20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Věnečky

Jak se dělaly u nás.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Jajka 4.12.2015 22:14

Liko,

asi dvakrát jsem odpalované těsto zkoušela, výsledek nic moc... Budu to muset znovu zkusit podle Tvého receptu. Věnečky já ráda. Větrníky také. Ale ty si nedávám v cukrárně, radši si je nosím domů. Esteticky sníst větrník neumím... :-))).

Z. Lika 4.12.2015 22:19

Re: Liko,

Ty moje/naše věnečky se jedí dobře - lup s nimi do pusy, ham :-) Jsem ráda, že jsou zájemci. Věnečky budou!

Z. Jenny 4.12.2015 20:29

Prosím pěkně

jsem již vánočně vypečená neb přednosta slaví v neděli kulatiny. Jj (jojo) :-)) velikonoční zajíček se nám dožil slušného věku. Jsem na ohrabky, kuchtím a kuchtím. Důvod proč to píšu je ten, že mne děvčeta milená upomínají se" Setkáním", takže takto :

Lice i Zaně jsem psala , že to pořeším do konce listopadu,mám to jasně v hlavě a v pondělí jedu na dvě místa zařizovat. Podám pak hned zprávu na Hady. mějte prosím ještě chvíli strpení, na Jéžiška to tak či tak bude. Termín předpokládám 27.-29.květen, dříve u mně nelze k vůli našim rybářským závodům. Vydržte prosím! Hostýnky se těší. V případě, že to vyjde, budete muset všichni dojet buď do Hranic na Mor. nebo do Bystřice pod Hostýnem, samozřejmě upřesním.

Z. Lika 4.12.2015 20:38

Re: Prosím pěkně

Jenny, hurá! To je bezva a už se těším. Ovšem teď mi dochází, že budu muset shánět bednu na ty věnečky...

Ale v místech, o kterých se zmiňuješ, je krásně. Jsem ráda, mám tě ráda :D

T. Zana 4.12.2015 21:04

Re: Prosím pěkně

Jenny, jsi zlatá!

Přežij oslavy ve zdraví (to bude veliký :-)

Z. Lika 4.12.2015 21:04

Re: Prosím pěkně

A Jenny, nezlob se za tu mou netrpělivost - mám o Zvířetník starost, tak jsem ráda, že se drží :)

Z. Jenny 4.12.2015 21:30

Re: Prosím pěkně

Nééé,to mi vůbec nevadí, my Češi jsme mistři poslední chvíle ! :-))

Z. Yga 4.12.2015 21:33

Re: Prosím pěkně

Jenny - ale všimla jsi si, že Moravská sekce tě neuháněla, že my poslušně čekáme na další instrukce. Na druhou stranu ti nabízím pomocnou ruku, bude-li jí třeba.

A užij si přednostovi narozeniny a už se nehoň, ať jsi v neděli krásná a odpočatá.

Z. Jenny 4.12.2015 21:50

Re: Prosím pěkně

YGO díky! krásná a odpočatá budu až jako Eliška Balcerová ve známém filmu:-))), jinak je důležitý vlastní pocit. A mně totiž sluší všechno, hahaha a je to. Vy to budete mít blízko z JM, horší na tom bude pražská suita.

Z. Lika 4.12.2015 22:20

Re: Prosím pěkně

Já se těším!!! Zvládnu to kamkoliv.

H. Williamson 5.12.2015 0:24

Re: Prosím pěkně

Jenny, to je fantasticky napad usporadat setkani pod Hostynem. A ono I z Prahy je to dost jednoduche se tam dostat vlakem nebo autem.

H. Williamson 4.12.2015 22:39

Re: Prosím pěkně

Jenny, chystat vyznamnou trachtaci musi byt fuska. Coz mi pripomina, ze prednosta bude mit kulatiny v pulce ledna, a ze bych tomu mela zacit venovat pozornost. Ja mam problem logisticky - kde a kdy to udelat, protoze to nejak pripada na jiny uz predem dohodnuty mejdan a tam nemuzu pozvat vsechny, co bych pozvat chtela.

Z. Jenny 4.12.2015 23:47

Re: Prosím pěkně

Právě jsem dopekla masové rolády, ještě mám dvě v autě, to až zítra. Cukroví mám na chodbě, škoda, že ho nemůžeš vidět, tvé vycvičené oko by spočinulo se zalíbením. Teď ještě peču husí nohy, budou se zelím, šípková nebude ale v tom zelí bude trocha brusinkové majdy.

Máme to až v neděli od 10 hod,, tak mám zatím čas. Budeme na místní chatě, tak hlavně aby to už bylo za mnou neb přednosta si vrásky nedělá, asi chce být věčně mlád. :-)) Hano drž se, děvče moravské, myslím na Tebe. Chetta zdravím,ráda pouštím jejich CD pro spravení nálady. :-)

Z. Dalmi 4.12.2015 19:50

Nikdy jsem věnečky

nepekla, ale udělám je. Líbí se mi ten krém, to mě fakt zajímá

Z. Lika 4.12.2015 21:46

Re: Nikdy jsem věnečky

Krém je vy-ni-ka-jí-cí. Můžu dodat ještě recept na další moravský krém do dortů a cukroví, s variací do věnečků. Mimořádně chutný.

A. Bytová 4.12.2015 17:57

Tedy

jeden se zde vždy poučí. Vážit vodu na věnečky- to zní téměř alchymisticky.

A. Bytová 4.12.2015 18:24

Re: Tedy

Jo a dotaz na odborníky. Nevíte proč se odpalovanému těstu říká odpalované? Ono to vzbuzuje věru různé reminiscence. :)

Třeba - v bitvě odpalovaným těstem jsme slavně zvítězili. Nebo - během silvestrovské noci bylo odpáleno 800kg těsta, a pod.

D. Ruščáková 4.12.2015 19:01

Re: Tedy

:))) Abyt, tohle mě napadlo taky, ale nenapadlo mě se zeptat! Jsem zvědavá na odpovědi!

Milá Liko, recept zní dobře, ale tyhle věci ani nezkouším péct, protože kdyby se mi to povedlo, tak to všechno sním! Miluju věnečky a jsem ráda, když si sem tam jeden jedinej koupím - a to ještě v kategorii minizákusků. Představa, že toho upeču dva plechy... :P

Uvidím. Nikdy neříkej nikdy, třeba se to někdy, až se zase sejde široká rodina, bude hodit!

Z. Lika 4.12.2015 19:06

Re: Tedy

No, anebo si dáš na Setkání :-)

Z. Lika 4.12.2015 19:34

Re: Tedy

Abyt, v Americe by tomu mohli říkat baseballové těsto, neboli po kaplanovsku "pejspolky".

A. Bytová 4.12.2015 19:40

Re: Tedy

Na rozdíl od těsta pejspolkového nadhazovaného. :)

Z. Lika 4.12.2015 21:06

Re: Tedy

Abyt, to už je opravdu vyšší dívčí: odpalované a palačinkové zároveň :-)

R. Enatae 4.12.2015 22:10

Re: Tedy

Těsto se musí takzvaně "odpálit". To znamená, že když vsypeš mouku do vody s tukem, vznikne takový knedlík, který vařečkou honíš v rendlíku - stále na zapnuté plotýnce - dokud se na stěnách nádoby nezačne usazovat bělavý moučný povlak. Pak se teprve vypne teplo. Vlastně jde o to, aby se všechny suroviny rovnoměrně prohřály. Sypeš studenou mouku do vřelé tekutiny, mouka se musí propařit.

M. Crossette 4.12.2015 17:41

dostávám na věnečky chuť !

ale mám dotaz? Je rozdíl mezi věnečkem a větrníkem? Podle mého pouze ve velikosti "věnečku", protože obojí je z odpalovaného těsta, ne? Když jsem chodila na Vinohradské na SEŠku, tak o kus výš byla cukrárna, která měla skvělé větrníky, kterými jsem byla až posedlá. Skoro vždycky jsem si tam po škole pro jeden zaskočila. Měla jsem ráda ty jen se šlehačkou, místo máslového krému.

Někdy v začátcích manželství v Anglii se mi po větrnících děsně zastesklo a podle kuchařky jsem si je udělala. Už si nepamatuji, jak jsem byla úspěšná, ale myslím, že podruhé jsem je už nedělala. Ale možná ani ne proto, že bych první pokus zbabrala, ale zjistila jsem, že se jak v Anglii, tak zde v USA prodávají "eclaires" (jak zmínila HankaW), což je stejné dělané těsto, jen místo do větrníku se stříká delší vlnovka. A dokonce mi vice vyhovuje, lépe se drží v ruce (když jeden jí chamtivě a ne způsobně vidličkou)a lépe se ukusuje. Ale teď jsi mě Liko natolik namlsala, že je možná věnečky zkusím. Je k nám na cestě švagrová (zítra jedeme do divadla na tradiční Dickensovu "Christmas carol") a bude tu až do úterý, mebo středy. Takže bychom mohly věnečky splečně vyzkoušet. Díky za radu, že se do trouby nesmí nakukovat !

Jinak jsem se ještě do pečení nepustila, nějak mi nevychází dostatečný čas. Příští neděli budu s českými děvčaty péci a zdobit perníčky (těsto už mám skoro týden v lednici k odležení),ale chystám se na pracny a asi ještě něco z lineckého. Naštěstí jedna česká kamarádka peče hodně a rozmanitě a vždycky mi, holka hodná, dá větší krabičku, jejíž obsah ovšem vydrží nejdéle tři dny:)Ona za to ode mne dostane velkou vánočku.

T. Zana 4.12.2015 17:49

Re: dostávám na věnečky chuť !

Maričko, věnečky jsou jen s krémem, u větrníku patří na krém ještě karamelová šlehačka (tý já se můžu užr... ujíst). Máme s Frantou takovou dělbu práce - on sní spodek a krém, já vršek a šlehačku.

Jinak musím přiznat, že ve svojí aktuální pracovní situaci vidím odpalovaný těsto jako příliš velký dobrodružství. U nás doma se to nedělalo, aktuálně tudíž dávám přednost věcem, o kterých vím, jak dopadnou.

Ale namlsala mne Lika, to zas jo... Asi bude brownies, ten umím :-)

M. Crossette 4.12.2015 18:15

Re: dostávám na věnečky chuť !

Zano díky za vysvětlení. Vídíš, já na tu karamelovou šlehačku jaksi zapomněla, jen si prostě pamatuji, jak jsem ty větrníky milovala.

H. Williamson 4.12.2015 19:09

Re: dostávám na věnečky chuť !

No ja, Maricko, ale eclaires co se tady bezne prodavaji, maji vetsinou silene sladkou napln - neco jako necim zatuhly uslehany snih. A to teda nemusim.

Z. Lika 4.12.2015 19:30

Ještě drobná vychytávka

Maričko, pokud budeš postupovat podle tohoto receptu, tak ta 4 celá vejce se do zchladlého těsta vmíchají po jednom. A taky je lepší brát mouku ne úplně z čerstvé sklizně, protože pak tohle křehké pečivo praská kvůli vysokému obsahu vody v mouce. Proto jsou nejlepší trubičky pečené v první půlce roku :-) Teda tak to bývalo, v dnešní době jeden neví, odkud ta mouka je a kdy byla sklizena. Ale pokud by věnečky (nebo větrníky) praskaly, tak je to tutově kvůli "mokré" mouce.

M. Crossette 4.12.2015 20:52

Re: Ještě drobná vychytávka

Liko,díky za další rady. No jak čerstvá či stará je naše mouka to bohužel nevím, ani nevím, jestli je to někde na sáčku napsané.

Ale mám ještě jeden dotaz. Píšeš, že se věnečky ..."vytáčejí na dvakrát, nejdřív jeden kroužek, na něj druhý kroužek"... takže do trouby dávám věnečky dvoupatrové? To asi aby byly dostatečně vysoké na rozříznutí, nebo proč 2 na sebe ?

A ještě výš pro Hanku - my kupujeme takové, které mají uvnitř "custard", tedy pudinkovou náplň, nebo jen šlehačku, oboje je dobré. Jo a Hanko znáš ze Sam's obchodu zmražené maličké kuličky z odpalovaného těsta (Belgian Mini Cream Puffs)plněné šlhačkou ? Jsou to takové maličké jednohubky, které se v pusu doslova rozplynou, dokázala bych sníst celou krabici na posezení.

Z. Lika 4.12.2015 21:03

Re: Ještě drobná vychytávka

Ano, Maričko, těsto na věnečky se vykrouží dvoupatrové - a co nejrychleji po vytažení z trouby se rozkrojí. Obě poloviny jsou krásně duté, vejde se do nich spousta krému. Jen počítej s tím, že pokud budeš věnečky skladovat víc než den nebo dva, změknou. Mně ovšem chutnaly i tak. Mamka je nepolévala cukrovou polevou (žádnou plevou), takže příliš nevlhly - dodatečný cukr táhne další vlhkost. Jéjdamane, dostávám na ně opravdu mimořádnou chuť!

A k té staré nebo mladé mouce - kdyby ti věnečky při pečení praskaly (dělaly se jim vrásky jako prastaré ženě), tak budeš vědět, čím to je :-)