22.9.2020 | Svátek má Darina


MLSOTNÍK: Vepřová panenka na dva způsoby

15.5.2020

Jako mnoha jiným, i nám koronavir překazil plány. Přesněji našim kanadským přátelům. Ti nás už řadu let, po zimě strávené na Floridě, cestou zpět navštěvují. Letos, dva dny před plánovanou návštěvou, premiér Justin Trudeau vydal nařízení, aby se Kanaďané z cest co nejdříve vrátili, než zavře hranice. Tak se přátelé raději rozhodli jet z Floridy rovnou domů.

Kamarádka Susie se těšila, že nám tu jeden den udělá večeři podle nového receptu, který na Floridě vyzkoušela. Po návratu domů mi recept poslala mailem a já jí slíbila, že ho určitě vyzkouším. Svojí jednoduchostí je velmi podobný receptu od Bláži (zapékaná treska). Místo ryby je z vepřové panenky (nebo jiného seku vepřového) a množství masa a majonézy bude záležet na počtu strávníků.

Menší balení vepřové panenky, které normálně kupuji, neměli, musela jsem koupit o dost větší kus. Tak jsem ho rozpůlila a druhou polovinu dala do mrazáku. Když jsem si recept od Susie ukládala do počítače, zjistila jsem, že už tam pod „vepřovým masem“ jeden podobný recept mám. Nepamatuji si, kdo mi ho poslal, ale uložila jsem si ho jistě proto, že vypadal zajímavě. Už předem jsem tedy věděla, co později udělám s druhé půlky masa v mrazáku.

Recept první: Vepřová panenka s ochucenou majonézou

Budete potřebovat: vepřovou panenku, koření podle vlastního výběru, majonézu, dijonskou horčici a křen

Maso potřené kořením.

Maso potřené kořením.

Kořenila jsem montrealskou směsí, kamarádka jinak, ale jistě půjde jakékoliv oblíbené koření.

Postup: Nejprve si smíchejte majonézu s hořčicí a křenem. Tolik, aby jí bylo dost na pomazání celého kusu masa. Já jsem namíchala tak, jako když připravuji majonézu na vánoční brsalát (asi lžíci hořčice na hrnek i víc majonézy). Náhodou jsem měla i zbylý kousek čerstvého křenu a nastrouhala ho vrchovatou lžíci do majonézy.

Maso pomazané majonézou.

Maso pomazané majonézou.

V receptu je uvedeno, že křen není nutný, já bych ho doporučila, končené omáčce dodá příjemnou chuť. Pokud nemáte čerstvý, třeba máte doma křenem ochucenou hořčici nebo majonézu.

Maso osušte, kolem dokola posypte kořením a vložte do pekáčku. Potom celý povrch masa potřete majonézou. Toť vše. Podle receptu můžete maso rovnou péci, Susie ho dala do druhého dne do lednice, aby se chutě rozležely. Já to udělala také.

Hotové upečené maso.

Hotové upečené maso.

Zakryté maso dejte do vyhřáté trouby a pečte do měkka. Délka bude záležet na druhu a velikosti masa. Můj větší kus se pekl hodinu. Netřeba podlévat, šťáva z masa a majonézy zcela stačí. Jak vidíte na obrázku, majonéza na povrchu utvoří krásnou krustu a šťávy jsem měla hodně. Dost i k další večeři, kterou jsme ze zbylého masa měli o dva dny později.

Moc dobré to bylo.

Porce na talíři.

Porce na talíři.

Recept druhý: Vepřová krkovička pečená v majonézovém kabátku

Maso s kořením.

Maso s kořením.

Tohle je ten dříve uložený recept, který jsem o pár týdnů později udělala z rozmražené druhé půlky vepřové panenky.

Budete potřebovat: vepřové maso (krkovičku, panenku..), majoránku, kmín, sůl, majonézu, cibuli a tvrdý sýr.

Postup: Jako u prvního receptu, kolik všeho použijete, bude zase záležet na množství masa. Já jednu velkou cibuli mandolínou nakrájela na tenoučká kolečka, kterých po rozebrání byla docela hromádka. Z goudy jsem také nastrouhala větší hromádku.

S majonézou a cibulí, ještě sýr.

S majonézou a cibulí, ještě sýr.

Osušené maso posypte majoránkou a kmínem. Dejte do pekáčku, pomažte majonézou, poklaďte kolečky cibule a zasypte strouhaným sýrem.

Přikryté dejte péci. Můžete, ale nemusíte trochu podlít. Já zase nepodlévala, maso mělo na spodku tenčí vrstvu sádla, které po vypečení stačilo.

Sýr vytvořil na povrchu světlý „kabátek“, ale já jsem na posledních asi deset minut maso odkryla, aby ještě více zhnědnul.

Upečeno.

Upečeno.

Bylo to také výborné, možná ještě lepší než první recept. Nevýhodou je, že skrz sýrový povrch se maso špatně krájí, kabátek klouže dolů. Možná tou cibulí pod ním. Tak jsem kousky potrhaného kabátku dala samostatně na talíř vedle masa. Na pohled možná nic vábivého, ale stačí první kousek do pusy, a jak hromádka vypadá, vám bude úplně jedno.

Porce na talíři.

Porce na talíři.

DOBROU CHUŤ!

Foto: Marička Crossette

Marička Crossette Neviditelný pes