24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Sunday roast dinner – nedělní pečeně

Asi nejoblíbenější jídlo na Britských ostrovech. Jak název napovídá, je to tradiční jídlo servírované o nedělích, ale jednodušší verze i na obědy ve všední dny, anebo složitější verze jako tradiční oběd na vánoční den.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Bytová 26.2.2016 11:12

Re: Mlsotník přímo úžasný!

Éch Liko, velkou nedůvěru též mám ku všemu umělohmotnému obecně, natož to strkat do trouby. :)

A. Bytová 26.2.2016 11:14

Re: Mlsotník přímo úžasný!

To mělo být o patro níž. :/

Z. Lika 26.2.2016 11:35

Re: Mlsotník přímo úžasný!

Abyt, já si to přeberu :-) Stejně tak jsem rezignovala na teflon a další nepřilnavé povrchy. Nikdy totiž nedokážu odhadnout dobu, kdy už je potřeba tohle nádobí vyhodit, a pak při bližším ohledání zjistím, že už se dávno loupe...

Z. Lika 26.2.2016 11:36

Re: Mlsotník přímo úžasný!

Jo a to nemluvím o tom, že se na teflonu nesmí vařit tam, kde mají ptactvo.

A. Bytová 26.2.2016 11:50

Re: Mlsotník přímo úžasný!

Já jsem děsnej staromilec, tak mi to z těch pobabičkovejch smaltovanejch pekáčů a kastrólů i líp chutná.

Ptactvo vdechující teflon hyne?

Z. Lika 26.2.2016 12:34

Re: Mlsotník přímo úžasný!

Jo, minimálně papoušci hynou.

K. Miháliková 26.2.2016 12:55

Re: Mlsotník přímo úžasný!

Papagáje majú vôbec veľmi citlivé pľúca na všetky výpary, aj výfukové plyny z ulice, mastné výpary z varenia ako takého, aj spóry plesní vo vzduchu (ktoré sú úplne všade). Sorry za OT: Nedávno som videla pekný dokument o manželoch, ktorí zachraňujú papagáje z domácich chovov, kde si začnú ubližovať, útočiť na svojich chovateľov, atď. Záver bol, že v podstate každý papagáj držaný v zajatí je týraný. Sú veľmi inteligentní, v prírode potrebujú veľký a bystrý mozog na vyhľadanie rôznych druhov potravy v rôznych obdobiach roka, lietajú veľké vzdialenosti za dozrievajúcimi plodmi a pamätajú si tie trasy, sú spoločenskí a majú medzi sebou zložité vzťahy. V zajatí o toto všetko prichádzajú, chýbajú im podnety a spoločnosť a sú z nich väčšinou stresované a ubité tvory. Dosť ma to teda zasiahlo..

A. Bytová 26.2.2016 13:54

Re: Mlsotník přímo úžasný!

Přesně tak, ač všezvířecí, ptactvo jsem nikdy nechovala, ty klece, mříže, mi vaděj.

Z. Lika 26.2.2016 13:55

Re: Mlsotník přímo úžasný!

Ono se vůbec postupně přichází na to, že řada zvířat je mnohem inteligentnější, než se lidé domnívali.

V. Glover 26.2.2016 16:00

Re: Mlsotník přímo úžasný!

Liko jestli chces neprilnave nadobi co se neloupe a neni jedovate, kup si anodisovane hrnce. Ony ty technologie jsou stejne v podstate jenom dve, ta teflonova, kde se neprilnava vrstva na ty hrnce namatla a zatavi, jenomze tam pri vysokych teplotach je nebezpeci, ze z toho unikne ten jedovaty plyn - a prilis vyskou teplotu ten hrnec dosahne behem nekolika minut za predpokladu, ze je prazdny na horke plotne. A ta druha technologie je anodizace, kde se ten hrnec samotny zatavi pri velice vysoke teplote a ten kov tak ztvrdne, ze je skoro jako diamant, takze ze ani neposkrabe, ani z nej nic neunika. Ja mam v kuchyni malo mista, nemuzu mit dve sady hrncu, tak mam dva kvalitni nerezove a dva anodisovane.

Z. Lika 26.2.2016 16:24

Re: Mlsotník přímo úžasný!

Vendulko, to je výborný tip, o takovém nádobí jsem ani nevěděla, děkuji!

T. Zana 26.2.2016 18:27

Re: Mlsotník přímo úžasný!

Taky to slyším poprvé - teda čtu, a to tak že pečlivě slabikuju, jak je mi ten púojem cizí... to jako od slova anoda?

V. Glover 26.2.2016 19:11

Re: Mlsotník přímo úžasný!

ne, je to z anglického slova anodise a nevím jak to přeložit do češtiny

Z. Lika 26.2.2016 10:40

Když já mám pořád zábrany

s tím igelitem - nějak mám pocit, že se v troubě rozškvaří, stejně tak nedokážu (neumím) používat různé silikonové formy nebo podložky do pekáče... holt jsem stará páka, zvyklá na to, že jakákoli umělotina se v troubě nebo na pánvi rozteče. Utvrdila mě v tom mašlovačka z umělými štětinami, jíž jsem pomastila rozehřátou pánvičku. Pírková vydržela!

Z. Rpuťová 26.2.2016 10:26

Týjofka - mám pocintanou klábosnici!

Ona to ta Wendulka umí tak krásně posat, že jeden vážně dostane chuť! :)))

V. Glover 26.2.2016 9:33

Liko

Když jsi mi psala, že v pátek bude moje slavnostní jídlo, tak jsem si říkala, že to kuře asopao je sice moc dobré, ale vzhledem k tomu jak je rychlé bych ho nenazývala slavnostní. A ono tady toto. Úplně jsem zapomněla.

Jinak, my jsme samozřejmě nebyli jenom my dva na tu vánoční večeři!

D. Ruščáková 26.2.2016 9:32

Wendulko, to je parádní sada receptů!

Maso pečené po anglicku umím a dělám, takže mě nejvíc oslovily ty recepty na pečenou zeleninu. Úplně mě nadchly ty pečené cibule!

Jo a ještě jedna věc - naše domácí v Anglii dělala petržel pečenou v medu a bylo to neuvěřitelně dobré. Děláš to taky?:))

Jo a máš bezvadnou fotodokumentaci!

V. Glover 26.2.2016 9:37

Re: Wendulko, to je parádní sada receptů!

Ano Dede, co dělám, je že nakrájím buď petržel samotnou, nebo petržel a mrkev na přiměřené kusy, vrhnu to do toho pečicího sáčku a dovnitř naleju lžíci olivového oleje nebo másla, posolím, naleju lžíci tekutého medu, zavřu sáček, poňahňám to trošku v ruce a dám péct na 45 minut.

Š. Matyášová 26.2.2016 10:05

Re: Wendulko, to je parádní sada receptů!

hele Vy dvě, tohle včera vařil Jaimie - dělal tak fazolové lusky

V. Glover 26.2.2016 13:57

Re: Wendulko, to je parádní sada receptů!

no a nedávno jakýsi kuchař tvrdil, že kapustičky pečené v troubě nepáchnou jako ty vařené, tak jsem je upekla (v mém oblíbeném celofánu) a bylo to moc dobré.

ale dede, pamatuju si před dvěma týdny když jsem vařila cottage pie, tak jsi dávala recept na lívance, hned jsem si je musela udělat, a dneska máš dokonce recept na vdolky! takovým dobrotám vůbec nemůžu konkurovat!

Z. Vave 26.2.2016 15:20

Re: Wendulko, to je parádní sada receptů!

Ještě jsem nenašla odvahu péct maso v pytlíku, ale slyšela jsem to na to samou chválu. Třeba se někdy taky pochlapím. :o)

Zkusím někdy ty kapustičky a hlavně tu cibuli. Červenou si ráda restuju na pánvičce jako přílohu k masu, Tvůj recept se mi zdá hodně zajímavý, Wendulko, určitě si to někdy udělám.

T. Zana 26.2.2016 18:31

Re: Wendulko, to je parádní sada receptů!

Já jsem jednou v pytlíku pekla a bylo to moc fajn, akorát mi už další nikdo nekoupil.

T. Zana 26.2.2016 18:29

Re: Wendulko, to je parádní sada receptů!

Pečená cibule mě taky zaujala.

Petržel... fakt je to dobrý? Já se nějak nedostala přes to "vrhnout do polívky".

V. Glover 26.2.2016 19:18

Re: Wendulko, to je parádní sada receptů!

zano, mamka vždycky říká, že to překládám špatně, prý se tomu česky říká pastiňák, je to větší a sladší než petržel, která v anglii není

Z. Lika 26.2.2016 20:07

Re: Wendulko, to je parádní sada receptů!

Zano, "vrhnout do polívky", tak tohle taky už z hlavy nedostanu... :D

Z. Matylda 26.2.2016 9:19

Hm,

něco z toho by za vyzkoušení stálo. Hlavně z té zeleniny :) Jinak pokud jde o krocana, občas koupím stehna a upeču, ale nedokážu si představit, jak peču celého jarabáka. Nezbyde toho pak strašně moc? A tříkilová krůta mi připadá jako taková sportovkyně- masa tam moc není, zato kostí hafo. Asi zas koupím ty stehna :)

Z. Jitur 26.2.2016 8:51

Milá Wendy,:

...jo Vizír - kamarádka svého času vyprala nejspíš tedy na vyvářku nové povlečení s květy barvy bordó a z pračky vytáhla "zcela jiné" povlečení - lehce růžové, taky zírala...

Z. Yga 26.2.2016 8:48

MIlá Wendy,

Já zírám (my zíráme, vy zíráte - Vizír ... ech, to jsem si vzpomněla na jednu starou reklamu - chich) - to všecko jste zvládli sníst o Vánocích? Jestli my v Čechách a na Moravě se tím kaprem nějak moc neodbýváme ...

Ale jako inspirace dobré - i když já bych použila vždycky jenom jednu přílohu - třebas ten květák s brokolicí se mi líbí, nebo ta kapusta ... zítra bude pečené kuře, takže bych k tomu něco takového dodala?!

Dala jsi sem moc hezky napsanou kuchařku - díky

V. Glover 26.2.2016 14:02

Re: MIlá Wendy,

vizír neznám, pamatuju si jenom, že cosi vybělí dočista do čista

T. Zana 26.2.2016 8:41

Wendulko

to je úplná smršť receptů, něco z toho určitě vyzkouším - celé asi ne, pro dva lidi bych musela dělat nějaké mikroporce, ale pěkně per partes to půjde taky :-)

Díky!