27.1.2021 | Svátek má Ingrid


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Sunday roast dinner – nedělní pečeně

Asi nejoblíbenější jídlo na Britských ostrovech. Jak název napovídá, je to tradiční jídlo servírované o nedělích, ale jednodušší verze i na obědy ve všední dny, anebo složitější verze jako tradiční oběd na vánoční den.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Baty 27.2.2016 18:35

Nádherný mlsotník

Wendulko, píšu Ti jedničku s hvězdičkou, i když až druhý den, vyzkouším kdeco, nejdřív asi prasátka v dece. A těch věcí v komentářích, inspirace plno.

Z. Hanča 26.2.2016 20:54

Spousta dobrých nápadů, Wendulko!

Moc se mi líbí pečená zelenina nebo kapustičky a nejvíc asi cibule, tu zkusím určitě. Kolikrát namáhám mozek nad tím, co předhodit rodině, všechno mi připadá ohrané, tak jsem vděčná za každou novou inspiraci! Díky ! A postřehla jsem, že nějaký další anglický mlsotník už čeká ve frontě, budu se na něj těšit!

V. Glover 26.2.2016 21:16

Re: Spousta dobrých nápadů, Wendulko!

Nene, anglických jídel mám až po krk, pořád ty pitomé brambory, já jsem člověk co by pět dní v týdnu dokázal jíst kuře a rýži na všemožně způsoby. Takže nás čeká kuřecí specialita s rýží, z exotického Porto Rica.

M. Crossette 26.2.2016 19:00

Wendulko, krásný voňavý a "obrázkový" receptík

Velmi mě zaujala "kapustová růžička" (jak se doma říkalo). My ji máme rádi a kupuji často. Až dosud jsem je dávala jen povařit, před podáním rozkrojila (aby je nebylo třeba honit po talíři), trochu másla a pepř. Takhle nastrouhané je vidím poprvé a vypadají lákavě. A což teprve ty prasátka pod dekou, to voní až sem :)

Pečící sáčky se zde také prodávají, ale já je nikdy nezkusila. Nemohu se zbavit obavy, že se igelit v troubě hned rozteče a nalepí na maso. Stačí mi už jen "polička" z igelitové folie ! Mám totiž v mrazáku do zásoby "lasagna", které máme rádi a když máme chuť a jsem liná ho udělat, šoupnu do trouby to kupované mražené (není "domácí", ale není špatné). Protože se peče 70min. (dává se tam zmrzlé), dám ho do trouby před odchodem na procházku s Trixie. Na vaničce (z nějakého popohliníkového papíru či co to je) je navrchu napnutý kryt (ta poklička) z tenoučké, průhledné folie. Má se to péci 70 minut (folii nepropichovat) na běžné teplotě(vašich 180C). Ale já tomu prostě nevěřím, vždy mám strach, že se to v troubě seškvaří, chytne to a my se vrátíme k domu v plamenech. Takže dám teplotu podstatně nižší a folie naši nepřítomnost vydrží (i tak nechápu, jak je to možné). Pak folie sundám (doporučeno) a nejen dopíkám, ale krásně se zapeče sýr na povarchu.

Hliníkové nádobí je tu velice oblíbené. Já používám hlavně "talíře" v kterých se prodávají různé upečené koláče (pies). Hodí se na rychlé přihřívání menších porcí v troubě (kdy druhý talíř slouží jako polička), odkládám na něj hotové palačinky atd. Můžete někomu upéci darem koláč, odnést a nečekat na vrácení nádobí. V době oslav Vánoc a Díkůvzdání jsou jich v obchodech kvanta, hlavně na ty zdejší obrovské krůty. Kupovala je i moje tchýně. Při takovém jídle i tady je (téměř povinná) hromada příloh a kdo se má pak s tím opatlaným óbr-pekáčem a dalším nádobím mýt (kolikrát se ani nevejdou do myčky). A ti zodpovědní tohle nábobí recyklují (však jsou z hliníku všechny plechovky drinků a spousta jiných věcí).

H. Williamson 26.2.2016 19:19

Re: Wendulko, krásný voňavý a "obrázkový" receptík

Jejda, Maricko, to asi kupujeme stejne lasagna. A fakt je to dobry. Zejmena zeleninova verze. Je to znacka Stouffers?

M. Crossette 26.2.2016 19:23

Re: Wendulko, krásný voňavý a "obrázkový" receptík

Ano Hanko je :) Zeleninovou verzi neznám, ale jejich výrobky jsou celkově dobré, že ?

H. Williamson 26.2.2016 18:55

Koukam, ze Anglie a Amerika

maji vic spolecneho nez byvaleho monarchu a jazyk. Jako treba ze k vetsimu/slavnostnejsimu jidlu se podava nekolik zeleninovych chodu a taky vetsinou tri. Od toho tez vznikl nazev pro popularni jidelny: meat and three, tedy maso a tri - a to tri jsou zeleniny. Tedy zeleniny volne definovane; v Americe se do zeleniny v tehle hospodach pocitaji i makarony v omacce ze syra nebo nadivka. A jak se Wendulko zminujes o "neblahem" zvyku varit zeleninu v neosolene vode az k smrti, tak to taky tady jeste obcas frci. Neni nad fazolky z konzervy varene tak dlouho, az se daji (skoro) srkat brckem. Do tretice, tchyne taky pece krutu v igelitaku, ale vysledek je ponekud pochybny. Stavnate to je, to jo; barvu to chytne jen trochu. Ale tam asi hlavni problem bude v tom, ze ona na to neda zadne koreni, snad ani sul ne. Leta jsem hloubala nad tim, proc se ten pytel nerozpusti a jakou chemii do toho davaji, aby kruta chytla barvu. Ale kdyz ty a Jamie rikate, ze to jde,tak jsem ochotna tomu vyslovit duveru. Asi to napred zkusim na spalicky zeleniny. Dik za osvetu.

H. Williamson 26.2.2016 19:07

Re: Koukam, ze Anglie a Amerika

A jeste prasatka pod dekou mame spolecne. My mame prasatka v dece. :) Pigs in the blanket. Ale je to trochu jine. V tomto pripade koktejlove male parky v teste. Testo je zbytecne delat doma, prodava se dobre v plechovkach, je to trochu nakynute a z plechovky vypadne plat, ktery se da rozdelat na trojuhelniky, do kazdeho se soupne pidi parek a zamota se to jako maly rohlicek tak, aby kousek parku koukal ven. Potre se vajickem, zasype necim podle chute a da se do trouby na 10 min nebo az zezlatnou.

V. Glover 26.2.2016 19:23

Re: Koukam, ze Anglie a Amerika

tady jsou pigs in blankets malinké klobásky nebo kousky masa na klobásky zabalené ve streaky bacon, jako to mám na fotce, ne v těstě. je to moc dobrý

Z. Jenny 26.2.2016 18:50

Milá Wendulko,

mám (podědilajse) úžasný litinový těžký pekáč i s poklicí, jakož i jiné hrnce a rendlíky k tomu. Je to zvenku černé a vevnitř je tmavěmodrý smalt, jsou dost těžké a super na vaření.

Tak díky za bezvadná prasátka a sýrová potěšení, určo něco zkusím, co nemusím uvařit k smrti. :-))

Z. Jenny 26.2.2016 18:51

Re: Milá Wendulko,

v závorce je, že jsem dědila, tedy nádobí. :-))

Z. Nelina 26.2.2016 18:36

Tato krásná věta

mě dostala: Pokud bychom zeleninu chtěli upravovat opravdu tradičně, jak je v Anglii neblahým zvykem, tak ji nakrájíme, vrhneme do velkého hrnce s neosolenou vodou a uvaříme k smrti.

Oni v nesolené vodě uvaří k smrti ledacos včetně ryb s tím, že jeden si to na stole může osolit a okořenit. Pročež pro nás je to nejedlé.

Díky za recepty i dokumentaci.

Abyt, souhlas, ve smaltovaném pekáči se upeče všechno nejlíp.

H. Williamson 26.2.2016 18:58

Re: Tato krásná věta

Ano, Nelinko, uz jsem okomentovala nahore. Jak jeden americky komentator zivota na prerii poznamenal, zelenina se vari until it can do no harm.

V. Glover 26.2.2016 19:29

Re: Tato krásná věta

ano, ano, moje milá tchyně je velká fanynka vaření všeho k smrti, bez soli, a když se snažím ty nedělní obědy trochu vylepšit a udělat zeleninu poživatelnou, tak občas chris mrmlá jestli to nemůžu prostě uvařit jako jeho maminka

H. Williamson 26.2.2016 21:01

Re: Tato krásná věta

Nastesti Chet je zvidavy jedlik a souhlasi se mnou, ze ty k smrti varene zeleniny a totalne nesolena masa nejsou to ono. Ale abych nepomlouvala, Chetova babicka varila a pekla moooc dobre.Tu jizanskou klasiku, ale tak vyladenou, ze to byla parada. Posledni dobou, kdyz jezdime za tchyni, tak ji vzdycky vezu jidlo, a jeste udelam nejaka jidla do mrazaku. A vzdycky ji moc chutna a kudy chodi, tudy peje chvalu, az to asi stve Chetovy sestry. Varim ji vetsinou to, co zna, ale ochutim, a udelam to ponekud dietnejsi. Ona je ted chudak, je ji 78 let, ma na krku nejmladsi dceru a ctyrletou vnucku, a sotva chodi, protoze ma velmi spatne koleno.

V. Glover 26.2.2016 13:23

Alobal

já vím, že to nevypadá pěkně v těch pekáčcích z folie. ale když jednou do roka vařím tenhle velký oběd, tak si jich pár koupit musím

Z. Lika 26.2.2016 13:55

Re: Alobal

Vendulko, obsah pekáčků mě natolik upoutal, že jsem nějaký alobal ani nevnímala :-)

Z. Lika 26.2.2016 12:55

Vendulko, mám dotaz

Co je prosím na tom pekáčku nalevo od pekáčku s upečenými prasátky?

V. Glover 26.2.2016 13:18

Re: Vendulko, mám dotaz

Liko to je nádivka, jsou to sušené chlebové drobky, v podstatě taková strouhanka ve větších kusech a je to trochu ochucené, sůl, kousky sušené zeleniny. Když se to vysype z pytlíku, tak se jenom smíchá s vařící vodou a dá upéct.

Z. Lika 26.2.2016 13:56

Re: Vendulko, mám dotaz

Takže se dá taky koupit "instantní"? To jsou teda věci.

V. Glover 26.2.2016 13:59

Re: Vendulko, mám dotaz

ano, jedině instantní, nevím jak by to člověk dělal doma, proto jsem nemohla dát recept

V. Glover 26.2.2016 15:04

Re: Vendulko, mám dotaz

Liko, kdyz se podivas na fotku ingredience pred zpracovanim, tak uplne vlevo je fialova krabicka, v tom jsou ty chlebove drobky

H. Williamson 26.2.2016 20:21

Re: Vendulko, mám dotaz

Jde to udelat doma docela jednoduse. jemnejsi chleba si nakrajim na male kosticky a necham oschnout, pripadne v troube. Tohle jde udelat nekolik dnu predem. V den D to zaleju trochou vyvaru, a, v mem pripade i jablecneho mostu. Na panvi udelam cibuli, rapikovy celer, zelena nakysla jablka na kosticky, trochu cerstve rozmaryny, nekdy pridam neco susenych brusinek, petrzelku. Smicham se zvlhcenym chlebem, prisolim, pripeprim, pripadne striknu neco ostre omacky, jako zelene Tabasco, sup s tim do vymazaneho pekace, vrch posypu strouhankou a kousicky masla. Da to o trochu vic prace, ale ne zas tak moc, nez to instantni, ale muzu si kontrolovat co tam mam. Ona i ta instantni smes jde dopnit nejakou dusenou smesi. A navic to jde cele upect o den driv a pak uz jen prihrat.

V. Glover 26.2.2016 23:47

Re: Vendulko, mám dotaz

Hanko ty jsi ale šikovná.

Z. Nítkovská 26.2.2016 11:15

Tak

tyto recepty mě přímo uchvátily, hlavně na tu zeleninu, takže jsem si dovolila "prsknout" je na Hady (sobecky, abych nemusela přemýšlet, kde byly prvně zveřejněny).

Teď ještě ukořistit zeleninku a budu zkoušet.

Z. Lika 26.2.2016 11:33

Re: Tak

Recepty se dají najít také ve levé liště - rozklikneš Zvířetník a v něm je rubrika Mlsotník.

Jak píšeš "zeleninku" - je znát, jak moc se na ni těšíš :-)

A. Bytová 26.2.2016 11:09

Mňáám,

ty kapustičky na slanině, tak to zkusím, nejlépe hned ihned. A přemýšlím, při své posedlosti sýry, že třeba ještě poparmazánovat by to šlo. Dík.

K. Miháliková 26.2.2016 12:37

Re: Mňáám,

km11: No presne, a nikdy ma doteraz nenapadlo ich takto posekať a pritom taký robot mám. Vždy som ich len varila v polievke nasmrť. A parmezán navrch nemôže ničomu uškodiť :)

V. Glover 26.2.2016 15:55

Re: Mňáám,

me by to taky samotnou nenapadalo.. ale jamie olivera ano

Z. Lika 26.2.2016 10:43

Mlsotník přímo úžasný!

Ne že bych Zvířetníkům přála něco zlého, ale všimněte si, že jakmile ochoří, píšou jak zjednaní :-) Mám radost - z toho psaní, samozřejmě.

Fotodokumentace je opravdu sugestivní. A jelikož je část domácnosti silně masožravá, asi něco vyzkoušíme. Třeba ta prasátka, ta můžou být zcela samostatně.

Vendulko, opravdu se ti to povedlo - jak uvařit, tak napsat a nafotit!