařit, okapat,naskládám do sklenic, přidám lák a zavařím...nebo suším v sušce....

E. Zvolánková 15.5.2020 11:31

Děláme to naprosto stejně :-) A nekazí se nám, vydrží přes celou zimu ve sklepě, ale obvykle nikdy nevydrží déle než do konce jara, neb se všechno sežere :-))